Četiri nova delfina u Bokokotorskom zalivu

13
Delfini u zalivu

Mirko Đurović

Mirko Đurović

U Bokokotorskom zalivu juče su primijećana četiri delfina, tri odrasla i jedno mladunče, koje je od Instituta za biologiju mora do Veriga pratila stručna ekipa kotorskog Instituta.

Oni pripadaju vrsti koja je najbrojniji stanovnik Jadrana, kazao je za Skala radio dr Mirko Đurović, rukovodilac Net Cet projekta, mreže za zaštitu morskih sisara i morskih kornjača u Jadranskom moru.

Institut za biologiju mora je partner u ovom projektu koji predstavlja Jadranski program prekogranične saradnje, finansiran sredstvima Evropske unije.

U cilju zaštite morskih sisara, po prvi put u Crnoj Gori se radi njihovo istraživanje, koje je počelo prije 15 dana na otvorenom moru, a istražiće se i Bokokotorski  zaliv.

Tim prije što delfini nijesu pojava u zalivu, već su oni oduvjek u Boki Kotorskoj, ali niko nije radio njihovu procjenu niti zaštitu, kazao je Đurović.

Na osnovu metode foto identifikacije radiće se procjena delfina u zalivu koje će stručna ekipa pratiti, kako bi se ustanovio njihov broj kao i da li su oni stalni stanovnici ili povremeno ulaze u zaliv, objašnjava dr Đurović.

Juče uočena četiri delfina se kreću zalivom, i oni sami posjeduju mehanizme zaštite, jer imaju jako razvijen ultrazvuk koji ispuštaju i time se na vrijeme štite od velikih brodova koji ovih dana intentzivno uplovljavaju u Bokokotorski zaliv.

13 KOMENTARI

  • Lift do San Giovani-ja je zaista COOL i sve cestitke organizatorima i ostalim koji su uz nadljudske napore uspjeli da pred ovu sezonu otvore ovaj objekat koji su svi kako gradjani Boke tako i turisti sa odusevljenjem prihvatili.Nadamo se da ce biti jos ovakvih objekata od obostrane koristi i jedva cekamo zaobilaznicu/mada je steta da nema nikakvih izbora uskoro da to malo ubrzaju/

   • Gospodžo Simonida,
    nije mi poznato gdje vi zivite ali ja sam se provozao i zaobilaznicom. Taj grandiozni projekat, mega-struktura Kotora i Gore Crne, zavrsen je onoga trenutka kada je ideja i začeta. Zar nije evidentno kako su parkinzi na Rivi, kod URC-a i na Benovu prazni. Nema saobracajnih guzvi. Sve nam cvjeta!
    Hvala nam!

    • Ne znam za vas, ali ja evo pijem kafu na terasu novog hotela, onoga što su ga do kraja prošle godine počeli graditi na mjestu URC-a. ZAvršili su ga prije početka sezone, svaka im čast. Sjutra ću zaobilaznicom proći, da i ja vidim kako su asfaltirali. Sreća pa imamo sve sposobne kadrove na pravim mjestima!

     • Nista vi ne znate dragi moji, dje ste bili juce kad sam igrala rukomet u novu sportsku dvoranu, Borisha je bio na go, skoro ga je zaklonio ali sam mu ga pucala sve kroz noge. Nije se najedio bogami, no me poveo na limunadu u novi Fjord. Otamo smo gledali kako se vozite zicarom, srce mi je bilo kao Sunce.

    • @Milka isao bih i ja na tu utakmicu ali sat prije je javljeno na RTV Kotor da ce bit prenos utakmice tako da mi je bilo udobnije posmatrati sve to iz fotelje,jos jednom pozdrav svima u studiju nase najbolje tv u Boko tj RTV kotor koja uskoro ide i na kablovsku tv tako da ce se moci ratiti sirom planete

     • Eo i menekućo na taracu novoga hotela sa sedam zvjezdica. Pošljen ću odit tijem liftom na Njeguše da se malo rashladim. A obilaznicom sam iša
      do Vališta na kafu i izaša na grob strini. Lijepe li naše Boke i lijepih obećanja. A šutra ću unuka vodit na utakmicu u novu dvoranu u Škaljare, a bogumi i kanalizacija se više ne čuje jer su nam kondoti sad svija priključili na novu kanalisaciju pa se izlijeva na otvoreno more. Tako ćemo ranit ribu i galebove. A ka zagrmi i zalampa imaćemo struje do zore pa eto vi ga kako ni je lijepo.

 1. Ne no cemo ik ubit i iscerat kao jadnoga Joca. Ljudi su nemilosrdni prema ovim pametnim sisarima. Kakav smo to narod a ko ce brinut o njima i kome da se bilo ko obrati ka pane pomrcina. e ada neko ce im glave doc pa ce bit niko nista nije vidio i svi ce oprat gresne ruke. Sram nas bilo kakvi smo. Sve se pretvorilo u eure i daj mi da ti dam i das mi da ti uzmem i otmem. Ove bestije su iljadu puta pametnije od nas i zato bi volio da uteknu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].