CRNA GORA I KURBAN BAJRAM PRAZNIK RADOSTI I ZAJEDNIŠTVA

0
Bajramska čestitka

Piše: Božidar PROROČIĆ, književnik i publicista

Draga braćo i prijatelji, Bošnjaci, Albanci, Goranci, Turci, Romi uvaženi Reise Islamske Zajednice, efendijo Fejziću, cijenjena dijasporo i Mešihatu Islamske zajednice, kao i svi ostali pripadnici islama u Crnoj Gori. Posebne čestitke upućujem mojoj braći i sestrama u Bosni i Sandžaku. Neka vas snaga zajedništva i vjere uvijek vodi ka uspjehu i harmoniji.neka vas radost jednog od najvećih islamskih praznika okupi u duhu mira, ljubavi i zajedništva. Neka Kurban Bajram donese blagoslove u vaše domove i srca, ispunjavajući vas toplinom i srećom. Dok slavite ovaj sveti dan, neka vaša vjera bude jača, a vaša zajednica jedinstvenija. Crna Gora, kao dom različitih kultura i tradicija, predstavlja primjer skladnog suživota i međusobnog poštovanja.

Kao što Kur’an kaže: “O ljudi, Mi vas od jednog čoveka i jedne žene stvaramo i na narode i plemena vas delimo da biste se upoznavali. Najugledniji kod Allaha je onaj koji Ga se najviše boji; Allah, uistinu, sve zna i nije Mu skriveno ništa.” (Kur’an, 49:13). Ovaj ajet nas podsjeća na važnost razumijevanja i poštovanja među ljudima, bez obzira na naše razlike.

Takođe, u Kur’anu stoji: “Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte!’ (Kur’an, 3:103). Ovaj ajet naglašava potrebu za jedinstvom i zajedništvom među vjernicima, što je posebno važno u ovim blagoslovljenim danima.

Crna Gora je naš zajednički dom, zajednički ideal u kome svi zajedno treba da gradimo ljepše i bolje svjetove. Zato sam ja, kao i mnogi drugi, danas ovdje sa vama jer poštovanje, bratska i topla riječ, čestitka i utjeha je ono što nam treba. Ne smijemo zaboraviti ni sjene predaka koji su nam ostavili u nasljeđe ono najljepše i najsnažnije, a to je riječ i bratsku ruku. Dok proslavljate Kurban Bajram, sjetite se i njihove mudrosti, hrabrosti i požrtvovanja, koji su vam omogućili da danas živite u miru i slozi. Naša obaveza je da nastavimo taj put, da širimo ljubav i razumijevanje, kao i da gradimo zajednicu u kojoj će svako biti poštovan i voljen.

Vaša prisutnost i neizmjerni doprinos predstavljaju ključni temelj svih naših uspjeha i zajedničkih  težnji za svjetliju i prosperitetniju budućnost naše voljene Crne Gore. Vi ste inspiracija i snaga koja nas vodi naprijed, obogaćujući našu zajednicu svojom predanošću, vjerom i solidarnošću. Ovaj praznik je prilika da se podsjetimo na ljepotu i značaj islama u Crnoj Gori, koji nas povezuje kroz zajedničke vrijednosti i vjeru. Naša različitost je naše bogatstvo, a naš zajednički život je dokaz da uzajamno poštovanje i razumijevanje vode ka harmoniji i napretku. U ovim blagoslovljenim danima, neka nas naši zajednički ciljevi i međusobno poštovanje vode ka boljoj budućnosti. Neka Kurban Bajram bude svjetionik nade i inspiracije za sve nas, ukazujući na ljepotu našeg zajedništva i snagu  vjere. Sa iskrenim željama da ovaj blagoslovljeni praznik provedete u dobrom zdravlju, miru, blagostanju, i okruženi toplinom, radošću i ljubavlju vaših najmilijih, neka vam ovaj dan donese radost, unutrašnji mir i sve ono što vaše srce priželjkuje.

Bajram Šerif Mubarek Olsun!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].