Crna Goro da si vječna!

1

Crna Gora obilježava 13. jul – Dan državnosti, nizom prigodnim manifestacija i svečanosti.

Dan državnosti se obilježava u znak sjećanja na 13. jul 1878. godine, kada je Crna Gora na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, kao i na 13. jul 1941. godine, kada je narod Crne Gore počeo ustanak protiv fašizma.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović naredio je da se povodom Dana državnosti Crne Gore izvrši počasna artiljerijska paljba u Podgorici sa deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.

Vujanović će danas na Cetinju, u Plavom dvorcu, prirediti prijem povodom Dana državnosti Crne Gore.

Na prijem su pozvani predstavnici političkog, kulturnog, naučnog, privrednog, javnog i sportskog života, kao i diplomatskog kora i međunarodnih organizacija u Crnoj Gori.

Na svečani skup su pozvani narodni heroji i raniji najviši državni funkcioneri.

Svečana akademija povodom Dana državnosti Crne Gore biće održana na Ljetnjoj pozornici pod Orlovim kršom.

Proslavu organizuju Vlada, Savez udruženja boraca NOR-a i antifašista i prijestonica Cetinje.

Predstavnici Saveza udruženja boraca i antifašista Crne Gore, zajedno sa predstavnicima državnih organa, položiće danas cvijeće na spomen obilježjima palih boraca, rodoljuba i civilnih žrtava.

Neradni dani, povodom Dana državnosti Crne Gore, biće 13. i 14. jul, saopštilo je Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

 * * *

Povodom 13. jula, Dana državnosti Crne Gore,građanima Kotora  čestitku je uputila predsjednica opštine  Marija Ćatović u kojoj se  kaže da ovaj datum simboliše istoriju i tradiciju naše države, njenu snagu i trajanje na koje treba da budemo ponosni.

“Istovremeno on nas podstiče na dalje zajedničke napore ka svestranoj afirmaciji Crne Gore kojoj uspješno otvaramo vrata razvoja i napretka u budućnosti, na putu naše države ka evropskim integracijama. Crna Gora, kao građanska država multinacionalnog i multivjerskog sklada, jeste naš zajednički dom, a njen prosperiitet i obezbjeđivanje novog kvaliteta života za sve građane – najvažniji su ciljevi kojima i dalje treba da težimo. Sa željom da Kotor svojim budućim razvojem i afirmacijom tradicionalnih vrijednosti značajno doprinese što boljim perspektivama Crne Gore, još jednom vam iskreno čestitam 13. juli – Dan državnosti“, navodi  se u čestitki gradonačenice Kotora Marije Maje Ćatović.

Dan državnosti građanima je čestitao i predsjednik Skupštine opštine Kotor dr Nikola Konjević.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].