Čirgić: Fakultet za crnogorski jezik je multinacionalna i multikonfesionalna Crna Gora u malom

14
Adnan Čirgić

Adnan Čirgić

Adnan Čirgić

Na Fakultetu za Crnogorski jezik i književnost, koji je prošle godine otvoren na Cetinju sve je spremno za početak nove studijeske godine, koju je do sada upisalo 28 studenata.

Interesovanje će biti još veće kao što je bilo i prošle godine, kada Fakultet nije mogao da primi onoliko studenata koliko je bilo zainteresovanih, kazao je za Skala radio dekan ovog Fakulteta prof. dr Adnan Čirgić.

Prva godina je protekla više nego dobro i u prvoj generaciji ima veoma talentovanih i sposobnih studenata, čak i za istraživačke radove, kazao je Čirgić.

Studenti su na Fakultetu već pokrenuli veoma kvalitetan časopis u kojem sarađuju sa studentima iz okruženja, a neki od njih su započeli  istraživačke dijalektološke  projekte.

Kuriozitet druge generacije, koja još nije startovala je to što  su među njima dvije studentkinje iz naše dijaspore u Argentini i dvije studentkinje iz dijaspore u Vojvodini, a studentska populacija na Fakultetu je Crna Gora u malom multinacionalna i multikonfesionalna, poručio je dekan.

Na naše pitanje kakva je kadrovska struktura i koji su studijski programi na ovom Fakultetu, Čirgić je rekao da su svi asistenti izuzetno mladi i sposobni, a profesorski kadar je obezbijeđen uglavnom iz Crne Gore.

Osim njih su i tri gostujuća profesora iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Fakultet je organizovan kao četvorogodišnji studij koji na četvrtoj godini nudi usmjerenje i to za pedagoški, tj. nastavnički i naučno istraživački.

U okviru naučno istraživačkog smjera postoje dva podsmjera, nauka o jeziku i nauka o književnosti, tako da će studenti moći da se već u okviru osnovnih studija specijalizuju za određene oblasti.

Ko bude želio da se opredijeli za prosvjetu ima mogućnost za to, a ko hoće da ide dalje na magistarske i doktorske studije, na četvtrtoj godini  se usmjerava prema sopstvenim afinitetima.

14 KOMENTARI

  • Pitanja su neophodna da bi se stiglo do istine.
   Kada se povuce “plima” i dodje “oseka”, a istina nekim cudom ne ispliva na videlo, zna se da je “istina plivala potpuno gola” i da se istina krije!
   Ostaju “samo privremeni znaci pitanja”, kao ispraznjene skoljke na pesku….
   Srecom u zivotu i u prirodi postoje ciklusi koji se ponavljaju i istina se ne moze sakriti!- Kad tad!
   ? ?
   +
   ? ?

 1. ЊЕГОШ О СЕБИ
  Име ми је вјерољуб,
  презиме ми родољуб.
  Црну Гору, родну груду
  камен паше одасвуда.
  Српски пишем и зборим,
  сваком громко говорим:
  народност ми србинска,
  ум и душа славјанска.

 2. Poštovani gospodine Čirgić,asistent na staroslavenskom ne može raditi ni u obrazovnoj,ali niti u odgojnoj ustanovi. Sigurna sam da ste upoznati sa detaljima.
  Vaša obaveza je da pomognete fakultetu. Sretno sa izborom kadrova u budućnosti.

 3. Slijedeci preporuke g.Čirgića,siguran sam da ce se uskoro opametiti i Austrijanci,Amerikanci,Australijanci,Brazilci,Argentinci……i svi ostali koji “nemaju” svoj jezik.
  Montenegro je bastion slobode koji ce svojim primjerom pokazati da i ostali gore navedeni potlačeni narodi moraju izbaciti “tudjinske” nazive jezika i proglasiti svoj “samostalni” jezik.

 4. i po nazivu zvaničnog jezika u crnogorskim školama crnogorsko, srpski, bosanski, hravstki, bošljnački, slovenačko, makednosski ,se zna koloko smo jak država.da ne zborim o vrlim profesorima i nastavnicima ali i vaspitačima u zabavište koji uče đecu da zbore i pevaju na srpskom sneg po staklu šara ili lepa bela kecelja moje bake…..

  • Moram ti nesto reci…..

   I kad djeca pjevaju “snijeg po staklu sara ili lijepa bijela kecelja moje babe”….to je isto SRPSKI JEZIK.

   • Stari su govorili pričaj Srpski pa će i Turci da te razumiju !
    Toliko Bokelju o Srpskom jeziku kao slavenskom jeziku !

 5. Ovo je za svaku pohvalu da se u jednoj samostalnoj drzavi desava konacno. Naprjed nasi studenti pravi Crnogorci i Crnogorke !!!

  • Mislila sam da je ovo gradjanska drzava. Evo sad od Alexandre saznajem da nije, studenti su ,,pravi” crnogorci i crnogorke ?
   Blago meni, sad sam naucila lekciju
   SAMOSTALNA DRZAVA=NACIONALNA DRZAVA.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].