Bajram praznik za okupljanje prijatelja

2
Mrza Krcić

Mirza Krcić

Mirza Krcić

Crnogorski Muslimani danas proslavljaju veliki islamski praznik Ramazamski bajram.

Kako se proslavlja ovaj veliki praznik u autentičnom muslimanskom domu, pitali smo našeg sugrađanina Mirzu Krcića.

Tradicija ovog praznika je zastupljena u mojoj kući koja je komunistička, istina u mojm domu Bajram se ne praznuje na onaj pravi vjerskl način, ali svakako se okupi familija poštujući sve one koji su istinski vjernici, kazao nam je Krzić.

U muslimanskom svijetu se jako drži do posta na trideset dana prije Bajrama uz odricanje i uzdržavanje od hrane i pića.

”U našoj familiji Bajram se obilježava uz bogatu trpezu sa mesom i slatkišima, a živimo u sredini koja je za primjer u Crnoj Gori i na Balkanu po međusobnom uvažavanju. Kod nas je Bajram dan kada nam na jedan bogat ručak dolaze prijatelji i komšije, a na trpezi je meso, sarma, pite, tradicionalni slatkiši baklava i tulumbe”, priča Krcić.

“U sredinama gdje je većinsko muslimasnko življe, djeca po običaju idu od kuće do kuće i raduju se bombonama koje po tradiciji dobijaju na Bajram. Kod nas je samo simbolično slavlje, ali to ne umanjuje vrijednost svih nas niti nas dijeli na vjernike i one koji ne vjeruju. Bitno je biti čovjek sa ljudskim vrijednostima, ono što radi i kako se ponaša u životu. Dokaz koliki je vjernik odlaskom u neki vjersrki objekat je potpuno nebitno. Simbol Bajrama su bomboni koje dobija svako dijete koje se pojavi na vrata doma i čestita praznik”, kazao je Krćić.

2 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].