Čerupanje fortece na Vrmcu ne prestaje

17
evo kako sad izgleda forteca na Vrmcu

Devastiranje kulturnih dobara u Crnoj Gori, naročito Kotoru i Boki na žalost poprima zabrinjavajuće razmjere.

Naš slušalac Aleksandar Bijelić poslao nam je fotografije austro-ugarske fortece na Vrmcu.

Nadamo se da će fotografije viđeti ministar kulture i svi oni koji moraju osjećati odgovornost što se u našoj državi uništavaju kulturno istorijski spomenici čerupa i krade sve što se odnijeti može bez ikakvih posljedica za lopove kojih je iz dana u dan sve više.

slika fortece na Vrmcu
slike fortece 1
slike fortece 2
slike fortece 3
slike fortece 4
slike fortece 5
slike fortece 6
slike fortece 7
slike fortece 8
slike fortece 9

17 KOMENTARI

 1. E nijesu yt sto cerupaju krivi vec Zavod za zastitu, opstina , policija. Ufatio bik ja njih i po turinu sto i pedese puta pa bi vidjeli oli bi jos koji put cerupali starinu i ono sto nam je ostalo od vijekova. Jadovi jadni i doma tako cerupaju.

 2. Poštovane kolege iz Radio Skale, hvale je vrijedan Vaš i napor g. Bijelića da se ukaže na zaista neprihvatljiv odnos prema austrougarskim fortecama u Boki i njihovu devastaciju. Ipak, moram priznati da sam neprijatno iznenadjen činjenicom da ste Vi ili g. Bijelić najveći dio ovog teksta bukvalno od riječi do riječi PREPISALI iz mog teksta “Fascinatne trvrdjave kakvih nema na svijetu” objavljenom u dodatku dnevnih lista “Vijesti” za kulturu “Art” u maju prošle godine. Smatram da je bilo elementarno korektno navesti izvor kojim ste se poslužili, a ne se ovako “kititi tudjim perjem”. Ovakvo Vaše postupanje nije baš u skladu sa našom bokeškom tradicijom i moralnim normama. Budite pozdravljeni i manje “resavske škole” a više autorskog rada….

  • Poštovani Siniša,
   svaka ti čast. Hvala ti. Da smo ti glavu otkinuli ne bi ovako reagovao. Prvo bi se čuli jer to zahtijeva naša dugogodišnja saradnja i prijateljstvo koje je izgleda ipak bilo jednostrano.
   Ti si napisao tekst, čuli smo od tebe i vjerujemo ti. Potpisaćemo te odmah. Izvini. Na sajtu đe sam to pronašao nije pisalo tvoje ime. Nijesmo ni mi potpisali tekst a autora fotografije jesmo jer nam ih je donio.
   Adio i hvala ti na perju kojim se kitimo iz resavske škole.
   Slavko Mandić

   • Poštovane kolege iz Radio Skale, hvale je vrijedan Vaš i napor g. Bijelića da se ukaže na zaista neprihvatljiv odnos prema austrougarskim fortecama u Boki i njihovu devastaciju. Ipak, moram priznati da sam neprijatno iznenadjen činjenicom da ste Vi ili g. Bijelić najveći dio ovog teksta bukvalno od riječi do riječi PREPISALI iz mog teksta “Fascinatne trvrdjave kakvih nema na svijetu” objavljenom u dodatku dnevnih lista “Vijesti” za kulturu “Art” u maju prošle godine. Smatram da je bilo elementarno korektno navesti izvor kojim ste se poslužili, a ne se ovako “kititi tudjim perjem”. Ovakvo Vaše postupanje nije baš u skladu sa našom bokeškom tradicijom i moralnim normama. Budite pozdravljeni i manje “resavske škole” a više autorskog rada….

    Dragi Slavko, ijedi se Ti koliko Te god volja, ostaje fakat da ste učinili tako kako sam napisao a Ti potvrdio. Čuli se nismo jer mi niko nije odgovorio na telefonski poziv upućen novinarki Radio Skale, a tek nakon toga sam napisao komentar koji Te je toliko pogodio. U svakom slučaju to što niste potpisali tekst ne mijenja “prirodu prekršaja” jer niste naveli ni taj sajt o kome govoriš, kao izvor podataka. Složićeš se da je i ne navodjenje tog sajta povreda autorskih prava a onda možda i motiv za sumnju da li je i do sada bilo sličnih slučajeva koji spadaju pod domen prepisivačke (da ne upotrebim termin koji Ti je toliko zasmetao) škole.
    Ostajte mi zdravo i nemojte se puno ijedit….
    Siniša Luković

  • Postovani g.Sinisa Lukovicu,
   Ne mogu a da vam ne odgovorim na vas komentar o tome ko je napiso tekst
   Zar je to bitno, zar sada treba da se raspravlja o tome ko je napiso tekst,
   vazno je da se napisalo i da narod vidi sto se desava,i da se pokrenu neke stvari,
   Vi bi trebalo da kao novinar Vijesti koje ja redovno kupujem i citam da objavite ove fotografije u glasilo Vijesti ,ako trebate ja cu vam poslati fotografije ,i da se raspitate kod nadleznih institucija da li je pokrenuta istraga i dokle se doslo sa istragom o ovom vandalizmu i o tome obavijestite siroke narodne mase u glasilu Vijesti i da tako doprineste u borbi protiv unistenja nase kulturne bastine, kojom se svakodnevno ponosimo i hvalimo.
   Pozdrav,
   Bijelic Aleksandar,

   • Cijenjeni g. Bijeliću, vidi se da ne čitate “Vijesti”, jer da to radite, primijetili bi ste da mene tamo nema već više od osam mjeseci od kada ne radim u tom mediju. Da ste ih čitali ranije medjutim, primijetili bi ste dosta mojih tekstova na temu očuvanja bokeljskog pejsaža, kulture, istorijske baštine i ekologije. Jedna od potvrda Vam je i ovaj ovdje danas “sporni”, prepisani članak, a ostale takodje možete naći na internetu ako malo “progoogate” pojmove poput Tunja, Sveti Marko, Luštica, drvene barke, Vrmac, nasipanje mora, urbanistički planovi Tivat itd. Uzgred glagol “napisati” u trećem licu perfekta glasi “napisao” a ne “napiso”….
    Pozdrav, Siniša Luković

    • Postovani g.Sinisa Lukovicu,redovan sam citalac vijesti, za vasu informaciju od kada su pocele da se stampaju,
     Nijesam znao da niste vise dopisnik Vijesti ,sto se tice vasih tekstova citao sam ih ,i uvijek su bili odlicni ,
     Sto se tice glagola to je greska prilikom kucanja na tastaturi a ne moje ne znanje gramatike,Lukovicu,
     Pozdrav
     Bijelic Aleksandar

 3. A eeeeeeeeee
  I Rimski Koloseum se vjekovima čerupao i gradile od travertina palate po Rimu, altroke UNESCO.Što će nam austrijske forteze? To su bili okupatori, treba od toga kamena napravit “lepse i starije” kućerine na obali mora raznih tipova i stilova tako da i obalu unistimo. Nema Egipta, Grčke, Rima… a mi kukamo za jednom fortecom…. baš smo mizerije…….

 4. O čemu vi to………
  Ko je zaboravio neka procita :
  KMG CORP, svedska kompanija gradi hotel resort , sa pet zvjezdica, na brdu Vrmac kod Kotora . Predvidjena je rekonstrukcija stare austrijske tvrdjave, a vrijednost investicije je procjenjena na preko 120 miliona eura.

  KMG CORP je u februaru 2006. godine kupila 108.000 m2 zemljista od kotorske Jugoceanije.
  S obzirom da se u vlasnistvu svedske kompanije na Vrmcu, nalazi i austro-ugarsko utvrdjenje, spomenik kulture prve kategorije, vodeci arhitekta kompanije Boris Culjat, u vise navrata je imao sastanke sa predstavnicima Regionalnog zavoda za zastitu spomenika kulture i Sekretarijata za urbanizam.Pronadjena je i originalna projektna dokumentacija utvrdjenja u Becu, kako bi se bilo sigurno da ce se prilikom restauracije ocuvati njena autenticnost.

  • Postovani g.Petar Ivanovic,
   Nismo mi zaboravili ove cinjenice koje ste Vi napisali,znamo mi to,
   Ovdje je rijec o odnosu te kompanije prema ovim objektima sto cini situaciju jos gorom,naime ta revnosna kompanija je trebala da postavi zastitare koji ce cuvati ovaj i ostale objekte na Vrmcu,i da obavjeste nadlezne organe o ovom vandalizmu,kao sto vidite na slikama, pokradena su zeljezna skura , samo su jedna ostala kao tuzno svjedocanstvo kako je bilo prije,a vec se mjerkaju i kameni stokovi i sve ostalo, pitanje je samo dana kad ce i to nestati,jer ajkule svakodnevno kruze po brdu Vrmac.
   Ovakav odnos prema svojoj imovini slozit cete se sa mnom je, nesavjestan vlasnik,pravno receno.
   Sto se tice projekta to je divno zamisljeno samo vam od toga nista nece biti barem u dogledno vrijeme,provjerite ovu informaciju kod relevantnih institucija,
   Sto se tice restauracije neznam kako ce restaurirati zeljezna skura koja su najvjerovatnije zavrsila u topionicu zeljeza,
   Na zalost brojni turisti koji setaju Vrmcom pitali su me gdje su skura misleci da su odnesena na reparaciju ,ja sam im rekao ,samo jedan razlog moze biti sto ih nema a to je da su zavrsila na otpad kao staro zeljezo,ostali su u soku jer nijesu navikli na ovakve stvari u njihovim zemljma,isto tako pitajuci da li su otkriveni pocinioci-vandali koji su ih demontirali i odnjeli.

 5. Cattaro, svaka cast na komentaru. U potpunosti se slazem sa svakom napisanom recenicom. Nemam nista za dodati.
  Ali, imam jedan predlog!
  Pokusati od mjesnih vlasti dobiti dozvolu za adaptaciju i restauraciju navedene tvrdjave na Vrmcu.
  Garantujem Vam svima, nikada je necete dobiti!!!
  Onda, sto raditi? Gledati kako je unistavaju!?
  Niko, sem nas samih, gradjana, Bokelja, nece spasiti ove objekte od totalnog unistenja. Vjerujte mi. Zato je potrebno da se sami aktiviramo i pokrenemo akciju za ocuvanje tih i slicnih objekata.
  Jesmo za akciju?
  Predlazem da se napravi jedna grupa na Facebook stranicama za ocuvanje tvrdjava u Boki kotorskoj.

 6. …I po starom dobrom kotorskom obicaju,Zavod za zastitu spomenika ne zna nista o tome,nadlezni organi takodje a opstinari pogotovo . E sad, moze bit da je Forteca privatna svoina, mozda i da je prodata kao i sve ostalo sto se moglo prodat da se popuni budzet,pa me ne bi cudilo da se jednog jutra probudim a ono nema pola bedema oko grada i nema gradskih vrata……A i one kugle sa lancima na Vrata od Gurdica bi mogle dobro pasat!!! Zahvaljujuci Austrougarskoj sto je gradila sve kvalitetno i da traje vjecno,Kotor je riznica kulturne i svjetske bastine,a neki bi tu bastinu da presele i usade u svoje bastine i kuce,a sto ostane da pretope.Zalosno.

 7. Hvala radio Skali i gospodinu Bijeliću za ove strašne fotografije , neka se vidi ko smo , ko zapravo živi u najljepšem zalivu svijeta i gradu pod zaštitom UNesca.
  Đe su zaštitari, gospoda ili će po običaju reći onu čuvenu-forteca nije u nadležnosti Zavoda regionalnog za zaštitu spomenika. Više od sramote su ove slike. Novinari iz Skale bravo u saradnji sa građanima. Idemo dalje , naprijed samo !

 8. Pozdravljam sugradjanina koji je poslao slike.
  Steta “samo” sto nema mnogo vise drustveno odgovornih pojedinaca jer da ih ima ne bismo gledali ove slike, sada!

 9. Ma ne mogu vjerovat kakvih divljaka ima.Austrougarska je u tudjoj zemlji gradila a mi u svojoj zemlji rušimo.Da li te ljude treba na psihijatrijsko posmatranje ili što drugo, ne mogu da odgovorim?Sve smo živo i neživo srušili, pokrali, razbili…pola kamenih parapeta starim putem u Škaljare nema, gdje je inspekcija da nadje ko je to uradio i da ga dobro kazni, da vrati i ponovo ugradi isti kamen o svom trošku.Odredjeni sloj naših sugradjana pokazuje ili totalnu nekulturu i divljaštvo ili namjerno uništavanje istorijskog blaga Kotora i Crne Gore.Smatram da je krajnje vrijeme da država stane tome u red, pronadje i kazni počinioce.Da drugi imaju ovu ljepotu koju nam je priroda podarila i ovakve spomenike kulture dje bi bili, a mi to uništavamo umjesto da iskoristimo.Nažalost ali se u velikoj mjeri osjeća nedostatak kulture ponašanja i življenja stanovništva u odnosu na period prije 1979 i poslije toga.Poslije 1979 stigle su neke nove “kulture” koje u životu nijesu vidjele ono što je bilo naša svakodnevnica i to smatraju neprijateljskim iz razloga što se sve može kupiti parama osim KULTURE koja se stiče generacijama, a njima je nedostižna barem u skorije vrijeme.Žalosno ali je tako…kuda ovo sve vodi gospodo moja?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].