Cimbaljević kod gradonačelnice Ćatović

14
gradonačelnica Kotora i Cimbaljević u Kotoru

Predsjednica opštine Kotor  Marija Maja Ćatović razgovarala je danas sa izvršnim direktorom LGBT Foruma Progres Zdravkom Cimbaljevićem o praksi poštovanja LGBT prava na lokalnom i državnom nivou.

Riječ je o prvom zvaničnom susretu u istoriji crnogorske lokalne samouprave i društvenog života, jednog lokalnog autoriteta i transparentnog LGBT aktiviste.

Ćatovićeva je detaljno informisana o funkcionisanju, radu i prvim polugodišnjim rezultatima privremenog skloništa za osobe koje su u konfliktu sa svojim okruženjem zbog svoje seksualne orjentacije i rodnog identiteta.

Kabinet gradonačenice na odgovarajući način nadležne lokalne službe i servise, uključujući i lokalne medije, informisaće o postojanju i funkcionisanju LGBT skloništa, kako bi u isti, blagovremeno bili upućivani svi poznati slučajevi sa područja opštine Kotor.

Opština Kotor, u skladu sa svojim skromnim mogućnostima, pomoći će poboljšanje uslova boravaka štićenika u LGBT skloništu.

Prijem direktora LGBT Foruma Progres, koji je i trenutno i jedini javno deklarisani gay u Crnoj Gori, od strane gradonačelnice Ćatović predstavlja jasnu podršku daljem unaprijeđenju ljudskih prava,toleranciji i prihvatanju LGBT osoba u lokalnoj zajednici, navodi se u saopštenju iz njenog kabineta.

*  *  *

LGBT Forum Progres poslao je Skala radiju sljedeće saopštenje

Predsjednica opštine Kotor gospođa Marija Maja Ćatović razgovarala je danas sa izvršnim direktorom LGBT Foruma Progres Zdravkom Cimbaljevićem o praksi poštovanja LGBT prava na lokalnom i državnom nivou.

Riječ je o prvom zvaničnom susretu, u istoriji crnogorske lokalne samouprave i društvenog života, jednog lokalnog autoriteta i transparentnog LGBT aktiviste.

Gradonačelnica Kotora detaljno je informisana o funkcionisanju, radu i prvim polugodišnjim rezultatima privremenog skloništa za osobe koje su u konfliktu sa svojim okruženjem zbog svoje seksualne orjentacije i rodnog identiteta.

Iz LGBT Foruma Progres naglašeno je da postojanje skloništa praktično znači da više niko u Crnoj Gori ne treba da trpi nasilje i poniženja i pristaje na gubitak svog dostojanstva zbog svoje homoseksualne orjentacije.

Kabinet gradonačenice na odgovarajući način nadležne lokalne službe i servise, uključujući i lokalne medije, informisaće o postojanju i funkcionisanju LGBT skloništa kako bi u isti blagovremeno bili upućivani svi poznati slučajevi sa područja opštine Kotor.

Takođe lokalne službe biće upućene da uvijek kada je to potrebno ostvare blisku komunikaciju, programsku i servisnu saradnju sa LGBT Forumom Progres.

Izuzezno je važno saopštiti da će optina Kotor, u skladu sa svojim skromnim mogućnostima, pomoći poboljšanje uslova boravaka štićenika/ca u LGBT skloništu.

Prijem direktora LGBT Foruma Progres, koji je i trenutno i jedini javno deklarisani gay u Crnoj Gori, od strane gradonačelnice Ćatović, predstavlja jasnu podršku daljem unaprijeđenju ljudskih prava svih građana/ki Kotora, toleranciji i prihvatanje LGBT osoba u lokalnoj zajednici.

Prijem jeste istorijski i po tome što ga prati i zajednički potpisana izjava kojom gradonačelnica i predstavnik LGBT zajednice saopštavaju zajedničke vrijednosti, pozivaju LGBT osobe da slobodno njeguju svoj identitet, porodice da prihvate LGBT osobe i omoguće im dostojanstveni život a nadležne institucije da štite LGBT osobe i promovišu činjenice i istinu o seksualnoj orjentaciji i rodnom identitetu.

Saopštenje prati i zajednička izjava.

Zajednička izjava

14 KOMENTARI

 1. Odgovor jednoj Nikoleti, Mozda si zabrinuta i neshvacena zbog svoje orijentacije ili zbog svojeg potomstva . Ili je to mozda sto je aktuelni PAPA prikrio homoseksualne afere u crkvenim zajednicama sirom svijeta . Dje se javljaju na stotine zrtava LGBT populacije koja je za zadovoljenje svojih nastranosti koristila uticaj i polozaj u drustvu. Najednom ipade diskriminizovana i sada treba da stavljamo to kao prioritet ispred gladi i siromastva .To je poruka dragi moji pa vi glavni i odgovorni (moderatori) po svojo volji i naklonosti pustite ili izbrisite ovaj komentar.

  • Montenigeru, milsim skoro što i ti ali kako možeš zborit moderatorima, glavnim i odgovornim da puštaju po svojoj volji kad sve puštaju . Pročitaj počev od njih samih i protiv njih pa svaku glupost koju odma da ti kažem ne bi puštila nikad da je moj privatni radio i portal. Zato budimo pošteni.Dali su nam mogućnost da lejemo i to anonimno, što nam je najmilije u Kotor.

 2. Sanja,brez obzira na tvoje opredeljenje,ne diraj one koji ti ne mogu odgovoriti!Zato,pazi se od pozadinskih radnika-da te ne posjete i podsjećaju na samupravno ulaženje u novi svijet-europsku kulturnu zajednicu “demokrata” sa zadnje strane-iliti potonje šanse?Ovo nema nikakve veze sa slobodom-nego sa opredeljenima moja dobra Sanjo?! Demokratija je bogat i sadržajan život,napredak i prosperitet-a ne životarenje na biroima rada kao ova mladost koju čeka žestoka konkurencija za preživljavanje u obećanoj zemlji ratara na brdovitom Balkanu-đe su mjerila ,apriori, da li si za zadnju stranu ili prednju bandu?!

  • prvo komentar Davida nema veze sa temom, jer se Tito ne pominje nigdje u tekstu, a onda i tvoje javljanje, na moj odgovor njemu jos manje ima veze sa temom
   vidi se koliko ste optereceni politikom i koliko volite da drugima solite pamet
   ni jedan vas komentar koji sam procitala nema veze s mozgom i ne odgiovara temi, samo blebetanje u prazno
   ako se vec javljate budite konkretni
   takodje Skali preporuka i sa moje strane da ovakve komentare
   koji nemaju blage veze sa temom ne objavljuje

   • Ne spominje se Tito u tekstu,ali sam ja naveo da ovi sto nijesu ni vrijedni spominjanja ne bi mogli ovako u njegovo vrijeme kada se barem znao neki red,a ne svaki dan na televiziji i u novinama ili Vanja Calovic ili ovo sto ne lici na covjeka.

 3. U ovom slucaju bravo za Opstinu. Ne treba ljude diskiminisati na osnovu pola, boje koze, nacionalnosti, vjerskim uvijerenjima, politickim misljenjima… pa tako ne i na osnovu seksualne orijentacije.
  U drzavi i drustvu gdje se na homoseksualnu populaciju gleda kao na vjestice, bolesnike itd. ovakav korak neke javne institucije je za svaku pohvalu.

 4. Imamo sva moguca sklonista , bolnice ,dom starih,azil za bizine pa nam fali jos jedno za LGBT populaciju.Predlazem da se napravi azil za pe…. na prostoru bivse Livnice i fabrike namjestaja .
  Barem da smo poznati na turistickoj mapi po jednom sklonistu ako vec nemamo HOTEL .Mozda u Morinj izgrade FKK idealno mjesto.

  • bolesan covjek
   tebi ni dusevna bolnica u dobroti ne bi pomogla
   vidi se da nisi Kotoranin
   nemas za nikoga razumijevanja

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].