Čišćenje akvatorijuma kod Perasta

1

Sandra Radulović

Sandra Radulović

Institut za biologiju mora i Javno preduzeće Morsko dobro organizuju danas čišćenje akvatorijuma kod Perasta, najavila je za Skala radio Sandra Radulović, PR Morskog dobra.

Akciju pomaže građeviska firma Yu Briv, koja je besplatno ustupila mehanizaciju, kako bi se iz podmorja izvadio i otpad većeg gabarita, a kasnije odvezao na odgovarajuću deponiju.

Za angažovanje Ronilačkog kluba Kotor Morsko dobro je izdvojilo 500 eura.

Institut za biologiju mora upozorava da se na više lokacija na našem primorju nalaze veće količine čvrstog otpada, počev od plastičnog materijala, pa sve do karoserija automobila.

Kako je najveća količina ovakvog otpada deponovana na lokalitetima Orahovac, Perast i Verige, maksimalnim angažovanjem Instituta, Morskog dobra, Yu Briv-a i ronilaca u ovoj prvoj akciji otpad će biti uklonjen sa lokacije u Perastu.

Lošim navikama i ponašanjima pojedinaca ozbiljno su ugrožena posebna staništa i zaštićene vrste živog svijeta koji se nalazi u ovom dijelu zaliva, a koji je pod zaštitom UNESCO-a.

Sa ove akcije i apel da se konačno prestane sa ovakvim necivilizovanim odnosom prema prirodi, a posebno prema zaštićenim prirodnim dobrima.

I Lučka kapetanija iz Kotora će sa svoje strane dati doprinos u okviru svojih nadležnosti, prvenstveno pojačanim nadzorom i kažnjavanjem svih onih koji devastiraju i ugrožavaju more i podmorje, kazala je Radulovićeva.

1 KOMENTAR

 1. Pozdravljam ovu zaista pametnu akciju.Mozda bi se trebala ova akcija prosiriti
  i na ostala mjesta u Boki jer vjerujem da se otpad bio cvrst ili ne bacao svudje u
  more.Priobalni pojas od bazena pa sve do Orahovca je podosta zagadjen kojeka-
  kvim odpanim materijalom,koji nelezi duboko u moru,pa bi se lako mogao vaditi
  cak i mladje osobe sa maskom dosta toga bi se izvadilo,Treba samo organizovat
  takvu jednu akciju ljeti.Vjeujem da bio dobar odziv,cak ja sa podosta godina rado
  bi pomogao.Pozdrav Dragan

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].