Crnogorske dinastije Balšići i Crnojevići

15

Vesna Vičević i Radoslav Rotković

“Crnogorske dinastije Balšići i Crnojevići”, naziv je večeri koju je u petak 10. juna upriličila Matica Crnogorska, Ogranak Kotor.

U palati Bizanti nadahnuto su govorili  prof. dr Radoslav Rotković i mr Vesna Vičević.

Knjiga koja nas ovđe zanima jeste monografija o Balšićima.

To je i razlog da se poslije 111 godina ova vrijedna knjiga prevede na crnogorski jezik.

Jelčićeva monografija o Balšićima ostala je nezaobilazna u svim opširnijim osvrtima na Balšiće, jer je zasnovana na arhivskoj građi, posebno iz Dubrovačkoga arhiva.

U suštini ova knjiga izgleda kao ekonomsko-diplomatska istorija, i ona to jeste, ali ne zato što je autor tako odlučio nego zato što je to feudalno vrijeme u kome nema ideologije sem u okvirima crkve, pa se sva nastojanja vežu za poboljšanje materijalnoga stanja, kazao je prof. dr Radoslav Rotković.

Vesna Vičević je govorila o značaju crnogorskih dinastija i potrebi da o svakoj izda savremena publikacija koja bi mnogo koristila naročito mlađim naraštajima.

U ime Ogranka Kotor Matice Crnogorske prisutne je poudravio Nikola Banićević, član UO Ogranka.

Sa večeri

15 KOMENTARI

 1. Невероватно је колико је помућен мозак онима који су чак уверени, или би пак силно желели, да је династија Балшића била црногорска, упркос томе што Црне Горе у време Балшића није било ни на видику… а притом је и династија Црнојевића, која је оформила Црну Гору – јасно знала да је српска!
  Но, “глувима” (у преводу – глувима за речи истине, средњовековну документацију, уосталом и за најједноставније чињенице и чак елементарну логику!) је излишно говорити о истини. Зато, хајде мало да се нашалимо кад већ не иде другачије са њима… Можда неће да чују истину, али знају да читају и можда ће кроз шалу, којој су тако склони, нешто и напредовати..: Дакле, има заиста озбиљних назнака, трагова и посебно озбиљних теорија да је династија Балшића – заправо била кинеска (то звучи тако егзотично), па чак и америчка (ма, какве везе има то што у време Балшића још није био откривен континент за Европљане, кад већ нема никакве везе што у време Балшића није било Црне Горе), а наравно и староегипатска (што звучи врло егзотично, нарочито због древности)… Наука напредује – доказаће она шта год буде требало, онима којима то треба… а пред тим налетима тешко ће одолевати чак и тако отмена теорија о њиховом француском пореклу (ооо, штета, шмрц..шмрц..)… Таква наука ће моћи да докаже и открије баш све што буде требало, међутим, биће потпуно немоћна (тја, ништа није савршено) да (до)каже само једно – да су Балшићи били СРБИ. Сва, сва, сва,,, сва могућа порекла и решења су ОК, само једно једино није дозвољено, упркос томе што је истинито и право (и по Богу, и историјски и логички и кроз ДНК-ако треба, а не треба, наравно). Заправо, БАШ због тога што је право и истинито нема шансе код оних који – истину не признају, јер се потсвесно плаше се да ће он да их боли, а неће –истина увек ВОЛИ!

 2. Postoji i teorija (prilicno pokrepljenima raznim dokumentima) da su Balsici ustvari ogranak dinastije De Baux iz Provanse koji su se selili ka jugo-istoku. Na apeninskom polusotrvu dinastija je postala poznata po imenu Del Balzo.

 3. Ne postoji ozbiljan istoričar, ni srpski, ni crnogorski – koji smatra da su Balšići bili srpskog porijekla.

  • Postoji u Strazbur pa ćemo vidjet od kojijeh su eli su od Srba ili Crnogoraca !!!
   Oni su pravi, zar ne. Hoćemo, li u Evropu ???

 4. Да, Балшићи су били снажна и важна српска средњовековна династија. Тачно је да су у почетку били ситни властелини, али их је, уочивши њихове неоспорне способности: храброст, одлучност, ратничку вештину, сналажљивост, дипломатску умешност и верност, цар Душан уздигао. Они су својим целокупним, и за време цара Душана, и доцнијим деловањем доказали да се он није погрешио. Ево један кратак пресек: били су јаки и “играли су игру” само са јакима (дакле, не са Урошом Нејаким) прво Мрњавчевићима, доцније кнезом Лазаром, а на крају су се, и домишљато и одлучно, сами супротстваљали и Турцима и Млечанима. Захваљујући њима отпор завојевачима и са запада и са истока био је жилавији него у другим областима. Захваљујући њима такође, на пример, уздигнута је и учвршћена Зетска Света Гора, бедем Православља, и данас као и некада. Поздрав од Руђине Балшић!

 5. Балшићи су били средњовјековна српска династија, која је владала Зетом од 1360. до 1421. године.

  Балшићи су у вријеме владавине Немањића Зетом, били незнатна властелинска породица[a]. Послије смрти цара Душана Балшићи постају господари Зете, признајући само формално власт српског цара. Душанов насљедник, цар Урош, признаје Балшићима потпуну власт у Зети, па у повељи из 1360. године гарантује дубровачким трговцима сигурно путовање на територији српског царства и на Зету на Балшиће или на државу кнеза Војислава.

 6. Прво и основно – Балшићи никада нису били Црногорска династија, а неће то накнадно “постати” све и да montenegrina буде много као Кинеза, па и више ако треба…. Ко не зна да Балшићи нису Црногорска династија или ко неће да схвати ту елементарну чињеницу проучавајући историју – помоћи му нема (све док је у том стању, наравно), јер таква личност не жели да прихвати истину. Док су Балшићи владали Црне Горе није било ни на видику. То је чињеница.
  Уосталом не треба монго имагинације (ова примедба је у складу са замишљањима и маштаријама оних који историју не знају или је намерно прекрајају, па се усуђују да Балшиће називају некаквом “Црногорском династијом”) да би се закључило да Балшићима ни на крај памети не би било да мењају име своје државе, јер су знали и ко су и шта су и шта желе. Ни за живу главу они то не би урадили. Хвала на пажњи. Пуно поздрава од Руђине Балшић!
  (Tekst ću sada napisati i na latinici, a ako neko specijalno hoće da ga čita i na kineskom, recimo, angažovaću, u što kraćem roku, kolegu, eksperta po tom pitanju. Hvala na pažnji.)
  Prvo i osnovno – Balšići nikada nisu bili Crnogorska dinastija, a neće to naknadno postati sve i da montenegrina bude mnogo kao Kineza, pa i više ako treba… Ko ne zna da Balšići nisu Crnogorska dinastija ili ko neće da shvati tu elementarnu činjenicu proučavajući istoriju – pomoći mu nema (sve dok je u tom stanju, naravno), jer takva ličnost ne želi da prihvati istinu. Dok su Balšići vladali Crne Gore nije bilo ni na vidiku. To je činjenica.
  Uostalom, ne treba mnogo imaginacije (ova primedba je u sklаdu sa zamišljanjima i maštarijama onih koji istoriju ne znaju ili je namerno prekrajaju, pa se usuđuju da Balšiće nazivaju nekakvom “Crnogorskom dinastijom”) da bi se zaključilo da Balšićima ni na kraj pameti ne bi bilo da menjaju ime svoje države, jer su znali i ko su i šta su i šta žele. Ni za živu glavu oni to ne bi uradili. Hvala na pažnji. Puno pozdrava od Ruđine Balšić!

 7. Neznam kakve veze ovo ima sa Kotorom kad se lijepo vidi na ovoj karti da mi nikad nismo imali veze sa Crnom Gorom

  • @Pablo
   Toplo preporucujem da procitate knjigu Josipa Jelčića Zeta i dinastija Balšića pa ćete viđeti koliko se pominje nas Kotor i koliki su apetiti susjeda bili prema njemu…..
   Nemojte pisat komentare cisto da biste ih napisali!

   • Apetiti susjeda???
    Zar i Balsici isti nisu imali “apetite” prema Boki?
    Nije mi jasno, zbog cega se Boka stalno, ama bas stalno, pripaja “nekom” kao prcija. Kad se vec prica i polemise, a vidim i izvode i studije, o tome cija je Boka i ko je u nju prvi dosao, “posadio” svoje crkve, obiljezio “svoje” teritorije, zakopao svoje pretke i tako dalje, zar bilo z gorega, zapitati se: Ko je ovdje zivio prije sviju nas, koji smo se doselili. Vjerujem da ovo podneblje nije bilo nenaseljeno, dok mi nismo dosli da ga naselimo. Ako je bilo naseljeno, zar onda ti “dosljaci” nisu bili samo osvajaci i okupatori?
    Sada se zapitajmo, sto treba uciti i koga slusati, kome vjerovati?
    Prof. dr Radoslavu Rotkoviću, ja sigurno nista vise ne vjerujem, jer sam ga dobro upoznao i spoznao njegove istine.
    Jedno pitanje, za ove skolovanije:
    Crkva Svete Nedjelje u Kamenarima. Cija je to crkva (Katolicka ili Pravoslavna) i ko li je sagradio i kada?
    Treba svi, koji imaju aspiracije prema Boki, da budu svijesni i da im je jasnoČ Boka je Boka, zavicaj svih Bokelja! Nije ni ovoga ni onoga osvajaca ili porobljivaca!!!

    • @Montekason,potpuno si u pravu,ali se od ovih novih Pitura istorije ne moze ostat na miru,kako se ko pojavi na kakvom okruglom stolu ima tkz.cvrste dokaze a onda za 15 dana stizu novi jos uvjerljiviji dokumenti i tako sve u krug.U Crnoj gori sada ima toliko doktora za sve i svasta, raznih profila.Kad neko dodje sa strane i vidi ovo ima u cudu da se cudi koja je odje ludnica od raznoraznih specijalista,pa mi Crna gora i Boka vise lici na nekakav stacionar,koji treba da izlijeci neku nepoznatu epidemiju

    • @Montecason,potpuno se slazem na stavu koji si iznio,a i sami znamo koliko se u Boki i Crnoj gori pojavilo novih doktora i doktorica nauka,pa mi se cini da smo mi jako bolesno drustvo,ili da smo nedaj boze neki sanatorijum,pa svi ovi doktori jako paze da nam se nesto ne desi lose,a evo vidimo ko je god dosao pokusao je na razne nacine da uzme i devastira Boku,a ako mu bas u toj nakani nije poslo nastoji nas kulturoloski okupirat,ili malo ispirat mozak,nekom njima poznatom metodom.

 8. Idite mladi, učenici, studenti na ova predavanja kada ih već nemate u školama i nemate mogućnosti da naučite više o istoriji i tradiciji svoje države.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].