Čipkom tradicije i otmenosti

2
Dobrotska čipka

Mila Moškov

Mila Moškov

U okviru projekta očuvanja starih zanata Kotora, u Veneciji je 21 dan trajao kurs renesansne čipke koju su pohađale Kotoranke Mila Moškov i Jelka Vukotić.

Mila Moškov

Cilj ove kulturne  razmjene, koju je organizovala Zajednica Italijana u Crnoj Gori, je oživljavanje nematerijalne kulture i tradicije venecijanske čipke koja se radila u XV vijeku i u Dobroti, na Pagu, u Primoštenu.

Čipka je potekla sa Mediterana, pa je stoga u različitim krajevima i dobijala ime.

Ova vrsta rada naziva se još i merlo na iglu, za razliku od čipke na batiće.

Venecijanska radionica organizovana za dvije predstavnice Zajednice Italijana iz Crne Gore je nezaboravno iskustvo uz boravak u gradu koji je sam po sebi čipkani arhitektonski vez, kazala je Mila Moškov za Skala radio.

Neprocjenjivo blago u muzeju čipke na ostvru Burano svjedoči o vrijednosti i tradicije ovog načina čipkanja, kazala je ona.

Nakon završetka radionice polaznicama su uručeni sertifikati o završenom kursu venecijanske čipke, i to su prve diplome ove vrste u Crnoj Gori.

2 KOMENTARI

  1. Cestitam.To znanje je, ko ga zna cijeniti, blaga vrijednii bilo bi pohvalno kada bi to znanje prenjele na mlade zene koje su zainteresovane za rucni rad.Mada znamo da je,nazalost,takvih sve manje.

  2. Svaka čast!
    Bilo bi dobro kada bi sada to znanje prenijele i na druge.Na pagu se taj vez prodaje kao prvorazredni suvenir a fino se i zaradjuje.
    Kotor bi u svojoj turističkoj ponudi dobio još jedan značajan značajan brend.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].