Arheolozima 20 dana da završe posao

0
radovi na donjem putu u Dobroti

Vilma Kovačević

Vilma Kovačević

Prilikom zemljanih radova – iskopavanja u okviru realizacije Projekta izgradnje i revitalizacije kanalizacionog i vodovodnog sistema u Kotoru, čiji je investitor kotorski Vodovod, a izvođač radova preduzeće “Jedinstvo” iz Užica, na dijelu trase saobraćajnice koja se nalazi sa zapadne strane kompleksa kulturnog dobra crkve Sv. Eustahija u Dobroti pronađeni su ostaci zidova stare crkve Sv Stasija iz 14. vijeka, grobovi i kosti.

Uprava za zaštitu kulturnih dobara je formirala stručnu komisiju koja je obavila uviđaj otkrivenog nalazišta.

Rukovodilac komisije Vilma Kovačević, arheološkinja je za Skala radio kazala da je stručna ekipa izlazila da pogleda nalaz i da nije puno vremena trebalo da se ustanovi da su to ostaci starije crkve Sv. Stasija.

“Preko nje je prešao put, jer je bilo najlogičnije da trasa tuda prođe. Sjećanje starijih mještana potvrđuje mišljenje da se na tom lokalitetu nalazila crkva”, kaže ona.

Prilikom izvođenja radova izostala je koordinacija između davalaca dozvole na tu trasu i Službe zaštite.

Uslijedila je zabrana daljih radova i nakon razgovora sa investitorom i dogovora među svim nosiocima posla, dobijena je dozvola tako da je ekipa arheologa počela radi taj posao, koji će trajati dvadestak dana.

Već juče su se nazrele neke kamene konstrukcije.

“Činjenica je da se stara crkva nalazi tu i da će biti otkrivena, ali samo na trasi puta. Lijevo i desno je nemoguće ulaziti. Koliko se na jednom starom planu vidi ona je baš locirana na priobalnom putu, nešto malo prema moru. Uglavnom nije velikih dimenzija, koliko se može pretpostaviti. Tu su i grobnice, pa je u ekipi angažovan i antropolog kako bi se  posao do kraja odradio stručno”, kazala je Vilma Kovačević.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].