Boka Kotorska i Crnogorsko primorje na starim razglednicama

1

Slikom kroz prošlost

Sa promocije

tonski zapis sa promocije

Riječju i slikom u crkvi Sv Duha u Kotoru na promociji knjige u izdanju Hrvatskog građanskog društva Crne Gore iz Kotora pod nazivom “Slikom kroz prošlost Boka Kotorska i Crnogorsko primorje na starim razglednicama od 1890. do 1940.”

Autori ove knjige su Dario Musić i Miroslav Ulčar.

Kada se gledaju fotografije, pa i one iz neposredne prošlosti, ne može se oteti sjeti, a kolika je tek sjeta neke stare Bokeljke ili Bokelja koji će u nekom kraju dalekog svijeta dobiti ovu knjigu i vratiti se u daleku prošlost, kazao je dr Ivan Ilić.

“Jedan od osnovih zadataka našega društva je upravo njegovanje i čuvanje od zaborava bogate kulturne i povijesne baštine i običaja, zato neka ova knjiga bude podsticaj drugima, da na sličan način otrgnu od zaborava neke detalje našeg ranijeg života i kulture”, rekao je dr Ilić.

Dr Milenko Pasinović je kazao da ova knjiga ne treba samo da se nađe u rukama zainteresovanih čitalaca odnosno ljubitelja fotografije uz nostalgiju koju one izazivaju, već ona sadrži i poruku i stručnjacima iz oblasti planiranja, korišćenja i zaštite prostora.

Jedan od autora knjige, Dario Musić kazao je da je namjera autora da se prikaže značaj mjesta ili kraja u istoriji Boke i Crnogorskog primorja.

1 KOMENTAR

  1. Dobar dan!
    Gospodina Ulčara sam nedavno osobno upoznao u Kotoru, tako da se nadam da ću ovu knjigu uspjeti da nabavim. Iz zanimanja za povijest Boku Kotorsku sam takodjer dva puta obišao i doista bi bilo zanimljivo uporediti današnje stanje “na terenu” sa slikama u knjizi. Pozdrav iz Ljubljane
    Matjaž Babič

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].