Besa

0
Željko Rutović

Snaga riječi

Piše Željko RUTOVIĆ

Da nije riječi ne bi bilo ni čovjeka. Na biću riječi stasale su civilizacije, kulture, na njoj kao vertikali uspostaviće se indivudualni i kolektivni svjetovi smisla čovjekove održivosti i trajanja u vremenu. Dostojanstvo riječi izgradilo je etiku odgovornosti kao svjetonazora u kome su istina, dobro i moral neprolazne vrijednosti snage ljudskog duha i kulture samosvijesti života u zajednici. I opet stvari kreću od izvora – od čovjeka. Riječi ne moraju biti normirane, oktroisane, legislativno ukoričene da bi im se dala snaga pozornosti i odgovornosti. Tradicija, kultura, vjera i običaji civilizacijski su putokazi vrline i odgovornosti za datu riječ. Na tim kulturama povezivali su se svjetovi, razlike, mirili sukobi i zbližavali ljudi. Na snazi izgovorene i date riječi. Kao takva na mapama ljudskog traganja za svjetovima dobra ta riječ ostala je da gordi, svjedoči, opominje i kazuje kako se može i mora kada se da riječ.

Besa. Iznikla i opstala iz vrline tradicionalnog etosa albanskog naroda potvrđivala je svoju dimenziju kada su to god okolnosti tražile od nje. Zanimljiva, osebujna i inspirativna socio – antropološkim studijama, humanističkim prostranstvima, običajnim normama, pravnim izazovima, tek Besa je opstala i ostala svjetionikom odgovorne riječi čovjeka i naroda. Dubina istraživačko – dokumentarnih arsenalija iznova će potvrditi i topos i etos obećane riječi kodifikovane u poznatom Zakonu Leke Dukađinija.

Korona, Besa i Tuzi. U trouglu izazova, odgovora i odgovornosti, pozornosti i serioznosti zdravstvenih sistema i javnih politika, bi Besa. Poziv na Besu – poziv na odgovornost, trajanje, brigu o zdravlju i životu, brigu o drugom i sebi, ispisa ovovremenu stranicu vrline riječi građana Tuzi i njegovog političkog rukovodstva. Besa kao spomenik i zaslužnik svijeta riječi i svijeta moći riječi. Jer, u suprotnom riječi su samo nemušti znaci neraspoznavanja i neistinitih glasova koji nikom ništa ne znače. Naprotiv, neodržive riječi samo su teg o vratu ljudima, narodima i sistemima.

Nasuprot ovdašnjem promovisanju od dijela vjerskih poglavara, raznoraznih iscjeliteljskih  čudesa i poziva na okupljanje, kao mitološko – populističkih mantri, a suštinski neskrivanih, dominantno, političkih interesa, Besa je održala civilizacijski čas odlučnosti i moći snage date riječi. Riječi kao snage konkretnog djela kako su se (od)branili Malesija i Crna Gora.

Besa kao nesporni oblik samoregulacije života u ovoj izazovnoj situaciji, vratila je samosvjesni i iskonski zametak moće riječi koja je prije svih normi vjekovima unazad, još od srednjeg vijeka, uljuđivala odnose u zajednici, motivišući ono najbolje u čovjeku – etos, vrlinu, odgovornost i samodisciplinu. Bez pompe, dramatike i epskih podražaja Malisori Besu ispoštovaše, gradeći harmonični i održivi poredak odnosa pojedinca i zajednice. Školska lekcija koja iznova aktuelizuje vrijednost, dinamizam  i vitalizam Bese kao socio – kulturološkog vodiča snage riječi. Izazovan motiv, sa i bez pandemije, na mnoga (o)gledanja u kojima se riječ varvarizuje, bagatelizuje i stropoštava na najniže nivoe animalnog, koja u neodgovornosti i plamu navodno velikih riječi neodgovorno budi iracionalno i rušilačko u čovjeku. I opet, riječ je o riječi. Besa kao riječ, etička, proaktivna i proodgovorna, i neka druga kao neodgovorna ma koliko se upinjala da dokaže da su i riječi i djela čudesna!

Da li smo spremni da učimo na primjeru predmetne Bese, da sa njom upoređujemo i mjerimo, svoje pojedinačne i kolektivne riječi, da li smo spremni da van prostora uredbi, normi i akata, riječ ljudsku, odgovornu i poštovanu, vratimo tamo gdje joj je odvajkada (bilo) mjesto. A to mjesto na svim jezicima prepoznato je kao moralni imperativ, istina, tačnost i odgovornost. Besa. Znamenje obećane i održane riječi Besa, dokaz šta i kako riječ može. Besa kao živuća pouka i poruka, da u i sa riječima, nastajemo i nestajemo. Besa amblem tačnosti na istorijskom reveru tradicionalnih običaja i njima dostojnih baštinika.

Autor je generalni direktor Direktorata za medije
MK CG, pisac brojnih knjiga i naučnih radova, medijski ekspert
pobjeda

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].