Arheolozi na Carinama u Risnu stigli do IV vijeka prije nove ere

7
dio kompleksa helenističkog stambenog objekta IV vijek p.n.e.

Vilma Kovačević

Vilma Kovačević

Nakon 12 godina arheoloških istraživanja koje obavlja ekipa crnogorskih i poljskih arheologa na lokalitetu Carine u Risnu rezultati ne izostaju, kaže za Skala radio arheološkinja mr Vilma Kovačević, rukovodilac ovih radova.

Ovogodišnja istraživanja, koja su trajala mjesec dana, otkrila su arhitekturu antičkog grada koja je istraživana i prošlih godina, antičke objekte koji su u svojim slojevima dali dosta pokretnog arheološkog materijala.

Između ostalog to je luksuzna keramika i novac ilirskog kralja Balajosa, koji se nalazio svake godine, a ove godine je otkrivena i jedna količina antičkog grčkog novca koji je na ovom lokalitetu pronađen prvenstveno zahvaljujući trgovačkim vezama, tadašnjeg Risna sa gradovima antičke Grčke, objašnjava Kovačevićeva.

Datiranje ovogodišnjih nalaza su pomjerena još ranije u IV vijek prije naše ere, a arheolozi su uspjeli da siđu na niže kote u niže slojeve zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima.

Kovačevićeva je podsjetila na pronađene stambene i javne objekte, utvrde, pristanište, sidrište, vodovod, luksuzne objekte sa kupatilima i mozaicima, tgovačke objekte tadašnjih gradova.

Arheološki tim je, po riječima Vilme Kovačević, izuzetno zadovoljan ovogodišnjim istraživanjima, iako nijesu radili na drugim lokacijama ni u podmorju ni na Gradini, već su se skoncentrisali uglavnom na lokalitet Carine u Risnu.

Potpisan je novi petogodišnji ugovor o nastavku saradnje sa Varšavskim univerzitetom, jer ovaj lokalitet zaslužuje sistematska arheološka istraživanja, zaključila je Kovačevićeva.

dio luksuznog helenističkog objekta
ulica sa kanalom za vodu
sad ga treba zaštititi

7 KOMENTARI

 1. sto ste se zakacili za Vilmu.niti je ona kotoranka niti je ona pronasla ovo u Risnu.a vjerujem da ste pogrijesili i oko njene clanske karte.Bice ipak da je dps

 2. Kada bi u ovoj zemlji bila mjera-kriterijumi da,svak može-mora da radi svoj posao usklađen sa njegovim znanjem-onda bi V l a s t ostal bez posla!Ovako trpi dušo boga radi! Oko nađenih starina,nađeno je pripadalo praprecima današnjih Crnogoraca/podgorička analiza na 404 ispitanika-današnja Crnogorca-o Slovenskom i drugom porijeklu!/?! Čija li je Boka Kotorska-ili Bokelja ili onih što oće da budu Bokelji/srbi,hrvati,crnogorci,italijani,austrijanci,arbanasi,kelti,vlasi-morlaci/….?

 3. zašto Vilma koja je stručna nije direktorica od Zavoda za zaštitu spoemnika, zato što je Kotoranka. Pitam i odgovaram. Takvi smo u svemu.

  • Odlican prijedlog.
   Vilma je poznata nasem gradu kao istinski borac ocuvanja nasih kulturno-arheoloskih-spomenickih objekata i kao veliki poznavalac te materije i strucnosti. Jos je Kotoranka. Treba li jos nesto, da bi postala direktor zavoda za Zastitu Spomenika. Ne zaboravite clansku kartu, ajde pogodite koje stranke.

 4. Svaka vam čast Radio skala za ove i ostale fotografije , sve aktuelno pratite. Podrška ovome radiju od mene.

 5. Divno i velika podrska za nastavak otkrivanja pravih vrijednosti nase Boke
  sa nadom u razumjevanje i veca novcana sredstva od strane drzave za nastavak projekta i zastitu postojeceg.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].