Bokokotorski zaliv kontejner za čvrsti otpad nesavjesnim građanima

0
Dan planete zemlje

Mirko Đurović

Mirko Đurović

Kotorski Institut za biologiju mora na Dan planete zemlje 22. april, posebnu aktivnost je usmjerio na ispitivanje kvaliteta vode na uzgajalištima školjki u kotorskom zalivu i ispitivanju kvaliteta mesa školjki.

Ova akcija obavlja se u saradnji sa d.o.o. Boka gard Secutity, uzgajalištu školji u Orahovcu, kazao je za Skala radio Mirko Đurović, direktor kotorskog Instituta za biologiju mora.

Ovih dana radiće se i analiza količine i sastava otpada u Bokokotorskom zalivu, a ranija istraživanja su pokazala da je kritična tačka, lokacija u blizini Perasta gdje postoji prava deponija uglavnom čvrstog otpada u moru.

Takođe je na brojnim mjestima u zalivu dosta lokacija na kojima nesavjesni građani bacaju sve i svašta u more, počev od olupina automobila do bijele tehnike, sanitarnih elemenata i ostalog.

Nekada je u Boki Kotorskoj poštovana ona stara izreka “ne bacaj ni kamenčić u more”.

Danas je zaliv pravi kontejner, u čiji sadržaj će se uvjeriti turisti uz turističku atrakciju dvije podmornice kojima će se od ove godine  omogućiti razgledanje podmorja.

Stoga, će se Institut za biologiju mora pridružiti velikoj akciji čišćenja crnogorske obale pod nazivom “Let’s Do It Montenegro”, koja će se održati 10. maja u svih šest primorskih opština u organizaciji asocijacije za demokratski prosperitet- Zid.

Kvalitet morske vode u Bokokotorskom zalivu, koji ispituju stručnjaci Instituta za biologiju mora je na veoma zadovoljavajućem nivou, saopštio je Đurović.

Na ovaj datum kada se obilježava Dan planete, u saradnji sa kotorskim OŠ “Njegoš” i “Narodni heroj Savo Ilić” organizuje se akcija čišćenja obale od mosta rijeke Ljute do uzgajališta školjki u Orahovcu.

Takođe se dijele i ekološke brošure na glavnim gradskim vratima, a u školama se održava edukativni čas, na temu ekološki principi održivog razvoja u marikulturi.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].