Borba protiv investicionog pritiska i očuvanje pejzaža najljepših zaliva svijeta

1

Zoran Živković

Zoran Živković

Kongres najljepših zaliva na svijetu, osmi po redu, među kojima je i Bokokotorski zaliv, održan je od 11. do 15. septembra u turskom gradu Bodrumu i grčkom Patmosu.

U radu redovnog godišnjeg  Kongresa kluba najljepših zaliva svijeta učestvovali su i predsjednik Izvršnog odbora Turističke organizacije Kotor Đorđije Janković i Zoran Živković savjetnik za međunarodnu saradnju u Turističkoj organizaciji Kotor.

Stotinu predstavnika iz 25 zemalja došli su da podijele zajedničke vrijednosti i napore u očuvanju prepoznatljive ljepote zaliva i da razmjene ideje o unapređenju misije i rada kluba, uz objedinjenu zaštitu i razvoj zaliva, kazao je Živković za Skala radio.

Novi predsjednik organizacije Kluba najljepših zaliva svijeta gospodin Gir je kazao da će mu jedan od ključnih zadataka biti da se što je moguće efektivnije koristi moć koju sam Klub pruža pojedinačno svim zalivima.

Prije svega u smislu očuvanja prepoznatljivog pejzaža, kao i borba protiv jakog pritiska investicione gradnje koja je prisutna u svim zalivima, kazao je Živković.

Na Kongresu je izabrano novo rukovodstvo organizacije, a za novog predsjednika Kluba najljepših zaliva svijeta imenovan je Galip Gir iz Turske, sa mandatom od tri godine.

Maria das Dores Meira iz Portugala izabrana je za sljedećeg predsjednika kluba.

Učesnici Kongresa su potom otišli u zaliv Grikos, koji se nalazi na ostrvu Patmos u Grčkoj, kako bi prisustvovali ceremoniji dobrodošlice povodom konkurisanja 4 nova  zaliva u Klub najljepših na svijetu iz Španije, Portugala, Martinika i Francuske.

1 KOMENTAR

  1. Znam da je Bokokotorski zaliv, na Osnivačkoj skupštini najljepših zaliva Svijeta, održanoj u Berlinu 10.marta 1997.godine, bio upisan među , tada, 28 najljepših zaliva .Sjedište, Upravnog odbora, tada upisanog Zaliva, bilo je u Beogradu. Zamolio bih, one koji znaju, da kažu: „Gdje se sada nalazi sjedište Upravnog odbora i ko su članovi tog odbora ?“

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].