Božo Donković: Ruralni turizam, zdrava hrana i domaći proizvod je budućnost Crne Gore

5

Teška su vremena pojedena koronom. Sve je stalo, privreda i turizam u potpunoj stagnaciji.

Zdrava hrana, domaći proizvod zlata je vrijedno. Da to nije samo deklarativno, potvrđuje Božo Donković, poljoprivredni proizvođač iz Grblja.

Rukave treba zasukati i poraniti u polje na njivu ili u voćnjak. Što i kako posiješ to ćeš i požnjeti, a ako se sve ljubavlju i poštenim radom zalije, onda i uspijeva, kao što je to slučaj u porodičnom gazdinstvu Donkovića u kojem rade svi, od najstarijih članova do unuka.

Poljoprivredna proizvodnja ovog domaćinstva se obavlja u Grblju, jednom od najplodnijih regiona ovog dijela primorja, podsjetio je Donković za Skala radio, ukazujući na teško vrijeme za poljoprivredu u čitavom regionu, ali i svijetu uopšte. Stoga se moramo, radom prije svega, uz poštovanje svih mjera izboriti sa ovom situacijom.

Puno se govori o značaju razvoja poljoprivredne proizvodnje, a malo radi.

Grbalj je nekada bio trbuh Boke Kotorske.

Dugo već to nije, jer grbaljskim poljem su umjesto čuvenih pamidora grbaljskih i ostalog povrća i voća koje uspijeva uz pogodnu klimu u ovom kraju, nikli trgovački lanci, hangari, skladišta.

Familija Donković se poljoprivredom tradicionalno bavi 50 godina.

Međutim, svjedoci smo stagnacije i pada proljoprivredne proizvodnje zadnjih 20, 30 godina, potvrđuje naš sagovornik. Za razlog navodi zlu kob kako kaže, ovog područja i ljudi koji žive na prostoru Balkana i Crne Gore, jer su prvenstveno politiku stavili ispred svih drugih stvari koje su mnogo bitnije za jednu državu i jedan region, a samim tim i za poljoprivredu.

“Našu ekonomiju smo fokusirali samo na turizam, a zapostavili ostale grane ekonomije. Ovaj koncept je potpuno neodrživ i nefunkcionalan, što između ostalog konkretno možemo vidjeti i na primjeru poljoprtivrede kod nas”, priča Božo.

Njegovo gazdinstvo proizvodi razne vrste voća i povrća, prvenstveno je zastupljena proizvodnja jabuke, breskve, zatim vinova loza, vinskog i stonog grožđa.

Od povrća Donković izdvaja proizvodnju raznih vrsta: salatu, blitvu, pori luk, pamidore.

Njihovo imanje je tipično seosko, porodično, na kojem rade svi članovi porodice uključujući i djecu, Filipa i Aleksu, za koje se Božo nada da će bar jedan od njih nastaviti porodičnu tradiciju bavljenja poljoprivredom.

Kotorska lokalna uprava nastoji da pomogne poljoprivrednicima.

Pomoć se ogleda u dodjeli nepovratnih sredstava za povećanje proizvodnje, modernizaciju tehničkih kapaciteta, usklađivanju proizvodnje sa tržišnim standardima.

U cilju stimulisanja razvoja poljoprivrede, kako bi se povećao broj poljoprivrednih proizvođača i poljoprivrednih gazdinstava, Sekretarijat za preduzetništvo je opredijelio 80.000 € za 2019. godinu. Od tih sredstava poljoprivrednicima je podijeljeno 73.111,39 €, ili nešto preko 92%, kazala je ranije za Skala radio Tamara Lompar sekretarka resornog Sekretarijata.

Donković se zahvalio na pomoći ovom opštinskom sekretarijatu koji u posljednjih par godina intenzivno pokušava finansijski da pomogne poljoprivrednim proizvođačima na području kotorske opštine kroz subvencije za modernizaciju proizvodnje i kupovinu mehanizacije, a samim tim i lakšem funkcionisanju života na poljoprivrednim gazdinstvima.

On je podsjetio da je prošle godine opredijeljen novac uložio u mehanizaciju, a ove godine je predao zahtjev za sredstva koja će utrošiti na kupovinu sjemena i ostalih potreba u povrtlarstvu.

Zdrava hrana biće prioritet i budućnost Crne Gore, jedan od aduta naše države, a samim tim i ovog područja je ruralni turizam, zdrava hrana i naš domaći  proizvod.

Ovim i te kako možemo na pravi način prezentovati naša imanja i našu državu u svijetu, poručio je Donković.

5 KOMENTARI

  1. Bravo Bozo. Znam te iz srednje skole i sa faxa, jako fin, dobar i vrijedan momak.
    Ako niste znali, Bozo je znao ic na predavanja pa onda nastavi na pijacu da prodaje svoje proizvode.
    Svaka ti cast i SRECNO!

  2. Sa apetitom sam čitala i uživala sam uz ove slike.
    Vazda imali kad radite i žibite od svog rada.
    Ovo je pravi primjer kako bez politike i gluposti se može pristojno živjeti i ne zavisiti od nikoga a posebmo vlasti koha po pravilu za sebe šklapa sa malo ili ni malo rada.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].