“Boka Kotorska – od kampanela do kampanela” u Bogorodičinom hramu na Prčanju

0
sa promocije

U jedinstvenom prostoru najveće, ali i najljepše crkve na Jadranu, Bogorodičinom hramu na Prčanju sinoć je promovisana knjiga “Boka Kotorska – od kampanela do kampanela”, autora Slobodana Prosperovog Novaka.

Govoreći o knjizi Dragica Milić, pomoćnica ministra kulture Crne Gore je kazala da je Ministarstvo kulture sa zadovoljstvom prihvatilo sufinansiranje ovog značajnog izdanja, zajedno sa Ministarstvom kulture Hrvatske cijeneći prvenstveno referentnost autora, njegov stručan pristup najinteresantnijim crnogorskim temama i zanimljivim stilom.

“Boka Kotorska – od kampanela do kampanela” priča kulturno istorijsku prošlost na jedinstven način.

“Čitajući knjigu stiče se utisak da je autor pisao sa očiglednom ljubavlju prema ovom gradu. Stilom koji plijeni pažnju čitaocu, uz poštovanje istorijskih činjenica specifične istorijske, kulturne i duhovne dimenzije u kontekstu ovog prostora, Slobodan Prosperov Novak je objektivno i kritički pristupio mnogim događajima, djelima i ličnostima iz crnogorske prošlosti”, kazala je Dragica Milić.

Knjigu “Boka Kotorska – od kampanela do kampanela” nadahnuto je predstavio Anton Sbutega, ambasador Crne Gore u Vatikanu.

Sbutega je govorio od značaju kampanela, zvonika čije su ljepota, ali i značaj nemjerljivi i koji predstavljaju simbol Boke Kotorske.

On je posebno govorio o autoru knjige kao izuzetnom znalcu i eruditi, poligloti i zaljubljeniku u Boku Kotorsku.

Podsjetio je prisutne na prijateljstvo koje je Slobodan Prosperov Novak imao sa njegovim bratom don Brankom Sbutegom, pa preko njega i sa njim i kvalitetom saradnje koju imaju.

Knjiga je izuzetnog značaja i kvaliteta, pisana stilom koji mogu da razumiju svi koji vole da istražuju, bez obzira na ranije znanje o 2,5 hiljada dugom postojanju na ovim prostorima, kazao je Sbutega.

Slobodan Prosperov Novak se zahvalio govornicima koji su iscrpno predstavili knjigu i podsjetio da dane provedene na ovim prostorima, već tada opijen ljepotom Boke kojoj se uvije iznova vraćao.

On smatra, kako je kazao svojim zavičajem koji ga je uvijek inspirisao. Govorio je o susretima sa znamenitim Bokeljima koji su ostavili traga i od kojih je učio o Boki, njenoj tradaiciji i ljudima don Nikom Lukovićem, don Gracijom Ivanovićem, Milošem Miloševićem, druženjem sa Brankom Sbutegom.

Promociju knjige Slobodana Prosperovog Novaka “Boka Kotorska – od kampanela do kampanela” organizovao je Ekumenski centar “Don Branko Sbutega”.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].