Begić: Davno smo zakasnili sa mjerom potpunog zaključavanja, očigledno nijesmo bili u stanju da živimo sa maskom

0
Begić – Ašanin

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić je kazao da je Institut apsolutno za pooštravanje mjera jer je to jedini način da se sačuva zdravlje građana i funkcionisanje zdravstvenog sistema.

On je ponovio da kada bi se svi pridržavali onoga što je propisano, postigli bi cilj – smanjenje broja oboljelih.

Begić je istakao da bi potpuno zatvaranje dovelo do naglog pada novozaraženih, dodajući da ako želimo da usporimo broj novooboljelih, onda mjere moraju da budu čvršće.

“Na taj način bi postigli brzi pad inficiranih i brzo rasterećenje zdravstvenih radnika, kako bi svi malo opuštenije dočekali novogodišnje praznike. Ovo što se sad dešava ne pogoduje nikom, pa ni ugostiteljima”, naglasio je Begić.

Direktor Opšte bolnice Nikšić Ilija Ašanin kazao je da je do sada u Opštoj bolnici Nikšić bilo hospitalizovano 754 pacijenta sa teškom kliničkom slikom, a da se trenutno na bolničkom liječenju nalaze 74 pacijenta.

U Nikšiću devet medicinara kovid pozitivno

 “13 pacijenata je životno ugrožena, i nalaze se na jedinici Intenzivnog liječenja”, rekao je Ašanin na konferenciji Nacionalnog koordinaciong tijela za zarazne bolesti (NKT).

On je kazao da je zaraženo i devet medicinskih radnika.

Hospitalizovano 333 pacijenata sa koronavirusom

Postoji mogućnost za proširenje bolničkih kapaciteta na preko 100 kreveta, ali se nada da do tog scenarija neće doći.

On je rekao da se u KCCG se nalazi 79 pacijenata sa koroanvirusom, u Baru 44 pacijenta, u Beranama 32 pacijenta, u Brezoviku 34, u Pljevljima 20, Bijelom Polju 23, u Kotoru 11, Cetinju 9, Kodri 10.

Koronavirusom zaraženo 908 djece

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić kazao je da je do sada koronavirusom bilo zaraženo 908 djece starosti od nula do devet godina

“Najmađi ne dominiraju u ukupnom broju oboljelih, 3,39 odsto je onih od nula do devet godina”, kazao je Begić.

Održan sastanak sa ugostiteljima

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić kazao je da su juče imali sastaank sa ugostiteljima i da je bio konstruktivan.

“Postigli smo apsloutnusaglasnost što se tiče sprovođenja dodatnih mjera. Saglasnost je postignuta i kada su prioriteti u pitanju, a to je očuvanje zdravlja”, rekao je Begić.

Otvaranje posljih bolnica.

“Što se tiče poljskih bolnica moramo shvatiti da nije tako lako otvoriti jednu bolnicu. Pitanje je šta time postižemo, izvući zdravstvene radnike iz bolnica… Plan je da se ide sa proširivanjem kapaciteta, ali ne na uštrb drugih zdravstvenih potreba. Uglavnom, poljske bolnice su legitimo rješenje, ali je pitanje ko će tamo raditi”, rekao je Begić.

Prema njegovim riječima, ne vjeruje da je ijedna država na svijetu imala toliko masovnih okupljanja kao što je bio slučaj sa Crnom Gorom.

Pacijenti nijesu uskraćeni za bilo koju intervenciju

“Ako bilo više razumijevanja i svijesti kod jednog broja građana, vjerujem da ne bi bile ni neophodne mjere kao što je zatvaranje gradova. Kada se poboljša epidemiološka situacija u državi tada će se vratiti normalan rad ambulanti u čitavom sistemu. Ipak, niko nije uskraćen za medicinsku pomoć”, kazao je dikrektor Opšte bolnice Nikšić Ilija Ašanin.

Ašanin je rekao i da su i ekonomski jače i veće zemlje u problemu zbog koronavirusa.

“Crna Gora bila je prva corona free država, što govori o tome kakav je ovaj zdravstveni sistem”, rekao je Ašanin, dodajući da nema informaciju da je bio neki problem koji bi mogao ugroziti nečije zdravlje.

Prema njegovim riječima, sistem je dobro odreagovao s obzirom na to koliko se pojedini građani oglušavaju o poštovanje mjera.

Pacijenti sa lakšom i srednjom kliničkom slikom liječe se kod kuće

Kako je kazao pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje, tako je u čitavom svijetu, ali i Crnoj Gori. Međutim, problem nastaje kada su u pitanju teži slučajevi i kada skače broj novozaraženih.

Moguće strože mjere za Podgoricu 

Na novinarsko pitanje da li će doći do zaključavanja Podgorice, Begić je rekao da je novi set mjera oročen, ali kada mjere ne daju rezultate i ne idu planiranom dinamikom uradi se vanredni presjek stanja.

“U subotu je planiran presjek za Podgoricu, ako se nastavi ista situacija kada je nepoštovanje mjera u pitanju i ukoliko dobijemo iste informacije sa terena, mislimo da je svima jasno da mora doći strožih mjera. Nevoljno naravno, ali to je jedina opcija. Nemojte da mislite da se Institut raduje zaključavanju ili zatvaranju bilo koje djelatnosti”, rekao je Begić.

CdM/Portal Analitika

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].