Arheološko nalazište u Risnu, prijetnja za djecu OŠ “Veljko Drobnjaković”

6
lokalitet Carine ispred škole

Dragutin Šćekić

Dragutin Šćekić

Učenicima OŠ “Veljko Drobnjaković” u Risnu već godinama prijeti opasnost od nedovoljno obezbijeđenog arheološkog nalazišta u neporednoj blizini škole na lokalitetu Carine.

Riječ je o izuizetno vrijednom nalazištu iz vremena Ilirske kraljice Teute, na kojem svake godine rade domaći i arheolozi iz Poljske.

Istina, nalazište je ograđeno improvizovanom ogradom, privremenog karaktera, ali to nije trajno rješenje, a zaposleni u školi su uvijek u strahu što se može desiti, posebno za vrijeme velikog odmora.

Uprava škole apelovala je da se ovaj problem trajno riješi, ali su potrebna velika sredstva da bi se nalazište ogradilo na pravi način, kazao je za Skala radio Dragutin Šćekić, direktor ove škole.

Prema njegovim riječima, ogradu je potrebno što prije učiniti sigurnijom, pogotovo u dijelu koji je okrenut prema školi.

Na naše pitanje kome su se do sada obraćali u pokušaju da se problem riješi, Šćekić je odgovorio da je upravo komunakcija najveći problem.

Nakog gašenja Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture i formiranju dva odjeljenja u Kotoru i to Odjeljenja Centra za konzervaciju i arheologiju i Odjeljenja Uprave za zaštitu kulturnih dobara, Šćekić je kazao da ova Odjeljenja, sa njima komuniciraju isključivo u formi prenošenja informacija na relaciji škola-Cetinje i obrnuto, što otežava put rješenja problema.

Problem predstavlja i česta krađa kamena za lokaliteta koju vide iz OŠ “Veljko Drobnjaković”.

Šćekić kaže da se u večernjim satima kamionom dođe do lokaliteta, otvori ograda i uzima kamenje koje predstavlja zidove nekadašnjih građevina.

U prethodnom periodu to je bilo jako izraženo, a u posljednje vrijeme, zbog loših vremenskih prilika krađe su nešto rjeđe.

Čim svane, kaže Šćekić, moguće je da će se krađe intenzivirati.

Pozvani smo Centar za konzervaciju i arheologiju na Cetinju, odakle su nas uputili na Odjeljenje Uprave za zaštitu kulturnih dobara u Kotoru.

Telefon 325 833 je zvonio do kraja više puta, ali se niko nije javljao.

Carine

6 KOMENTARI

 1. Ja sam zelio da gradim na Glavatima, a rodjak u mjesto Popovići i tada nam je rečeno nismo u zoni seoskog podrucja. Katasrofa! Na Glavatima od te zone sela sam 150m i razmišljali smo da pocnemo da gradimo ali sad ću tražiti dozvolu to je dobro za sve nas u ovom seoskom području. Naši kažu ima dosta investitora koji bi gradili na Glavatima, Kovačima, Zagori, Višnjevo o Kubasima i Krimovici da ne pricamo. Budva je pametnija od nas i naše opštine! Đe ste pametnjakovići bili do sad.

 2. Raspao se sistem zastite spomenika kulture u CG. Niko se ne javlja na telefon, niko ne reaguje, direktori se sakrili u misije rupe. Ljesarka ne reaguje. Grade se cirkuski objekti na obali mora, lokaliteti bez zastite, u centar Cetinja podignut cirkuski sator za klizaliste. Potpuni raspad sistema. Ovoga nema u Tunguziju, sve je otislo u vrazju mater. A tek slavna REVALORIZACIJA.
  N E V J E R O V A T NO.

  • Dragi Cikota,
   prva namjera mi je bila da ti odgovorim kako ništa što se dešava nije nevjerovatno. Naprotiv, sve je tačno onako kako smo zaslužili i kako treba da bude. Nema prostora za popravke ni poboljšanje situacije. DNO koje nam priliči po svemu.
   Medjutim, kad malo razmislim, ipak nijesam u pravu. Što sa generacijama stručnjaka koji su radili od 45? Ko je taj ko može i smije to sve bezobzirno da pogazi? U ime čega?
   Stručnjaci gdje ste? Zašto ste pognuli glave?
   Nevladine (bolje rečeno PROvladine) organizacije, zašto ćutite?

 3. Iskreno mi je zao gospodju Miranovic, finu damu i sjajnu osobu, kojoj su prethodini direktori Uprave u nasljedje ostavili brojne i tesko resive probleme. Ako je ovakvo stanje u Stolivu i Risnu, sta se tek cini sa spomenicima koji su daleko od ociju javnosti. Nije korektno da Centar za arheologiju koji obavlja istrazivanja ovo salje Upravi.

  • A što da je žališ. Prva stvar je da gospodja Seka nije za žaljenje jer kao što i sam pišeš radi se o sjajnoj osobi. Istina jest da nema iskustva u polju zaštite, ali se dobro zna što su joj gospodje Ružica i Lidija ostavile u nasljedje. Za taj haos koje su ostavile (i kreirale) dotične gospodje Seka nije odgovorna.
   Medjutim, Seka nije direktorica od jučer nego više od šest mjeseci, tako da bi se tu mogla otvoriti neka druga tema.
   A apropo teme, nije uprava dužna da obezbjedjuje nalazište niti da se o njemu brine. Zakon, koji je inače živa bruka i zatidje, je u tom segmentu kristalno jasan.

 4. Bože sačvaj i nedaj da se što dogodi. Godinama nijesu u stanju da obezbijede gradilište. Sramota. Važno je da su se svi dobro udomili po foteljama od Cetinja, Podgorice i Kotora koji je slijepo crijevo za zaštitu a grad svjetske baštine. Specijalitet Ministarstva kulture.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].