Biljana Ćetković: Pozitivna Crna Gora se protivi bilo kojoj promjeni vlasništva u AD “Luka Kotor”

1
Biljana Ćetković

Pozitivna Crna Gora se protivi bilo kojoj promjeni vlasništva u AD “Luka Kotor”, dakle ne samo privatizaciji već prodaji bilo kog dijela akcija od 57% koji pripada Opštini Kotor, što je u skladu sa osnovnim programskim opredjeljenjima Pozitivne Crne Gore, a što je na sjednici SO Kotor iznio naš odbornik Ranko Proroković.

Smatramo da je Luka Kotor, kao najveća putnička luka u Crnoj Gori koja je proglašena za luku od nacionalnog interesa, jedan od rijetkih zdravih privrednih subjekata u opštini Kotor i da je njeno poslovanje od strateškog interesa za Grad sa direktnim i indirektnim finansijskim efektima.

Smatramo da Grad kao i građani treba da osjete benefite od poslovanja ovog privrednog subjekta, a na račun “terora“ koji trpe u turističkoj sezoni.

Ne možemo da prihvatimo činjenicu da je opština Kotor kao većinski vlasnik u 2012. godini od dividendi dobila manje nego jedan sportski kolektiv.

Sa tim ciljem, na XXIX sjednici SO Kotor, čiji nastavak je održan 23.07.2015. godine, naš odbornik je iznio zaključak OO Pozitivne Crne Gore od marta 2015. godine, da “opština Kotor kao većinski vlasnik inicira raspisivanje međunarodnog tendera za Outsource menadžement za upravljanje Lukom Kotor”, a koji glasanjem nije usvojen od strane odbornika SO Kotor.

Outsource menadžement pristup podrazumijeva uvođenje ekspertskog menadžementa uz reviziju kompletnog dosadašnjeg poslovanja uz postavljanje eksplicitnih finansijskih i poslovnih parametara u smislu razvoja servisa Luke Kotor u mjeri samog Grada, uz konstataciju da je tu mjeru dosta teško odrediti.

Smatramo da je krajnje vrijeme da Kotor definiše svoje razvojne ciljeve i vizije u kojima “Luka Kotor“ ima značajno mjesto uslijed ekspanzije kruzing turizma na svjetskom nivou.

Imajući u vidu činjenicu da živimo u jednom od najljepših zaliva na svijetu i da su turisti nas pronašli a ne mi njih, te da smo predmet njihovog interesovanja kao “izuzetna univerzalna vrijednost“, odnosno da su turisti tu zbog Grada a ne zbog luke.

Zaključak koji je najavljen kao Zaključak OO SDP-a je dostavljen odbornicima u 8 sati ujutro 23.07.2015. godine na dan održavanja nastavka sjednice SO, za razliku od ostalog materijala koji se dostavlja 10 dana prije održavanja sjednice.

Dakle krajnje neozbiljno.

Originalan Zaključak je imao pet tačaka i tokom same sjednice je napravljena pauza u kojoj su podnosioci SDP, LP i HGI izbacili prvu tačku koj se odnosila na usvajanje Izvještaja o radu i finansijskom poslovanju AD “Luka Kotor“ za 2014. godinu, jer je glasanje po ovoj tački prethodilo glasanju o zaključcima.

Smatramo da je podneseni Zaključak SO Kotor od strane OO SDP-a, stranke koja na državnom nivou držala pod kontrolom sve mehanizme kako rada tako i dodjele koncesije za Luku Kotor, dakle Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, Lučka Uprava, Lučka kapetanija i Morsko dobro, de facto interstranački dokumenat koji kao takav ne treba da bude predmet interesovanja Pozitivne Crne Gore, a samim tim ni SO Kotor.

OO Pozitivne Kotor je protiv prodaje bilo kojeg dijela akcijskog kapitala čiji je vlasnik opština u AD “Luka Kotor” i uradit ćemo sve što je u našoj moći da se Luci dodijeli koncesija, i po tom pitanju smo otvoreni za saradnju sa svim ostalim političkim subjektima, stoji u saopštenju predsjednice Opštinskog odbora Pozitivne Crne Gore Kotor Biljane Ćetković.

1 KOMENTAR

  1. Neozbiljna sjednica li strašna sprdnja.
    To nije viđelo skupštine niti odborničke ozbiljnosti i odgovornosti. Nijesu znali ni prebrojit alavija glasove ni jeli odluka prošla ili ne, itd. To je bio cirkus.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].