Ašanin: Virus odnosi i više članova jedne porodice

0
Ilija Ašanin (Foto CdM)

Ponovni rast broja inficiranih novim virusom korona u Nikšiću nakon popuštanja mjera NKT ukazuje na to da nas čeka zahtjevan period u borbi protiv Covida-19, saopštio je direktor nikšićke Opšte bolnice Ilija Ašanin.

Za TVCG upozorio je na to da virus u našem najbližem okruženju odnosi čak i čitave porodice, a sličnu tragični ishodi nijesu izuzetak ni u Crnoj Gori.

“Nedavno smo imali situaciju da su od tri člana porodice nažalost dva preminula. Sada imamo na Internom odjeljenju četiri člana iste porodice, majka i tri sina. Nažalost, jedan sin je preminuo od komplikacija. Moramo ozbiljno shvatiti ovaj problem, moramo biti solidarni i poštovati struku”, ukazao je Ašanin.

Brojke novooboljelih u Nikšiću, kako je rekao, pokazuju da opet ulazimo u period koji će biti izuzetno zahtjevan.

“Imali smo perod sa velikim brojem oboljelih, pa smo mjerama NKT-a došli do toga da se smanji broj ambulantnih pregleda i pacijenata koji se liječe u bolničkim uslovima. Danas imamo 52 pacijenta na bolničkom liječenju, a prije 20-a dana smo imali 90 i više”, rekao je Ašanin.

U Opštoj bolnici u Nikšiću je, kako je rekao, od početka pandemije liječeno 687 pacijenata. Ogromna većina ih je izliječena, kaže Ašanin, dok jedan broj njih nažalost uspio da se izbori za život.

U toj zdravstvenoj ustanovi, napominje on, imaju dobre uslove, dovoljan broj ljekova i posteljnog fonda, dok je medicinsko osoblje na profesionalno zavidnom nivou.

“Sve ovo traje već devet mjeseci, to su izuzetni psihofizički napori, to sve ostavlja posljedice, ali postoji entuzijazam. Ovo je izazov za cjelokupno zdravstvo”, rekao je Ašanin.

Kaže i da su trenutno dvije medicinske sestre kovid pozitivne, dok su ostali zdravstveni radnici na svojim radnim mjestima.

“Sve ovo vrijeme nijesmo zapostavljali ostale pacijente. Prošle nedjelje smo počeli s ambulantnim radom, vjerovatno ćemo ih opet morati obustaviti, ali za sva hitna stanja ostaju u funkciji, nećemo zapostaviti nikoga kome je potrebna zdravstvena njega”, rekao je on.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].