Crna Gora uvodi 5G, ali mora informisati građane o zdravlju

0

Crna Gora mora preduzeti mjere podizanja svijesti javnosti, kako bi svi građani bili adekvatno informisani o zdravstvenim pitanjima oko usluga 5G mreže i značajnim zaštitnim mjerama koje sprovode država i mobilni operatori, zaključak je Memoranduma o 5G mreži koji su nedavno potpisale vlade svih zemalja Zapadnog Balkana uključujući i Crnu Goru, pišu Dnevne novine.

Zbog izuzetno značajne tematike Memoranduma, koje se ne tiču samo ekonomije već i zdravlja, Dnevne novine prenose djelove ovog Memoranduma.

Potpisnici vjeruju da će, super brza 5G mreža, koja će značajno povećati brzinu interneta, donijeti velike ekonomske benefite državama implementatorima projekta.

U Memorandumu Crna Gore se obavezala da pionirski opsezi 5G za ranu implementaciju 5G mreža što prije postanu dostupni.

“Pri tome i u slučaju evidentne oskudice spektra, Potpisnici će razmotriti najbolju praksu u Evropskoj Uniji i postizanje opštih ciljeva postavljenih u Evropskom zakoniku o elektronskim komunikacijama”, navodi se u Memorandumu.

Sve ovo praktično znači da bi Crna Gora vrlo brzo mogla da odredi spektre za 5G mrežu, a neki od operatora bi ih mogli implementirati.

Zemlje potpisnice su se obavezale i da preduzmu proporcionalne, odgovarajuće i na riziku zasnovane bezbjednosne mjere za 5G mreže i usluge, vodeći računa o Procjeni rizika Evropske Unije iz oktobra 2019. godine i njihovom Alatu za bezbjednost 5G mreža objavljenom 29. januara 2020. godine.

Crna Gora se obavezala da implementira neophodni okvir koji omogućava operatorima da smanje troškove i povećaju upotrebu obnovljivih izvora u razvoju 5G mreže, ali i da razvije akcioni plan s naglaskom na promovisanju cirkularne ekonomije i čistih tehnologija.

Naša država se obavezala da mobilni operatori imaju mogućnost da dobiju frekvencijske dozvole za testiranje, u razumnom periodu.

“Potpisnice će da podržavaju širenje mreža pružanjem brzog, cjenovno orijentisanog i pristupnog zahtjeva za državnu pomoć u objektima u državnom vlasništvu ili drugoj prenosnoj infrastrukturi u vlasništvu opština i javnih zgrada, kao i ulaganju napora u pojednostavljivanje postupka za izdavanje građevinskih dozvola. U tu svrhu treba uzeti u obzir Smjernice EU za primjenu pravila o državnoj pomoći u vezi sa brzim postavljanjem širokopojasnih mreža” ističe se u Memorandumu.

Memorandum predviđa zaštitu održivog investicionog okruženja, a Crna Gora treba da pruži “predvidljivost privatnim investitorima u mreže u pogledu stabilnosti povoljnih investicionih uslova” i osiguravajući da konkurentno okruženje ostane nesmetano izlaganjem prekomjernom ili neodgovarajućem regulatornom riziku.

“Potpisnice treba da ublaže administrativno opterećenje i preispitaju procedure licenciranja i s njima povezane naknade za prenosne kapacitete”, dodaje se u Memorandumu.

Crna Gora se dokumentom obavezala da nadležni organi u svakoj ekonomiji imaju odgovarajuće osoblje “kako bi se proces procjene i osiguravanja poštovanja bezbjednosnih ograničenja elektromagnetnog polja (EMP) izvodili u skladu s najboljom praksom u EU”

Podsjetimo, dokument, čiji je puni naziv Memorandum o razumijevanju o 5G planu za digitalnu transformaciju regiona Zapadnog Balkana potpisan je početkom novembra u Tirani.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].