Crna Gora hitno nabavlja 70.000 brzih antigenskih testova

0

 

Crna Gora po preporuci Instituta za javno zdravlje, po hitnom postupku, nabavlja 70.000 brzih antigenskih testova za novembar.

Za to je iz tekuće budžetske rezerve izdvojeno 700.000 eura, saopšteno je večeras iz Vlade.

Iz Vlade su kazali da su u četvrtak 5. i u ponedjeljak 9. novembra, bez održavanja sjednice, na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova, usvojili i Informaciju o realizaciji Programa subvencionisanja zarada u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog koronavirusa Covid-19.

Vlada je zadužila Ministarstvo finansija da, po dostavljenim izvještajima Ministarstva ekonomije, sa tekuće budžetske rezerve plati prireze porezu na dohodak građana lokalnim samoupravama. U Informaciji se ističe da je za subvencionisanje zarada od aprila do septembar isplaćeno 51,5 miliona eura, a od 1. novembra je započeta isplata oktobarskih zarada i u prvoj nedjelji novembra je po tom osnovu isplaćeno 2,4 miliona eura.

U informaciji navedeno da su u okviru II i III paketa Vladinih mjera do sada subvencionisane zarade za više od 73 hiljade zaposlenih u 15.600 privrednih subjekata.

“Programom subvencionisanja zarada u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog korona virusa, u okviru III paketa mjera, nastavljena je isplata subvencija dijela neto minimalne zarade, kao i dijela poreza i doprinosa na minimalnu zaradu, ovog puta za jul, avgust i septembar. Vlada je, naknadno, 15. oktobra odlučila da produži primjenu ovog programa za još dva mjeseca, tj. za oktobar i novembar”, podsjećaju iz Vlade.

Vlada je usvojila i Informaciju o isplati stimulacije za zaposlene u sektoru javnog zdravstva koji rade sa COVID-19 pacijentima za oktobar 2020.

“Vlada Crne Gore je 8. oktobra dala saglasnost da se u uslovima vanrednih okolnosti za zaposlene u sektoru javnog zdravstva koji rade sa COVID pacijentima, kao i zaposlenima u Institutu za javno zdravlje Crne Gore (zaposleni koji rade na poslovima prijema i obrade uzoraka za rtPCR testiranje na novi koronavirus CoV SARS-2, kao zaposleni koji rade ili su dodatno angažovani iz drugih sektora u okviru Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti), isplati stimulans u visini od 30 odsto na redovnu zaradu za mjesec septembar 2020.godine”, podsjećaju.

U skladu sa Odlukom 2.500 zaposlenih u javnom sektoru zdravstva ili 29 odsto od ukupnog broja zaposlenih dobilo je stimulacije u ukupnom iznosu od 271,408 eura neto, odnosno 405,077 eura bruto. Ministarstvo zdravlja je predložilo da se stimulans u visini do 30 odsto na redovnu zaradu isplati i za oktobar 2020.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].