Borba protiv korupcije prioritet našeg društva

1
sa sjednice Radne grupe

Đorđije Vukčević

Đorđije Vukčević

Na osnovu skupštinske odluke o donošenju Akcionog plana za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala u opštini Kotor za 2013-14. godinu, predsjednica opštine Marija Ćatović je donijela rješenje o imenovanju Radne grupe za praćenje sprovođenja ovog plana.

Plan je veoma opširan i biće dosta posla za novu Radnu grupu koja je sinoć održala prvi sastanak, kazao je za Skala radio  Đorđije Vukčević, glavni administrator i koordinator  Radne grupe za borbu protiv korupcije u našoj opštini.

Akcioni plan je donešen u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, koje je sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori uradilo model koji je poslužio svim opštinama u našoj državi za izradu svojih akcionih planova, podsjetio je Vukčević.

Pored upoznavanja sa Akcionim planom, na sastanku radne grupe donešen je Poslovnik o radu, uz konstataciju da su određene mjere iz Akcionog plana već realizovane, kao što je Vodič za slobodan pristup informacijama, a pri kraju je i izrada vodiča za građane.

Riječ je o obimnoj knjizi koja će biti završena do kraja ove godine.

Takođe su formirane komisije za primjenu etičkih kodeksa i potpisane su izjave od strane službenika i namještenika lokalne uprave i lokalnih funkcionera.

Obaveza radne grupe je da polugodišnje o svom radu izvještava MUP, Agenciju za borbu protiv korupcije i Zajednicu opština.

Na naše pitanje ko i na koji način može da prijavi korupciju, Vukčević je odgovorio da korupciju može prijaviti svaki građanin i radna organizacija i anonimnim putem.

Treba razlikovati samu prijavu korupcije od aktivnosti Radne grupe čiji je dominantni rad praćenje mjera protiv korupcije i organizovanog kriminala iz Akcionog programa koji broji 39 mjera i 97 aktivnosti.

Korupcija se može prijaviti i na sajtu opštine Kotor i pisanim putem, a Radna grupa je u prošlom sazivu ociojenjena kao jedna od najuspješnijih u Crnoj Gori, zaključio je Vukčević.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].