Crnogorski simfonijski orkestar i Stefan Milenković oduševili brojnu publiku

0
Stefan Milenković i Crnogorski simfonijski orkestar

Na svečanom koncertu XIII Don Brankovih dana muzike u Kotoru sinoć je nastupio Crnogorski simfonijski orkestar i proslavljeni violinista Stefan Milenković.

Iako, prethodno planiran u živopisnom ambijentu ispred Katedrale na Trgu Sv. Tripuna, koncert je zbog vremenskih uslova održan u sali Centra za kulturu “Nikola Đurković“ na zadovoljstvo brojne publike.

Prisutne je pozdravila gradonačelnica Marija Ćatović koja je istakla da je ova kulturna manifestacija od samog osnivanja značajno obilježila kotorsku kulturnu scenu i stekla zavidan renome, ne samo u Crnoj Gori već i u zemljama regiona, pa i na širem prostoru.

“Nikada se u kamen ili u papir ne uspije utisnuti koliko u živo ljudsko srce “, gradonačelnica je citirala riječi Don Branka Sbutege “čije nenadmašne opservacije o muzici, sklikarstvu, religiji, politici, ljudima čine živim sjećanje na ovog čovjeka otvorene duše, izuzetnog znanja i nepresušnog entuzijazama. One su se jednostavno utisnule u srca svih nas koji smo ga poznavali i to sve skupa daje posebnu notu predstojećim koncertima na muzičkim scenama našeg drevnog grada”, istakla je Ćatovićeva, prisjećajući se čovjeka čije ime nosi ova značajna muzička svetkovina.

Crnogorski simfonijski orkestar pod vođstvom dirigenta Grigorija Kraska svirao je ”Svitu za gudače” Arkanđela Korelija, a kada im se na sceni pridružio violinista Stefan Milenković odsvirali su ciklus “Četiri godišnja doba” Antonija Vivaldija.

Na zahtjev publike Milenković se dva puta vraćao na bis, kada je svirao Albinonijev “Adađo” i jedan stav iz koncerta “Ljeto”.

Kuriozitet svečanog koncerta XIII Don Brankovih dana muzike je što je Stefan Milenković svirao na violini “Gvarneri”” iz 1726. godine koja se, testamentom zavještana, već 50 godina nalazi u posjedu RTCG.

Kako je RTCG integralno snimala koncert u Kotoru, violinu je ustupila svjetski proslavljenom violinisti.

Kuriozitet je i što je ovo Vivaldijevo djelo nastalo samo godinu dana prije nego što je Gvarneri del Đezu izradio ovaj, danas jedan od najvrjednijih instrumenata na svijetu.

veče za pamćenje

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].