Biomonitoring životne sredine u Crnoj Gori

0
život u moru

Dr Aleksandar Joksimović

dr Aleksandar Joksimović

U Crnoj Gori se uspostavlja prvi Centar uspješnosti.

Na konkursu Ministrastva nauke od kreditnih sredstava Svjetske banke prvorangiran je projekat Elektrotehničkog fakulteta.

Bilo je prijavljeno deset naučnih timova iz licenciranih naučnih ustanova naše države, a prvorangirani je, kako je objavila ministrica nauke Sanja Vlahović tim Elektrotehničkog fakulteta, kao lider čiji su partneri kotorski Institut za biologiju mora, Biotehnički fakultet iz Podgorice i Institut za javno zdravlje.

Njihov projekat podrazumijeva biomonitoring životne sredine u Crnoj Gori koji obuhvata vodu, zemljište i vazduh.

Svaka od ove tri institucije će imati zaduženje za pojedine segmente životne sredine od kojih Institut za biologiju mora za more, Biotehnički fakultet za zemljište i proizvode kao što su mlijeko, sir, vino, a Institut za javno zdravlje će biti zadužen za dio koji se odnosi na zagađenje vazduha, objašnjava za Skala radio dr Aleksandar Joksimović.

Slijede dogovori timova i dalji rad na uspostavljanju Centra uspješnosti, u zavisnosti od pregovora Naučnog tima, Ministarstva nauke i Svjetske banke.

Institut za biologiju mora će biti zadužen za monitoring živih organizama, konkretno školjki u moru.

One će optičkim kablovima biti povezane sa računarima i na osnovu otkucaja srca školjki će se moći pratiti i mjeriti promjene koje se dešavaju u eko sistemu mora.

Normalan rad srca školjki je 14 otkucaja u minuti, a ako je povećan npr. na 21 otkucaj, to je dokaz da se desio stres organizma.

Tada se raznim analizama, hemijskim, mikrobiološkim i sanitarnim utvrđuje uzrok stresa i koja je vrsta zagađenja, objašnjava dr Joksimović.

Ovakve tehnologije će koristitui i ostale dvije institucije koje su partneri u ovom projektu, kako bi se pokrilo čitavo stanje životne sredine uvezano u IC tehnologiju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].