CKM: Božović pokušava da falsifikuje istoriju CG

0
Aleksandar Damjanović, predsjednik Crnogorske kulturne mreže

Nakon izjave srbijanskog ambasadora u Crnoj Gori Vladimira Božovića, saopštenjem se oglasila Crnogorska kulturna mreža.

U saopštenju se kaže:

Najnovija izjava ambasadora Republike Srbije Vladimira Božovića da je Mojkovačka bitka uvod u oslobođenje Crne Gore i da je Podgorička skupština izraz slobodne volje građana naše države, originalni je primjer srpske propagande, saopšteno je iz Crnogorske kulturne mreže (CKM).

Predsjednik CKM-a, Aleksandar Damjanović, kazao je da mu je nevjerovatno da rođeni Crnogorac koji se, kako je kazao, trenutno osjeća kao Srbin u službi države za koju ga ništa ne veže falisfikuje istorijiske činjenice “za koje i djeca u vrtiću znaju da su neistinite”.

“Preci Ambasadora iz Miločana boreći se za slobodu Crnu Goru su osjetili demokratiju koju je srpska vojska sprovodila kad se radilo na nestanku naše države. Mojkovačka bitka koju njegova ekselencija spominje se jedino može tumačiti kao prijateljski gest Crne Gore prema Sbiji i njenoj vojsci. Ako bi Crna Gora i Srbija kao što moj sugrađanin kaže gradile odnose na osnovu prošlosti onda bi naša država trebalo da sa Republikom Srbijom prekine sve diplomatske i druge odnose”, naveo je Damjanović.

Prema njegovim riječima, Božovićeve poruke su još jedna od manipulacija srpske službe koja preko svojih satelita pokušava da negira crnogorsku naciju i suverenost Crne Gore.

“Na kraju pozivam mog sugrađanina Vladimira Božovića da se umjesto manipulacija i uzaludnih pokušaja rušenja Mila Đukanovića počne baviti unapređenjem odnosa Crne Gore i Srbije”, poručio je Damjanović.

Ranije objavljena izjava Božović…

“Podgorička skupština izraz volje za ujedinjenjem”

Velika i slavna Mojkovačka bitka, kao primer hristolike žrtve za svog bližnjeg i za slobodu, bila je uvod u oslobođenje Crne Gore i Podgoričku skupštinu, kao slobodan izraz narodne volje za ujedinjenje sa bratskom Srbijom, poručio je ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović.

Božović je danas, na poziv Srpskog nacionalnog savjeta, prisustvovao izložbi dokumenata pod nazivom “Parlamentarizam u Crnoj Gori i dani ujedinjenja”.

Tim povodom on je istakao da sve ono što se dešavalo u istoriji treba da obilježimo poštovanjem relevantnih činjenica i da svako može imati svoj stav i odnos prema istini, ali da ih ne može menjati.

Kako je saopšteno iz Ambasade Srbije u Crnoj Gori, Božović se osvrnuo na to da istorija, kao učiteljica života, treba da nas uči da ono što je najbolje iz istorijskog pamćenja jednog naroda, jedne nacije, jedne epohe, izvlačimo kao najbolje iskustvo i to iskoristimo u ovim sadašnjim izazovnim vremenima, kao i u onim koja tek dolaze.

Smatra da sada dvije nezavisne države i članice Ujedinjenih nacija Srbija i Crna Gora treba da grade odnose na temeljima slavne istorije i prošlosti.

“Takva istorijska podsjećanja treba da nam služe da budemo braća, prijatelji, najbliže komšije, da budemo zajedno u ljubavi, da budemo okrenuti jedni ka drugima i da se međusobno poštujemo i pomažemo. Da gradimo bratske i prijateljske odnose, uvažavajući jasne i nepobitne činjenice, sa pravom da ih možda i različito gledamo, poimamo i tumačimo”, naveo je Božović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].