Božidaru Proročiću priznanje Ambasade Ukrajine u Crnoj Gori

0
Ambasadorka Ukrajine uručuje priznanje Proročiću

Ukrajina svake zadnje subote mjeseca novembra obilježava godišnjicu Gladomora (ukr: Golodomor), možda najvećeg i najokrutnijeg genocida u istoriji ljudskog roda. Ove godine se obilježava 87 godina od Gladomora.

Ambasada Ukrajine u Crnoj Gori na čijem je čelu otpravnica poslova Nataliya Fiyalka ovaj tužni memorijal obilježila je 27-28 novembra u skladu sa preporukama NKT-a.

U prostorijama ambasade Ukrajine otpravnica poslova Nataliya Fiyalka govorila je o posljedicama Gladomora i šta on zapravo znači u modernoj istoriji Evrope i proučavanja bolnog perioda stradanja Ukrajinaca i Ukrajine od strane sovjetskog režima oličenog u Staljinju. U sklopu memorijala predstavljena je i knjiga književnika i publiciste Božidara Proročića ,,Gladomor genocid nad Ukrajinom 1932-1933.” u kojoj se govori o ovom bolnom i traumatičnom periodu stradanja više miliona Ukrajinaca.

Otpravnica poslova ambasade Ukrajine Nataliya Fiyalka ovom prilikom je uručila priznanje Božidaru Proročiću za doprinos afirmaciji ukrajinistike u Crnoj Gori. Istakavši da je Proročić doprinio unapređenju i jačanju kulturnih i bilateralnih veza i odnosa između Crne Gore i Ukrajine. Na samom kraju otpravnica poslova ambasade Ukrajine u Crnoj Gori Nataliya Fiyalka je je istakla da ne želi da se ovakava genocid nikad nikome ne desi ni u Evropi ni u Svijetu, zhvalivši se svim prisutnima kao i gostima.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].