Azalea prva na Jadranu obučava za rad sa elektronskim kartama

2
Simulator u Azalei

Srećko Tripović

Prateći novosti na svjetskom pomorskom tržištu u Pomorskom trening Centru „Azalea“ u Bijeloj, intenzivirane su aktivnosti   usmjerene na obuci za rad sa elektronskim kartama.

Azalea je prvi i za sada jedini centar  na Jadranu koji radi ovu obuku, i to od 2003. godine.

Novim propisima je naglašena potencijalna aplikacija elektronskih karata kao primarnog sredstva za navigaciju, i u skladu sa tim su i rokovi za koje svi brodovi bez obzira na tip, godište i tonažu moraju biti opremljeni sa elektronskim kartama, objašnjava za Skala radio Srećko Tripović trener menadžer u Azalei.

On je podsjetio da je u ovom Centru uveden novi takozvani tajp spesifik trening .
To znači da svaki pomorac koji  na brodu  bude koristio elektronske karte kao primarno sredstvo za navigaciju, pored generalnog sertifikata, moraće e da ima i taj spesifik to jest obuku za konkretno određeni model koji ima na brodu.

U Azalei je već rađena takva vrsta obuke u saradnji sa ruskom kompanijom Trazas, a po prvi put su rađene i obuke za instruktore, odnosno  buduće predavače za elektronske karte.

Nedavno su ovu obuku  u Azalei završili  i profesori  sa riječkog Pomorskog fakulteta koji se pripremaju da budu instruktori za elektronske karte.
Oni su radili obuke znanja koja će prenijeti studentima vezano za elektronske karte, zaključio je Tripović.

2 KOMENTARI

 1. Ko te mijenja u trećoj smjeni u kamaru na pjantaren? Adio Mare Adio Ikice FaZanuPrčanjski-babinoga gena via Glavati Mrvičići!Oprosti,ali ne znadoh da si se i ti “osposobljavao” za “telegrafistu” u A(u)zal(u)ei! Oprostite gospodo iz Azalee,što na ovakav način repliciram vašem bivšem “štićeniku”-koji je igrom sudbine-rođen onakao kako davno napisa-opomenu Balzak-“da nije kriv što je glup rođen-ali nazire se kao krvac-što će otputovati glup na njegov posledni put -kojega je najavio na ovom Portalu tačno ,na Dan Mrtvih-ove godine! AMEN -Jezus i Marija!

 2. Svaka cast Azalea!!!
  Srecko je jedan inzvaredno obucen instruktor/predavac i zelim mu svaku srecu u buducem radu.
  Pomorci Crne Gore su imali srecu, jer otvaranjem ovog centra za obuku koji je sigurno jedan od najbojih u svijetu, su dobili toliko da neki pojedini”strucnjaci” iz ove oblasti nosu svjesni.
  Tacno je da se mora pratiti svjetski propisi, a jedan od propisa je da svaki oficir palube pored ovog glavnog ECDIS certifikata mora imati i obuku na modelu koji se nalazi na brodu na koji plovi.
  Ovih modela ima dosta, tako da se obuka moze odraditi i na brodu ako jedan od officira ukljucujuci kapetana ima vec odradjenu obuku na tom modelu.
  Jos jednom da cestitam svima u Azalea, pogotovo kapetanu Lazovicu, koji je uspio u prakticno nemogucim uslovima da stvori ovaj vec u svijetu poznati centar i za to ce mu svi pomorci koji su bili na bilo kojem kursu kod njih sigurno biti zahvalni jer su imali sta da nauce nasuprot centru na Pomorskom fakultetu koji nazalost zaostaje u svakom pogledu.
  Adio Mare JD!!! Adio Mare FZP….PRIVATIZACIJA kao i KVALITET dolazi !!!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].