Arhitekte u aps

3
sa press konferencije

APSS konferencija

Povodom početka segmenta Kotor ARTa posvećenog arhitekturi pod nazivom Kotor APSS danas je održana konferencija za novinare.

O ljetnjoj školi arhitekture koja će se održati u zgradi bivšeg zatvora u Kotoru od 4. do 14. avgusta i velikom skupu arhitekata, njih oko 400 iz Evrope, koji će se okupiti na Kotor ARTtu novinarima su govorili Paolo Mađeli, umjetnički direktor Kotor ARTa i arhitektica Dijana Vučinić, programska direktorica Kotor APSSa.

Arhitektura može biti sloboda, ali i devastacija i zatvor, stoga je zatvor pravo mjesto, jer Bokokotorski zaliv ima potrebu za strogim očuvanjem.

Ovaj mini prostor mora biti metafora za velike prostore, jer se tu odlučuje o životu koji traje stotinama godina u ovom kraju, riječi su Mađelija.

Ovogodišnji Kotor ART, APSSom i Festivalom klapa dobija dva nova prozora u ovom mediteranskom prostoru, rekao je Mađeli.

“Prostor zatvora u kome će se odvijati radionice i naučni skupovi arhitekata svjetskog glasa je simbolika i alegorija. Tu će se promišljati sinteza naše prošlosti i budućnosti. U duhovitom, ali i filozofskom smislu je bitno da arhitekti razmjenjuju svoja iskustva baš u kotorskom bivšem zatvoru”, zaključio je Mađeli.

Poenta ove radionice nije u arhitrekturi već u onome što stvaramo svi mi, kazala je arhitektica Dijana Vučinić.

“Mnogo je važno da arhitekte stoje iz onoga što stvaraju i da to bude istinito. Sinteza i multidisciplinarnost koju posjeduje Kotor ART je jako važna, a zatvor je izabran i zbog lošeg obrazovanja u arhitekturi  kod nas i zbog loše situacije na društvenom i političkom planu, kada je u pitanju planiranje prostora i zbog opšte urbane kulture”, kazala je Vučinićeva.

Htjeli smo reći – vrijeme je da stavimo malo arhitekte u aps, kazala je ona.

“Istina, suviše je elitno društvo arhitekata i profesora koji nam dolaze u ovu radionicu i koji će se naći u tom prostoru, i mislim da je mjesto nekima drugima u zatvoru”, primijetila je Vučinićeva.

Osim predavanja koja će voditi arhitekte, u okviru APSS-a održavaće se i takozvani noćni programi u okviru kojih će govoriti ljudi koji nemju veze sa arhitekturom, ali su iz svijeta teatra, filozofije, umjetnosti uopšte.

“Radionica, posebno studentima, treba da omogući drugačije razmišljanje o prostoru. Tolika koncentracija takvih imena, kreativne i misaone snage na jednom mjestu, je stvarno velika stvar”, kazala je ona.

Pred kraj radionice, 13. avgusta biće prikazani radovi svih studenata ljetnje škole u Kotoru, a 14. je konačna konferencija koja će trajati čitavog dana, zaključila je Vučinićeva.

3 KOMENTARI

  1. HARI – Izvanredna ideja. Ambijent zatvora, takoođe.Ne znam da li je gospođa Vučinić mislila ” da je mjesto nekima drugima u zatvoru “, na arhitekte, projektante mnogih zgrada u okruženju? Bojim se da bi bilo mjesta za toliki svijet u kući Benzona,

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].