Basna o mišu koji je znao da laje

50
miš koji je znao da laje

Bilo je to u jednoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu. Rodio se miš. Niko nije znao što s njim da rade, đe da ga smjeste, pošalju?

Čudu su se čudili, promišljali, vijećali, ali nikako da se sjete jer je miš bio nezainteresovan, lijen, a ni poslije tridesetak godina nije naučio ni da čita ni da piše. Miš je zato, i to je bilo neobično seljacima grada, naučio da laje.

Zavijao bi ujutro od četiri, pa lajao do 18 ura a onda prelazio u kevćanje do jutra. Komšije su se bunile, zvale šintere, ali oni po sistematizaciji nijesu bili zaduženi za miša.

Miš bi lajao i lajao, zavijao i kevćao sve do jednoga dana kad ga je primijetio komšija iz stambenog bloka na ulazu u grad, kome se neobično dopadalo lajanje i preporučio ga prijateljima za vršioca dužnosti dežurnog lajondra na sokoćalo zemlje seljaka na brdovitom Balkanu.

Tadašnje životinjsko carstvo je, čvrsto u stavu da treba da modernizuje opšte društvenu scenu i uvede u opticaj minijaturu čiji se glas čuje do iza njega samoga, oduševljeno prihvatilo miša i dalo mu sredstvo za rad.

Miš, iako i dalje nepismen, oduševljeno poče da laje, ali ne više da zavija i kevće. Shvatio je da je lajanje najpoželjniji oblik komunikacije i da se najviše isplati.

Ništa ne moraš znati, ako znaš dobro da laješ, govorio mu je prijatelj šef. I bio je u pravu.

Golemo iskustvo naučilo ga je da poštuje ponuđene vrijednosti i da se prema njima ophodi sa dužnom pažnjom. Stečene vrijednosti su postavile šefa na pijadestal lajozavijanja, mislio je miš i nastavio da korača stopama idola.

Radio je to, na opšte zadovoljstvo životinjskog carstva solidno i zbog toga je miš, iako onako sićušan gradio svoj lajavi imidž, svakim danom podižući nivo. Vrtio je lijevo, desno, gore, dolje.

Obrtao se oko sebe grizući rep od jada kad bi ga neko nadglasao. Nije mogao da podnese više ni sopstvenog idola. Nije ga podnosio jer mu je ovaj zamjerio da mu nivo lajanja sve više opada. Koliko se god trudio, ipak je lajanje svakim danom sve više ličilo na kevćanje.

Miš je počeo da tuguje. Napijao se sopstvenom gorčinom sve do dana kada je, vrteći se u krug grizao sebi rep, pa napravio korak više i sam sebe progutao.

Od tada više nema miša.

Prelajao se pa nestao u sivom sutonu svakidašnjice.

Naravoučenije: svaka sličnost je namjerna.

Slavko Mandić

50 KOMENTARI

 1. Stasa,ako nastaviš i dalje starim stazama,počeću ti naplaćivati kiriuju zato što prekomjerno koristiš moju podrep prostiriju-kako ti reče?!

 2. Da ima malo cobana govori i sama cinjenica da je jedan brav uspio pobjeci iz torine pa sda bleji po ovom portalu jer je potpuno izgubio kompas.\zamoli nekoga da Te vrati i dobro priveze da slucajno opet ne pobjegnes,jer inace tesko nama.

 3. To što gubiš živce na tuđe brige-tvoj problem!Što se tiskaš-trabunjaš bez poziva-proziva opet tvoj problem! To što u rođenoj kući -nisi do danas -naučila da kada si u kontaktu sa nekim -moraš se predstaviti opet je tvoj problem.Ali gospođo-gospodine Stasa-to što ideš u “goste” nepozvana ili nenajavljena je opet tvoj problem-činjenično stanje tvog domaćeg nevaspitanja-sa težim posledicama da završiš-kao što si završila-ne na “repu Jola Drinjaka-nego pod”rep”Jola Drinjaka-đe ti je mjesto kao i svakome nezvanome “gostu”?! Oprosti-sama reče sama se natače-i to sve o tvom trošku?! Ostani,jer to su tvoja “životna” opredeljenja provoditi vrijeme u g..vlasnika tvoje tabule raze?! Shvati-da je došlo vrijeme tvog izlaska na čist vazduh-proljeće je stiglo-zar ne Stasa???

 4. Bo-rota,valda si mislio na one vaše svinjarje od prije dvije sedmice u Tivtu na OŠ-ali ti se ne glasnu do danas.Bo-rota u sklopu teme “domaće” životinje “Miš koji je znao što i Bo-rota samo da laje”-valda znaš da je Crna Gora u Regionu druga po broju koza i ovaca?! Znaš li koliko ima vas “ČOBANA” koji ste zaduženi za opskrbu ovog značajnog resursa-polazeći od istorijskih činjenica da ste loši djelatnici oliti ljenčine-ljenčuge?? Ne ljuti se,ali moja predpostavka je:Crna Gora po broju “ČOBANA” ,je,ne prva u Regionu nego na planeti-zar ne Mišu-Pi….?

 5. Agrameru,ne sumnjam u tvoje podatke-oni su mi poodavno poznati!Rezultati su proistekli iz činjenica da u doba Austrije i ranije-Boka je bila bogom data za naseljavanje stanovništva.Tako su Boku naseljavali iz krajeva današnje Hrvatske,Bosne,Italije,Crne Gore/Zete/,Albanije i td.Vrijeme prožeto obaveznom promjenom vjere-zbog udadbe-ženidbe-nasleđa i posjedovanja imovine -su i odnijeli prevagu u strukturi stanovništva Boke u tim vremenima! Područje današnjeg H.Novoga,s pošetka 17 vijeka,počeli su naseljavati Hercegovci i drugi.Međutim,smiso mog odgvora je proizašao iz tvojih podataka :da u Škaljarima u poslednjem popisu/2011/ nije bilo slučajeva deklarisanja građana -da su Hrvati i podatci da u Zagrebu živi Hrvata gotovo koliko i u Boki.Shvatio sam-da si se malo”istrčao” sa tim podatcima-što si i potvrdio ponudivši nove podatke-koji su objektivni i približno tačni.Pravo da ti kažem-ono što ja znam za Prčanj-razlozi iseljavanja su posledica bojeg i kvalitetnijeg života,školovanje i drugo.To isto decenijama rade i Dalmatinci kojih u Zagrebu ima ne manje nego Crnogoraca u Beogradu ili Sandžaklija u Sarajevu.Sve je to prirodno-ali je neprirodno i sramno ovo drugo što čine,u konkretnom slučaju,vama Hrvatima u Boki.Da ti ponovim-čudim se-bolje reći stidim se-zašto nema više rekcija na ovaj čin neonacionalfašizma prema Hrvatima u Tivtu-Boki?! Vjeruj mi ja znam i osjećam da ovo nisu izolovani slučajevi koje izazivaju “maljoljetnici”-tvrdim lažu-ovo su maloumnici nadojeni pređedovskom smrdljivom krvlju!!!
  Na kraju-radujeme ova ljudska i jedino moguća replika među ljudima -bez obzira na vjeru,naciju,jezik-hvala ti za to-jer ti si rijetki komentator koji svoje doživljaje iznosiš na jedino mogući način-na ljudski način!! Hvala ti još jednom!!

 6. Stasa,pravo reci koja te riječ-rečenica-red-podatak “uzbudio”,pa se ti pretvori -pod tuđim imenom u miša-koji je znao samo da Laje?!!!

  • Pravo da Ti kazem Jole,ni jedna rijec posebno,nego sve sto si do sada napisao,jer nikad se ne drzis teme o kojoj ostali komentarisu,nego pises samo o tvojoj “bolesti”.Vidi se da nisi ostvario svoje ciljeve dok si radio(neko ti je stao na rep)pa bi to htio sada preko nasih zivaca.Decko ajde oladi.

   • Dokle ove partizanstine i ovoga nesoja u XXI vjek. Dosta nam je Jola spije, potkazivaca, ratrnog huskaca, ateiste, nevjernika jer on sdasmo vjeruje u skjlapanje io nemoral. A NE VOLI CRNU GORU to je istina.

 7. Agrameru,kako da ti vjerujem da nijesi mislio na mene direktno-nažalost ti opet po sistemu “šije ti ga đuro”-onako kako potvrdi- reče u novome “foju” “E moj drug Jole.Pasala su ti vremena…nema više one po vezama sprovađat i tamničit zbog ljude koji pitaju samo istinu.”Ne ljutim se-okrivljeni ima pravo u svojoj odbrani da koristi i zaobilaženje istine u korist svoje “odbrane” a da za”obilazak” ne odgovara-za razliku od svjedoka koji ne smije da “zaobilazi”!
  Zahvaljujem ti -i to iskreno-što me ne svrstavaš u onaj ne mali broj ološi diljem Domovine koji vi nazvaste “gospodinom-gospođom”-a znamo ih čiji su i kakvi su-no me oslovi sa onim što jesam bio i ostaću do kraja-DRUG”.Vidim ne boluješ od izraza nego od suštine-oprosti ako su mi loše procjene oko istine koju si izrekao prema meni?!!! Dalje,ako su prošla moja vremena-čemu onda tvoje tirade oko mržnje prema Hrvatima i ostalo što im se dešava u ovoj našoj Domovini u kojoj se još ne nazire i Država-tačnije ako je sve u “redu”-onda nema “fenomena”neptrpeljivosti-zar ne????
  Agrameru,ima gotovo dvije sedmice u Tivtu se -po meni -desio ne ekces nego priprema za neonacionalfašistički atak na Hrvate u Boki Kotoskoj.Da te podsjetim ,na OŠ Drago Milović u Tivtu “izlegli se” “izlivi ljubavi” -“Oj,ustaše neka,neka duboka vas jama čeka”?!! Nije su ovo “evocirajuće uspomene na ratne devedesete sramne godine po Crnu Goru-godine kave se nepamte u hiljaduhodišnjoh istoriji CG ,uz one ne manje sramne iz 12.jula 1941 kada stvoriše sekula i ini državu po mjeri fukara/turski siromah/ po naški fukara je fukara-nego je ovo nagradnja onih porušenih zidova i ideja predaka ovih “pisara” iz 1945 godine! Za ovo vrijeme-
  danas je 23.mart 2012 godine-16.marta se tek odglasio predsjednik Kankaraš na Portal analitiku i HGI za CG koji izvijesti :”Već nekoliko dana na zidu OŠ D.M.u Tivtu……..Nažalost niko od onih koji moraju ,nije reagovao…” kaže se u priopćenju HGI !! KAKO ONDA TAKO DANAS-SA IZUZETKOM”VRLIH” “RODODOMOLJUBA” POLITI PARTIJA IZ TIVTA PRIJE DVA DANA U POBJEDI?!Ja sam na Portal analitiku izašao sa svojim viđenjem 17.03 2012 g.u 13:42:28 časova ,a prije mene -odimi dođimi -nekakvi anonimusi i slični njima.Poslije mene niko ni slova.U Pobjedi,prije dva dana, opet ja i još jedan komentator.Đe su organi Domovine-bez države sa kojima ste vi-pardon HGI “nokat bez mesa”?! Tebi čudno i zagonetno-ovaj “fenomen”-a meni se da ti pravo kažem povraća? Kako to da se niko od viđenim Hrvata po imenu-prezimenu ne oglasi na veoma perfidne i opasne prijetnje upućene jednom Narodu koji je ,kao iko, pisao i piše istoriju Boke-Crne Gore stvarajući kulturna i druga dobra za napredak Boke i Crne Gore.Neću ti reći kako ja na ovaj kukavičluk gledam-reću ti pročitaj nastavak mojega “foja” statistiku-koja će ti otvoriti oči koliko Hrvata ima U CG-Boki-Škaljarima-Zagrebu.Neko je kriv Agrameru-ja nisam-ja nisam dozvolio da budem krivac-pa sam 1.novembra 1991 godine ,na SO Kotor razriješen dužnsti-na lični zahtjev-sekeretara NO -samo zato što nisam dozvolio sebi da služim i radim za gorega od sebe.To mi je nalagala moja savjest rođena i stvarana decenijama u mojoj rođenoj kući u mojoj porodici u Prčanju-đe sam rođe prije 70 ljeta-i đe sam stvorio 5 kumstava! Neću ti reći ko su mi kumovi-reću ti da sam ponosan na svoja kumstva ,jer su ostvarena sa ekstra čestitim Prčanjanima!!!

  S t a t i s t i k a:

  Broj građana Crne Gore koji su se izjašnjavali kao HRVATI na popisima u vremenu od 1948 do 1991 godine:
  Saopštenje Republičkog zavoda za statistiku CG broj:42,od 25.06.1991 g.

  1948 godina…………………………………………………6.808 ili 1,80%;
  1953 godine…………………………………………………9.814 ili 2,34% više 3.oo6;
  1961 godine……………………………………………….10.664 ili 2,26% više 850;
  1971 godine………………………………………………..9.192 ili 1,74% manj 1.472;
  1981 godine………………………………………………..6.904 ili 1,18% manj 2.288;
  1991 godine………………………………………………..6.249 ili 1,02% manj 655.

  Saopštenje Republičkog zavoda za statistiku CG broj:44.od 21.09 2004 godine
  Broj HRVATA u CG po popisu iz:

  2003 godine…………………………………………………6.811 ili 1,10% više 562.

  Saopštenje “MONSTAT” broj:83 od 12.07.2011 godine
  Broj HRVATA u CG po popisu iz:

  2011 godine…………………………………………………6.021 ili 0,97% manj 790.

  Broj građana Boke Kotorske i broj građana koji se izjašnjavaju kao HRVATI,po popisima u periodu 1981 -2011 godina.Podatci iz,gore istaknutih saopštenja:

  1981 godine.ukpno stanovnika………………………..53.028,od toga………………….
  HRVATI…………………………………………………… 5.222,od toga u

  -Kotoru 1.644 ili 8,04%…………………./stanovnika 20.455/ ;
  -Tivtu 2.876 ili30,88%…………………./stanovnika 9.315/ ;
  -H.Novi 702 ili 3,02% …………………/stanovnika 23.258/.
  Svega: 5.222 ili 9,85% /stanovnika 53.028/.

  1991 godine ukupno stanovnika………………………61.430,od toga……………
  HRVATI…………………………………………………….. 4.910,od toga u…………

  -Kotoru 1.617 ili 7,21%………………/stanovnika 22.437/;
  -Tivtu 2.663 ili 23,35%………………/stanovnika 11.404/;
  -H.Novom 630 ili 2,28%………………/stanovnika 27.589/.
  Svega:….4.910 ili 7,99% /stanovnika 61.430/.

  2003 ukupno stanovnika……………………………….69.611,od toga……………..
  HRVATA…………………………………………………….5.223,od toga u………….

  -Kotoru 1.762 ili 7,68% ………………/stanovnika 22.947/;
  -Tivtu 2.663 ili 19,54%……………../stanovnika 11.404/;
  -H.Novi 798 ili 2.42%……………../stanovnika 33.034/.
  Svega:…..5.223 ili 7,50% /stanovnika 69.611/.

  2011 godine ukupno stanovnika………………………67.496,od toga…………….
  HRVATA………………………………………………….. 4.519,od toga u………….

  -Kotoru 1.553 ili 6,87% ………………/stanovnika 22.601/;
  -Tivtu 2.304 ili 16,42%……………../stanovnika 14.031/;
  -H.Novi 662 ili 2,14%……………../stanovnika 30.864/.
  Svega:.. 4.519 ili 6,69% /stanovnika 67.496/.

  Statistika kaže da je broj HRVATA opao u periodu 1981 do 2011 godine sa 5.222 na 4.519 -odnosno za 703-u odnosu na 2003 opao je za 704.Dakle koji su uzroci neću komentarisati-ili đe su iselili-to ostavljam onima kojima je to hobi.Jedino što želim je,više nikada da dočekam da se vrše “humanitarna” preseljenja naroda zarad sramne politike i bliznica političara-nastalih 1941 pa do 90.godina pasanoga vijeka! Izgleda mi ,opet rastu “apetiti” za novim “humanitarnim preseljenjima” sve zarad “poboljšanja” sopstvenih -tamo njihovih-ne rasa-nego RACA od PRASACA! Rado bih prihvatio ocijenu da ovo što rekoh nije istina-ali ako laže KOZA ne lažu ROGONJE-zar ne??

  • Jole druze moj!

   Iskreno ti kazem da nisam mislijo na tebe kad sam govorio o fenomenu “Hrvati Boke Kotorske”
   nego vidim da opsirno objasnjavas stvari pa sam te zbog tog ahtijo pitat a ti si se nasao uvrijedjen. Evo da ti posaljem malo drugih informacija koje ja nalazim!!!!

   postotak Hrvata 1910. postotak Hrvata 1991.
   Kotor 69% 7,68%
   Perast: 73% –
   Tivat: 95% 19,53%
   Dobrota: 65% –
   Herceg Novi: 70% 2,41%
   Prčanj: 87% –
   Stoliv: 72% –

   (Ankica i Josip Pečarić: Hrvati u Boki kotorskoj u Kraljevini Jugoslaviji. Zbornik «Hrvati Boke kotorske. Posebno izdanje. Zbornik Pomorskog muzeja Orebić, Orebić, 2003., 172.)
   A ovi podaci se potkrepljuju sa cinjenicom da je tri puta vise Hrvata iz boke u Hrvatskoj nego u Crnoj gori.jel tako?

 8. Agramer,nešto te ne zapamtih u pasana vemena da si dizao “istinu” na barjak?! Tražiš istinu-a meni kao ono “pod obavezno”-reče i nepostiđe se bar od samog sebe: “Jole okani se od ove tvoje istine.Nego reci mi zašto tolka mržnja prema Hrvatima starosjediocima Boke Kotorske”?Koja je to moja istina-čitam da misliš na svoju pa je meni priši-bolje reći ono što ti osjećaš prema ljudima druge vjere-u nedostatku činjenica-istine ti ga meni “šije mi ga đuro”?! Ja Hrvate “mrzim” ni više ni manje nego što ti voliš-mrziš samoga sebe! Ali kada smo kod toga ,reci mi bogati-navedi đe i nakom mjestu i u kom komentaru ti nađe moju “mržnju”? Što reći za čeljade-nevaspitan u porodici đe se uči da se u kontaktu-razgovoru-polemiše ispod tuđeg imena-pa onda je sve dozvoljeno pa i lagati-prije svega sebe-a onda redom do koga si stigo?! Čemu tvoje lažavine i kome služe? Samo tebi i tebi sličnima! Đe si bio Agrameru-kada se prije nekolio dana a i sada nema dana da se ne pojave izlivi “ljubavi” prema onima koji se drugačije krste-da ih zaštitiš od onih žestokih riječi: “..mrzim one što su šljegli”; “puškarnice okrenute prema brdu-ne prema civilizaciji”; “..popisu u Crnoj Gori”-i niz drugih brljotina?! Nema te niđe! Zašto?.Za kraj da te pitam-ne moraš odgvoriti: Zašto i kome služe ponižavanja Don Nika Lukovića,kome se prišivaju koje kave laži-do ponižavajućeg komentara na njegovo ljudsko ponašanje prema Austriji u Trebinju 1915 godine kada odbija naređenja Beča? E moj bezimeni bezkičmenjaku-amfioksusu alijas x+y= 00,00-ti govoreći o drugima ti najviše kaza o sebi,svojim nakanama-nagonima-zašto??

  • E moj drug Jole

   Pasala su ti vremena. Nema vise one po vezama sprovadjat i tamnicit zbog ljude koji pitaju samo istinu.
   Nisam mislijo direktno na tebe da ti mrzis nego te pitam opcenito za taj fenomen netrpeljivosti. Neznam mozda mi pokusavas objasnit da to nije i ne postoji takav odnos na spram Hrvata. Evo samo jedan primjer Skaljari koje je bilo istaknuto po svojoj povijesnoj ulogi kao Hrvatsko selo na zadnjem popisu stanovnistva nema nijednog deklariranog Hrvata! Smjesno jel!!!!
   Neznam o Lukovicu nista samo znam da se puno Hrvata ne iznasnjava svojim pravim identitetom a zasto to je pitanje. Po tvojoj logici kako si meni naveo “mrze sami sebe”.
   Jel ti gospodine znas da samo u Zagrebu imas broj Hrvata iz Boke Kotorske skoro kolko u Boki.
   Znam tvoj odgovor “nijesu htjeli zivjet ovdje” pa su napustili svoja stoljetna ognjista jer to nisu volili!

 9. Je li ovo miš ili mišica pošto i u ženskom obliku lajondri ima na svakom ćošku i to onih od kojih se najmanje očekuje da se čuju???!!!!! E, e, sve se zna…. No je onaj “gore” veliki i sve čuje i vidi….

 10. Ova priča sa mačkom i mišem ima kraj. Pobijedila je mačka to jest mačak ili oboje maloga mišića koji nije dobio slanine.

 11. U trci za “istinom” spotače se na ubobičajnoj “skalinadi” takozvanoj Bjeladinpedija-kontraalijas Wikipedia-Wolna encyklopedia?! I dalje nejasno,što mu je original-što kopija: da li ono rečeno 11.o3 ili ono 10.3 ili ono 18.3 2012 godine.Jedino što mu fali-ne reče ko i đe napisa HUN i HUM-HUN I Hunac ili HUM i Humac-a može i kobinovano!Ništa-opet sebe prevari i uvali u još dublje…?!No o tim i drugim njegovim “problemima” sa prošloću “starih” kotorana došlih iz Travunije-Humske zemlje,preko Ubala/Herceg Novi),stigli u Kotor-gdje su drugi dan po dolasku kupili palac u stari grad od čije rente i dan danas ovi”travunijski”plemići žive-drugom prilikom?!
  Naslov uobičajan: “Sve “istine” 99,87% što je Bjeladin zapisao,a 0,48 % je istina što je piše onaj sa slike iliti Ja Jole!” Dakle,kada se saberu neistine “istine Bjeladina-jedini u svitu-i istine ovoga sa slike dobije se nova “formula” neoistine -99,87% + 0,48% = 100,35 %-ni malo ni mnogo nego- primjereno “komentaru” “vlasniku” pedie?! Gospon neopedia reče i ne izmače:”Što se tiče Đurovića više vjerujem jednom Profesoru Doktoru I plemiću Danilu Đuroviću no tisućama ovih iz d”vojnog odsjeka.”
  “Njegov ovaj predak/po ujčevini/ “MARIN” je sigurno dobio ime po nekome iz Zete?hehehehe..” Ko će kome vjerovati-nije predmet mog interesovanja-ali knjiga autora Don Nika Lukovića PRČANJ-1937-izdanje Bokeška štamparija Kotor 1937-na strani 136,149 i 150 objašnjava sve zablude-neznanja neopedija Bjjeladina,”kotorskog” plemića kada su u pitanju Đurovići i kada su u pitanju obična kršćanska imena i narodna imena !! Prof.arch.Vinko Đurović u popisu kuća na Prčanju u knjizi Don Niko Luković Prčanj-u izdanju Pomorskog muzeja CG Kotor izdanje 2010.-knjiga posvećena Don Branku Sbutegi- na strani 247.red.br.49″stara kuća sa pergulom na uglu”-pod b/”Druga polovina čuće ,svojina i stanuje Blažo Đurović/nova obitelj ne pripada starosjediocima/.Kuću je kupio 1919 ,od Don Bernarda Brničevića”.Kome vjerovati Don Niku,prof.Vinku ili “plemićima”,baronima,vojvodama-ili ne daj “bože” tisućama iz d”vojnog odsjeka???Ja znam ko mi je deda-đed! A vi ,moje drago”kotorsko”plemstvo”?
  Polazeći od istine,da u školu nisam odio-nisam studirao-nešto malo 1973/74 na pravo u Titograd,nije mi poznat Prof.dr.i plemić Danilo Đurović!Ja sam poznavao jednog drugog Danila pok.Tona sina pok.kap. Vicka Đurovića iz Prčanja,koji je rođen 1950 u Cetinju( i njegova dva brata pok.Garsija i Željko/.Danilo ima i brata po materi Janka Abramovića,upravitelja stroja u penzii-moj iskreni drug iz djetinjstva,čijeg su oca Jova zaklale ustaše kod Cavtata 1941 godine.Neznamu se groba ni mramora.Ustaše je predvodio katolik Ćorić iz Dobrote-Kamenarovići(otac Jankov ga je išamarao na jednom skupu u Kotou 1938),inače brat pok.Pera činovnika u Elektrodistribuciju Kotor i Davida kap.I.kl.pilota lovca u RV JNA-poginuo šezdesetih godina na aerodromu Golubovci u Titogradu.Ovaj “domoljub”- zaljubljenik u Pravoslavlje do smrti je živio u Argentini!Danilo koga ja poznajem učio je zanat u fabrici gume “Bokeljka” u Kotoru-u pogonu gdje sam ja bio poslovođa-i završio je za kvalifikovanog gumarca.Pošto sam dobro poznavao porodicu Đurović-koja je bila jedna izuzetna porodica po svim ljudskim mjerilima-a izdanak te kuće i Danilo kao i ostala braća bili su odlični momci-to sam uspio .kao predsjednik radničkog savjeta gumare, da pošaljemo Danila na doškolovavanje u kombinat “Borovo” gdje završava i srednju tehničku školu-smjer gumarstvo.Danilo kasnije napušta gumaru i prelazi u Bokešku banku gdje nastavlja da radi.Završava Višu pomorsku školu i fakultet.Dok je radio u banci-mnogima je pomagao-a bogami i meni-pilikom dobijanja kredita za opravku kuća poslije razornog zemljotresa! Dakle izuzetna porodica i izuzetni potomci.
  Što se tiče plemića i plemstva-do danas nigdje nisam pročitao-ni našao da su plemeći življeli u Prčanju?! Da bi smo se razumjeli-moramo znati što je to plemstvo-plemić?! Wikipedia-Wolna encyklopedia,ali ne i Bjeladinpedia,za plemstvo kažu:”Plemstvo,je zajednički naziv za osobe koje nose posebnu plemićku titulu dobijenu od države,a koja sa sobom povlači određene društvene privilegijeili počasti.Titula se može naslijediti od predaka,ili dobiti za trajanja života,zbog čega se razlikuju nasledno i počasno plemstvo.”Dakle ništa brez države kukala ti majka-ništa?!!
  Za kraj ovog prvog foja,da te još jednom zamolim-uči u se-ne na glas,jer kada si glasan onda si lažav?! I nemoj više u tvoje šporkarije”čistača” kotorskih ulica da uvaljuješ poštete i čestite ljude.Pusti ih neka sami kažu što imaju!

  • Jole okani se od ove tvoje istine.
   Nego reci mi zasto tolka mrznja prema Hrvatima starosjediocima Boke Kotorske?

   Pozdrav Agramer

 12. Kao prvo da se zahvalim gospodinu Slavku sta je “krasopis”zbiru zbog kmecanja’.
  “gospodin” bez shifre J….D…. nabroji nam toliko toga da sam u prvo mislio da ga pustim da ga srce ne izda, ali mi djavo ne da mira jer ce ostali na portalu mu “povjerovati’ ka’ sto su mu do sada vjerovali.
  Vidim da je sve sto sam pisao pazljivo citao a Boga mi sigurno i zapisivao u cuvenu svesku D……
  Zamjena teza: na istinu odgovoriti neistinom je speciajlnost zbira iz d’vojnog odsjeka, kao I kad “nas” slao u Srbiju da sluzimo rok,
  a “njegove sto sljegose” na hrvatsko primorje (valjda da se nauce plivati i postanu kotorani)
  01. Bjeladin je reagovao na rijec HUN umjesto HUM kad je zbir poceo da prica o Hunskim hordama i Travuljiji
  02. Od kad je HUM I Humac a pogotovo HUN I Humac isto?
  03. Planina sa nazivom Hum ima po Balkanu koliko hoces, a Boga mi Bjeladina Humca ima na cijelom Balkanu samo jedan.
  Dakle ako pratiste sve jasno izlazi da je 99.87% istina sto je Bjeladin zapisao, a 0.48% je istina ono sto pise ….onaj sa slike.
  Nesporno rekao bionaj sudija sto ga je J…D….uhvatio na britansku ladju!!!
  Sto se tice “Davno te samolih ,ostavi se časnih i velikih ljudi koji nisu više živi!”
  Takodje, ali kako to ne vidju kad si pisao vrijedjao I prozivao ne samo moje pretke nego i ostalih na portalu,u skoro svakom pisanju (a Slavko ti sve pusta’ dok mu nisi dozlogrdio sa tvojim bljuvotinjama?
  Vrni se pa procitaj sta si sve mlatarao, bit ce ti jasnije…

  Za citaoce nesporno:
  – Don Niko je bio PRVOBORAC(sto ja tvrdim od pocetka) a za spomenicu 41. je licno napisao da je odbio to komunisticko odlicje, sto ne mijenja nista ali sve kaze pametnome i razumnom.
  Istina ili ne…?
  E to sto je mis J…D…. kvecao o Don Niku je stvarno vrlo vazno za generacije koje dolaze.
  Istina ili ne?
  Evo od 41 nosioca spomenice sa Prcanja spisak se sveo na cijelih 7. a nidje niti jednog D…..?
  Istina ili ne?
  Dje nestadose oni prvoborci J….D……a koliko je pisao o njima?
  Koliko si se hvalio nabrojenim nosiocima spomenica a sa niti jednim nisi ni zborio niti dostinju vidio.
  1.Srećko Feliće Grandis (katolik)
  2-Jakov Katelan (katolik)
  3.Anto Aga Usanović (katolik)
  4.Marija Rizoniko- (katolik)
  5.Slavko Rizoniko, (katolik);
  6.Pero Đura Jolova Živković iz Cuca a ne Prcanja (komunista porucnik OZNE), naselio se na Markov Rt par godina prije zemljotresa/ zivio i radio u Beogradu licno poznat BH)
  7.Dušan Đura Jolova Živkovića, iz Cuca(brat Pera, komunista) oficir Prve proleterske brigade/istoricar NOB-a, privremeni dolazio na Markov Rt, licno poznat BH).
  Evo zbir se poziva na njegove zapise iz njegove cuvene sveske.
  Vidimo istine koje nam hoce servirati umjeren 4S + mama 2 =” umjereni mis”.

  Na kraju,moramo biti “ljudi” iako smo Srbi rece patrijarh Pavle, ali poruka ne stize do J….D……
  Istina ili ne?.
  Što se tiče Đurovića vise vjerujem jednom profesoru Doktoru I plemicu Danilu Djurovicu, no tisucama ovih iz d’vojnog odsjeka.

  Nego ovaj predak (po ujcevini) “MARIN” je sigurno dobio ime po nekom iz Zete? hehehehe
  Blazen Isus I Marija!!!
  O Joooooooooooooollllllllllllllllllllllleeeeeeeeeeeee!!!!

 13. “gospodin” pod šifrom BH-reče dana 11.03 2012-tema:”Damama srećan dan bubrega”,u 16:10 časova,red 13.odozgo,kaza:”..prvo đe nađe brdo HUM…? Neznaš da čitaš.Ja rekoh HUM-ac!!”

  -dana 10.03.2012 godine-na istu temu,u 22:00 časova,red 11.odozgo,kaza:” Lijepo rekoh da su moji stigli iz Hercegovine( brda HUM),a za to selo(valda misli na HUMAC)nisam nikada čuo…!”

  Dakle kada pratite ovog pod gornjom šifrom-obavezno predhodno pročitaj te njegove “kolumne” koje vam odma govore ,da od 3 napisane-izgovorene četiri su mu lažave! Kako? Vidite u nastavku!!

  Davno te samolih ,ostavi se časnih i velikih ljudi koji nisu više živi!Drugo zapamti:

  -Don Niko nije bio nosioc spomenice 41.To su podmetanja pok Don Niku za kojega vlada mišljenje u crkvenim krugovima da je bio austrofili-što je notorna laž! O tim lažima sam pisao prošle godine u dnevnim novinama i njegovom djelovanju kao vojnog sveštenika u garnizonu Trebinje 1914-1916! Kratko o tome.Po naređenju komande Austro Ugarske carevine iz Beča je stigal naredba da se svi oficiri isele iz Srpskih porodica u roku 24 časa! Jedini oficir koji je to odbio,bijaše Don Niko, rekavši generalau-komandantu Trebinja u lice:”Gospodine generale ,ja stanujem kod svoje braće i neću ih napuštiti-a vi postupite po naređenju”!! To je taj Don Niko Luković “ustrofili”-zar ne??

  Nosioci spomenice 41.iz Prčanja su bili:

  1.Srećko Feliće Grandis;strijeljali Italijani 1942g.
  2-Jakov Katelan;strijeljali Italijani 1942;
  3.Anto Aga Usanović;ubijen s leđa-1943 u Cucima-ubio ga zet Krsta Zrnova izvjesni Bigović;
  4.Marija Rizoniko-umral lani u Škaljarima;
  5.Slavko Rizoniko,umro prije desetak godina u Prčanju;
  6.Pero Đura Jolova Živković iz Cuca-a ne Ćeklića,umro u Prčanju i sahranjen u Prčanju;
  7.Dušan Đura Jolova Živkovića,rođen u Prčanju i sahranjen u Prčanju 2011 godine.
  Toliko o “istinama ” BH kada su u pitanju prvoborci i organizatori ustanka u ovom kraju!Pred čitaocima su dokazi-papiri su Opštinskim odborima Savze Boraca u Kotoru(valda obadva saveza imaju ove podatke!)!!

  Na kraju,moramo biti ljudi i priznati istinu za istinu-a laži za laži-zar ne dragi čitaoci?Dakle,veliko hvala velikom”kršćaninu” koji konačno priznade da i Jole Drinjak ima ,pored ujčevine i Očevu stranu-koji nisu bili na Golom Otoku kao kriminalci-kao reče uvaženi “kršćanin”.Da da po joivu kapičiću,nosioci spomenice 41.ratni komadanti u X hercegovačkoj brigadi-od kojih se mlađi vaso nije vratio sa Golog-nezna mu se ni groba ni mramora.Moj otac Rade zatočenik Mamule do 1.10.1943 godine.nakmlađeg Mladena u 17.godini ubiše četnici u banjanima-Janičići!Hvala BH na saradnji.

  Štp se tiče Đurovića evo kratke istine:

  1.Prva porodica Đurović(Djurović-Gjurović)-zvao se Novak- doselila je u Boku u Đuriće u Kamenare iz Zete Balše III-početkom XV vijeka.Zbog turskog zuluma,jeda od njegovih potomaka sa sinovima Jakobom,Ilijom i Marinom,nastanjuje se u Prčanju oko 1470 godine.

  2. Đurovići iz Zalaza doseljavaju u Prčanj 1860 godine.
  3. ” ” ” 1910 ” .
  4. ” ” ” 1922 ” .

  Zasigurno znam koji su Đurovići-moja ujčevina-moj Đed Blažo Jovov Đurović kojega sam ja naslijedio u Prčanju.Koje je vjere bio-pogađi te čitaoci-bez konsultacije sa -mojim “neobiografom” Bjeladinom HUMCEM!
  Najmanje što me intersuje-je istina o ostalim Đurovićima koji su svi do jednoga “Šljegli” u Boku u jedan vakat i niko od njih nema nikakve veze sa Hrvatskom državom-a koje su vjere,zar ne govore godine dolaska u Boku?!

 14. Meni J…D….najvise lici na ovoga sa slike.
  Nekad je lajao, a sada samo kevce li kevce…niko ga ne slusa.
  Zamislite “mis” kaze Slavku da mu je maceha, hehehehe, a ovaj ga pustao toliko vremena da brlja, vrijedja, izmislja statistike tj lazeeeeeee.
  Ima i pravo da mu kaze, upravo zbog ovoga gore….mis…
  Evo vrijedja Slavka, a on to namjerno pustio, da svi vide ko je mis koji kevci. Bravo Slavko!!!
  Don Niko Luković je bio prvoborac i tocka. To svi simpatizeri NOBa znaju a oni sa druge strane ocigledno vise vjeruju “svojim” zapisnicima.
  Mozda nijesu bio na istoj strani gdje i ovi prvoborci sto ih J…D….spominje. Mozda?
  Ako neki spisak iz prirucnika J…D…..ima upisano da nosioca spomenice iz Prčanja ima 41 (a u cijelu Boku ih toliko nije bilo) s njim zajedno, onda je to 100% istina.
  Sve mora biti sto “mis” kaze.
  Slavko je nazalost spominjanjem porekla misa, abolirao J…D…. jer Prcanj i Njegusi nijesu na Balkanu nego u Tunguziju koliko razumijem .
  Mis pokusava i dalje da laje, a svi vec odavno znamo da samo kevce li kevce.
  Zasto mis ne kaze ono o svojim Djurovicima da su bili katolici kako kaze prof.Dr,Danilo Djurovic?
  Preskace tu temu ka’ pravi mis iz Slavkove basne.

  Sto se tice pisane “rijeci” ja sam Slavku napisao, ali me ne poslusa i sad neka trpi “misa”.
  Stiđeti se moze samo onaj koji zna sta ta rijec znaci, a misu iz basne to nije vrlina vidimo i sami.

  Ovakvo licemerje jendog zbira jos ne vidjeh na nijednom portalu.
  “Zahvaljujem na ustupljenom prostor-ne ljutim se-ali tražim bar malo čojstva- kada je u pitanju davanje riječi !!!”
  Rekoh li ti Slavko da se pazis ovakvih miseva,pa i kad placu i traze malo tvoga “cojstva. Pazi se Slavkooooooo.
  Blazen Isus i Marija!!!’

  Nazalost nisi temeljito procita’ “pjesmu”.
  Sto odbrani J…od sebe (po Marku Miljanovu) no ga uvali meni namjerno.
  Naravoucenje:
  Procitajte svi temeljito poruke (kroz “pjesmu”) Bjeladina Humca
  i drzite se njih

  • Za razliku do vas i koliko god vas ima autor jasno i hrabro u brk , imenom, čašću i obrazom.Vi ni gu…cu nemate!

 15. Gospodine Slavko-vi nekome mati a nekome maćeha?!Ne žalim se-nego žalim što ne držite do riječi do kraja.čemu uvezivanje-nekoga u teme koje nisu predmet komentara.zašto ne pustiste komentar-da Don Niko Luković nije bio nosioc “partizanske spomenice 41-i spisak nosioca spomenice 41 iz Prčanja.O mom porijeklu-i ne morate-nisu se Drinjaci još spuštali-ja vam garant i neće-na četničko-ustaška užad ni od njih zazirali?!! Ali molim Vas ,ili držite do riječi ili batali mo se priče radi priče-ili pričam ti priču nebi li zaboravili istinu?!!.Ja se svog imena i porodice do danas nema od čega stiđeti-a ako je stid i sramota što su braća mojega oca koji je bio zatočenik na Mamuli -nosioci spomenice -41 prošli golgote Golih otoka i jedan od njih se nije nikada vratio-neznamu se ni groba ni mramora-onda prihvatam objeručke taj stid-u protivnom neko mora,ipak,da se zastidi,bar pred sobom-predamnom ne mora i pored toga što se dobrano znamo-poodavno?!!!Zahvaljujem na ustupljenom prostor-ne ljutim se-ali tražim bar malo čojstva- kada je u pitanju davanje riječi !!!

 16. Mišić seljačić !a nikako da postane Kotoranin a sve bi dao da je rođen na Parilo ili na pjacu od Sv Tripuna , da ne zborimo u palacun dobrojski i tome slično.Otud i kompleksi pusti!

 17. Nu poslušaj, Slavko pobratime,
  Ili brate, preljubezno ime,
  Jeli ću ti istinu kazati,
  No zapamti, nećeš se kajati,
  Što su davno rekli i kazali
  Mudri ljudi koji su poznali:
  Nit’ u zbira nit u ljute zmije
  Postenome prijatelja nije,
  Ni razuma bistra u pjanice,
  Ni u laži tvrde uzdanice,
  Ni vjernoga druga u strašljivca,
  Ni poštena čojka u svadljivca,
  Ne uzdaj se, u J… lakomca
  Odstupiće i od Boga Tvorca,
  Od zakona i od svoje vjere,
  Neće pazit oca ni matere,
  I vazda ce biti izdajica
  Dok ga Božja ne sruši desnica!
  A ti, Slavko, zdrav i vesel’ budi,
  I za pravdu nemoj žalit trudi!
  Slušaj mudre,pomalo besjedi
  I hrišćanskim putem sebe vodi.
  Kad što rečeš i kad riječ daješ,
  Pazi dobro, da se ne pokaješ:
  Drži slogu, i moli se Bogu,
  Ljubi dobro, J… zaobidji;
  U njegovo “blejanje” ne tiči,
  No se raduj, veseli i diči.
  Blazen Isus i Marija!!!

 18. Bravo Slavko,
  Cestitam na izvarednoj prici.
  Odmah sam znao da mislis na J… D……, zbira i misa kojeg si opisao upravo onakvog kakvim ga zamisljam. Cudi me da ga ostali nisu prepoznali?

  • Bjeladine nema veza sa njim.Kako ti nije jasno kojega je mišića nagrdio.ma da je on nagrđeni i zlom izeden i bez Slavka.

  • Pojavit će se jedan veeliikiiii, deeebeeeliiii mačak niotkud i dobro će se poigrati ovim mišićem sa slike…a onda će ga bačit u kaniželu da se i ostali zabave… Jado od mišića ne zna u što se upuštio…. Ma mi ga nije žao, e, ne, ne…

 19. Baš je basna ubodena .E, ima se ko prepoznati i zamisliti strašan gol! BRAVO, nijeu naučili pa pi..de

 20. Ovaj da laje? Slavko teško ! On? nešto mi se ne čini on ni rep ne može izest. Može mu samo rog na glavu iznić ako je to taj!!!!!?????

 21. A lici mi na jednog iz komsiluka, Boga mi – isti on, misli da je veliki da je predodredjen za veeelike stvari a zapravo nije ni svjestan svog jada, svoje bezvrjednosti……

 22. Lajondri na svakom cosku, malih, velikih…sto ce kad im je to jedino pise u opisu posla….. Njima su maskembali i karnevali svaki dan, kad izadju iz kuce stave masku, jedino je mozda skinu kad legnu u kocetu… S tudjom maskom lakse se zivi…ali pitanje je jer ce se od silnih promjena i sami zabuniti jesu li dosli ili su posli……

 23. Odlicno napisano 😉
  Ima u Kotoru dosta miseva 😉
  Na nasu zalost na visokim funkcijama, rade nam o glavi…samo dokle…..
  Vise bih voljela da je ovo samo jedna u nizu bajki….

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].