Pronađen ugao i zid crkve iz XIV vijeka

1
Nalazište stare crkve Sv Stasija

Vilma Kovačević

Vilma Kovačević

Stručna ekipa arheologa već 10 dana radi na novootkrivenom arheološkom nalazištu na priobalnom putu u naselju Sveti Stasije, gdje su prilikom radova na kanalizacionoj i vodovodnoj mreži otkriveni ostaci grobova i stare crkve iz XIV vijeka.

Prema riječima Vilme Kovačević, koja rukovodi ovim poslom, odmah ispod asfalta arheolozi su pronašli jedan ugao i zid crkve, ali cijelu osnovu neće moći da otkriju, zato što se ona pruža prema moru i dijelom prema dvorištu postojeće crkve.

Otkriveni zid je prosjekla instalacija ulične rasvjete i na ovom lokalitetu puno je devastacija usljed komunalnih radova, ali su ipak vidni rezultati na iskopinama.

Arheolozi su još otkrili da je crkva bila popločana kamenim pločama crvene i bijele boje, a za posljednju fazu istraživanja ostavljeni su pronađeni grobovi, ali bez pokrivnih ploča koje su uništene prilikom rušenja crkve.

Rok za završetak ovog posla, kojeg onemogućava loše vrijeme, je još 10 dana, i prema riječima Kovačevićeve, biće ispoštovan, budući da se na ovom putu radi kapitalna investicija za poboljšanje vodosnabdijevanja i kanalizacionog sistema ovog dijela Dobrote.

1 KOMENTAR

  1. Molim , molim, …. ma što ovo trljau gore. Molim vas u radio Skali, dopunite tekst sa poznatim podacima, ….

    Ništa nije pronađeno, pa to se sve već znalo. Ko nije /neka gospoda iz Zavoda/ otvore knjige . Tonko /Antun/ Tomić je objavio sve o crkvi Sv. Stasije.
    Na austriskim kartma se tačno vidi gdje je crkva locirana . Grobovi su ostali ali nadgrobne ploče su prenesene na novo groblje iza nove crkve i to u obliku kako su stojale u staroj crkvi. Na obali je bio ostao veliki kameni krst /fotografije hvala bogu imamo / na mjestu staroga oltara. Neka se Zavod pomuči da vrati tak krst tamo gdje je bio. Ovi vandali što su ga razbili i skinuli, neka im zavod nardi da ga naprave i postave gdje je bio. To je dio naše kulturne i skralne baštine. Nemoj da ruše , ali misle da u im ovo džamije po Trebinju i Bnja Luci. Što bi radili da bi njima ko u njohovom selu srušio krst gje im je bila prva crkva.

    A ovi iz zavoda, nemoj da otkrivaju toplu vodu……

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].