BAR ČUVAR PRIČA NA RASKRŠĆIMA CIVILIZACIJA

0
Barske ljetnje noći Foto TO-Bar

Razgovarao: Božidar Proročić književnik i publicista

Grad Bar, smješten na crnogorskom primorju, predstavlja jedinstvenu sintezu prirodne ljepote, bogate kulturno-istorijske baštine i modernog turizma. Ovaj grad, poznat po svojim impresivnim pejzažima, od drevnih maslinjaka do šumovitih planinskih predjela i kristalno čistog Jadranskog mora, nudi po neki izazov za svakog posjetioca. U srcu Bara nalazi se Turistička organizacija Bar, pod čijim krovom radi Jovana Nenezić, menadžer za odnose sa javnošću. Zahvaljujući njenoj ljubaznosti i predanosti, imali smo priliku da dublje zaronimo u priču o Baru. Jovana je bila ključna u pružanju odgovora na moja pitanja, čime je dodatno osvijetlila kulturne, istorijske, i turističke aspekte grada. Njena uloga u promociji Bara kao destinacije koja zaslužuje globalnu pažnju ne može se prenebregnuti, dok nas njena stručnost i gostoprimstvo vode kroz ovo putovanje.

Planina Lisinj 1353 mnv Bar foto TO-Bar

 Kako Turistička organizacija Bar promoviše kulturno nasleđe grada?

Nenezić: Turistička organizacija Bar aktivno radi na promociji kulturnog nasleđa grada, ne samo kroz organizaciju kulturnih događaja i promociju istorijskih lokaliteta, već i kroz inovativne digitalne kampanje na društvenim mrežama. Naša saradnja sa lokalnim institucijama i distribucija informativno-propagandnih materijala igraju ključnu ulogu u privlačenju pažnje posjetilaca. Osim toga, TO Bar se posvećuje i razvoju novih turističkih proizvoda koji dodatno obogaćuju ponudu grada, fokusirajući se na iskustveni turizam koji omogućava posjetiocima da na autentičan način dožive kulturno nasleđe i tradiciju Bara.

Koje su glavne turističke atrakcije Bara koje preporučujete posetiocima?

Nenezić: U Baru postoji mnogo značajnih turističkih atrakcija. Preporučujemo posjetiocima da istraže Stari grad Bar, najveće arheološko nalazište na našim prostorima, posjete Staru maslinu, jednu od najstarijih maslina u Evropi, preko 2200 godina staru, uživaju u pješačenju duž obale na Barskoj rivijeri, krstare Skadarskim jezerom i obiđu neku od 20 pješačkih staza koje se prostiru na preko 200 kilometara naše opštine. Ponuda aktivnog odmora u gradu pod Rumijom je zaista sadržajna, te za ljubitelje ekstremnih sportova preporučujemo da se oprobaju u kanjoningu u jednom od 5 kanjona u zaleđu Bara. Takođe, posjeta lokalnih turističkih mjesta poput Sutomora, Šušnja, Velikog Pijeska, Utjehe, Čanja i Virpazara  može doprinijeti cjelokupnom iskustvu boravka u ovom primorskom gradu.

Bar u suton foto TO-Bar

Kako se organizacija bavi očuvanjem prirodnih i kulturnih znamenitosti Bara?

Nenezić: Očuvanje i uređenje prirodnih i kulturnih znamenitosti je od opšteg interesa kako zbog turista tako i zbog popularizacije bogatog zaleđa. Dalje markiranje i čišćenje pješačkih staza i uređivanje vidikovaca i izletišta na teritoriji opštine Bar će biti realizovano tokom godine. U 2024. godini je planirano unaprijeđenje turističke infrastrukture u gradu u skladu sa raspoloživim budžetom i u saradnji sa nadležnim institucijama (uređenje izletišta na Sutormanu i igrališta sa pratećom infrastrukturom, izrada projektne dokumentacije za razvoj turističke infrastrukture, nabavka klupa, biciklara, šahovskih stolova i drugih). Kada je u pitanju unaprijeđenje kultunih znamenitosti, sredstva u iznosu od 10 % boravišne takse su opredijeljena za projekte valorizacije kulturne baštine za koji će biti raspisan Javni poziv za finansiranje projekata.

Možete li podijeliti neke od budućih projekata ili događaja koje planirate?

Nenezić: Naredna manifestacija koja slijedi je Festival vina i ukljeve, koji ove godine slavi svoje 26. izdanje. Održava se 9. i 10. marta u Virpazaru.  Tradicionalna manifestacija lokalnim vinogradarima i ribarima omogućava prezentovanje sopstvenih proizvoda, a posjetiocima uživanje u ukusima domaće kuhinje, muzici i druženju. U narednom periodu planiramo da stavimo veći fokus na organizaciju i suorganizaciju manifestacija koji će doprinijeti povećanom broju posjeta, kvalitetu boravka turista, kao i promociji opštine kao cjelogodišnje destinacije. Imajući u vidu značaj povezivanja poljoprivrede i turizma, jedan dio manifestacija će imati za cilj promociju bogate gastro ponude. Tradicionalne manifestacije koje TO Bar organizuje su: “Ljeto za zvijezdama“, Manifestacija 13. Jul“, “Ribar fest “, “Festival agruma“, “Starobarske večeri sevdaha i meraka“, Novogodišnji happening 2024.

U planu je i nova manifestacija „Dječiji vikendi“ u organizaciji TO Bar, gdje će se tokom vikenda u periodu pred i postsezone organizovati kreativne radionice za djecu, interaktivni poligoni i drugo.

Tokom godine je planirano da se TO Bar u saradnji sa Opštinom Bar, MZ, NVO i NVU organizacijama uključi u suorganizaciji i sufinansiranju brojnih kulturno-zabavnih, sportskih tradicionalnih manifestacija na teritoriji opštine među kojima će biti tradicionalne manifestacije: „21.Maj“, „Festival vina i ukljeve“, „Maslinijada“, „Koštanijada“, „Dan Bara“, „Spičansko veče“, „Veče Šušanja“, „Sportske igre u Mrkojevićima“, „Noć Velikog Pijeska“, „Downhill bike trke“, „Battle 4 Bar“, „Festival čuna“, „Triatlon takmičenje“, „Crmnički Pazar“, „Dani nematerijalne kulturne baštine“, „Diplomatska regata“, „Montenegro Future Festival“ i druge u skladu za zahtjevima, njihovim projektima i finansijskim mogućnostima TO Bar.

Panorama Starog Bara foto TO-Bar

Na koji način Turistička organizacija Bar sarađuje sa lokalnom zajednicom i privredom u cilju promocije turizma?

Nenezić: Turistička organizacija Bar sarađuje sa lokalnom turističkom privredom i udruženjima kroz zajedničku organizaciju događaja i manifestacija koje privlače veliki broj turista i promovišu lokalnu kulturu, tradiciju i gastronomiju. Kroz saradnju sa lokalnim turističkim poslenicima, Turistička organizacija Bar razvija nove turističke proizvode koji se prilagođavaju potrebama posjetilaca, a istovremeno podstiču razvoj ekonomije zajednice. Turistička organizacija Bar aktivno promoviše lokalne atrakcije, ponudu smještajnih kapaciteta, restorana i drugih usluga u cilju privlačenja novih emitivnih tržišta i poboljšanju boravka posjetilaca u destinaciji. Turistička organizacija Bar organizuje obuke i edukativne programe za lokalne turističke poslenike u cilju poboljšanja kvaliteta usluga i praćenja trendova u turizmu.

Dvorac kralja Nikole u Baru Foto TO-Bar

Kako se Turistička organizacija Bar prilagođava trendovima održivog turizma? Možete li izdvojiti neku posebnu priču ili legendu vezanu za Bar koju biste želeli da podijelite sa posjetiocima?

Nenezić: Turistička organizacija Bar implementira strategije održivog turizma kroz različite pristupe, kroz podsticaanje ekoloških inicijativa, podršku lokalnim zajednicama i razvoj ekološki prihvatljivih turističkih proizvoda. Turistička organizacija Bar kontinuirano radi na promociji ponude aktivnog odmora, sa akcentom na promociju pješačkih tura na teritoriji opštine Bar.

Kada su legende u pitanju, izdvojili bismo najstariju legendu na našim prostorima, nastala mnogo vjekova prije čuvene Šekspirove drame. Priča o tragicnoj ljubavi između kneza Vladimira i princeze Kosare, isprepletana istinitim i mitskim događajima.

U ratu sa makedonskim carem Samuilom 997. godine knez Vladimir je zarobljen i odveden u tamnicu u grad Prespu. Po običaju careva ćerka Kosara je prala noge tamničarima i tom prilikom je ugledala kneza koji joj se učini ,,slađi od meda i saća” i kaza ocu da će skočiti u jezero ako je ne uda za Vladimira. Ubrzo se i vjenčavaju i žive u dvorcu u blizini manastira Prečista krajinska na Skadarskom jezeru. Nakon smrti cara Samuila na presto dolazi njegov bratanić Vladislav. Novi car poziva kneza Vladimira da ga posjeti u Prespu. Znajući da je Vladislav prevrtljiv knez zatraži da mu pošalje drveni krst  jer je ,,na nemu Spasitelj razapet” kao znak da mu se ništa neće dogoditi. Vladislav uputi tri monaha sa drvenim krstom ali čim je knez došao u Prespu bio je ubijen na vratima crkve. U trenutku pogubljenja imao je drveni krst u rukama i sa njim je sahranjen. Vladimirova žena Kosara je prenijela njegovo tijelo u manastir Prečista Krajinska i zamonašila se. Posle smrti je po svojoj želji sahranjena pokraj nogu kneza. Knez Vladimir zbog svog bogougodnog i hrišćanskog života je proglašen za sveca. A u  njegovu  slavu se na hiljadugodišnjicu od smrti podiže veliki Saborni hram u Baru.

Pogled na panoramu Bara i marine Foto TO-Bar

Koji su izazovi sa kojima se suočavate u promociji Bara kao turističke destinacije?

Nenezić: Izazovi sa kojima se Turistička organizacija Bar suočava, jednim dijelom tiču se zakonske regulative, naročito u dijelu Zakona o boravišnoj taksi, ali i ostalim zakonima koji definišu razvoj turizma u Baru i Crnoj Gori. Posebno bismo istakli da je potrebno unificirati način prijave i naplate boravišne takse kao i omogućiti da se ista može uraditi online. Turistička organizacija Bar radi na riješavanju prevazilaženja ovog problema, u vidu izrade elektronske aplikacije koja će u mnogome olakšati stanodavnima i turistima prijavu i odjavu turista. Drugi najveći izazov tiče se nedostatka hotelskog smještaja u destinaciji, za koji se nadamo da ćemo uspješno prevazići u narednih nekoliko godina, s obzirom da je u planu izgradnja hotela visoke kategorije.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].