Apel Instituta: Svi subjekti društva i uticajni pojedinci da pozovu na strogo pridržavanje mjera

0

 

Institut za javno zdravlje uputio je apel svim subjektima društva i “uticajnim pojedincima” da pozovu na strogo pridržavanje donešenih mjera u cilju sprječavanja širenja koronavirusa. Oni su pozvali građane da što više borave u svojim kućama, nose maske i održavaju fizičku distancu.

“Imajući u vidu izuzetno rasprostranjenu lokalnu transmisiju, veliki broj slučajeva u bolnicama i ogroman pritisak na zdravstveni sistem, IJZCG je predložio Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti uvođenje dodatnih mjera radi sprečavanja širenja novog koronavirusa. Lokalni krizni štabovi su se, uzimajući u obzir izuzetno nepovoljnu epidemiološku situaciju , obratili NKT-u sa prijedlogom preduzimanjem dodatnih mjera u opštinama sa izuzetno visokom transmisijom. Svjesni teške situacije uslovljene nepoštovanjem mjera, apelujemo na sve subjekte društva, na sve uticajne pojedince da pozovu na strogo pridržavanje donešenih mjera”, saopšteno je iz Instituta.

Ove mjere, čija primjena počinje od sjutra, obezbijediće da već u prvoj polovini oktobra suzbijemo intezivno širenje epidemije i očuvamo zdravlje i živote stanovništva, dodaju iz IJZCG.

“Svjesni smo ekonomske situacije i problema koji će nastati usljed prijedloga ovakvih mjera, ali je ovo zaista jedini način da pokušamo da stavimo pod kontrolu izuzetno tešku epidemiološku situaciju i pomognemo zdravstvenom sistemu da se održi na nogama. Radimo sve što rade i naše kolege svuda u svijetu, a u odnosu na širenje epidemije. Pozivamo vas da budemo složni, disciplinovani i odgovorni za sebe i svoje najbliže”.

Jedino tako, kako ističu, možemo pomoći i sebi i medicinskim radnicima koji se “natčovječanskim naporima bore za svaki ljudski život”.

“Dragi građani, molimo vas da što više boravite u svojim kućama, da nosite maske i održavate fizičku distancu. Ovaj naš apel upućujemo svim građanima Crne Gore, bez obzira na to je li u njihovim lokalnim sredinama veći ili manji nivo transmisije, jer svaka neodgovornost može dovesti do neželjenih posljedica. Apelujemo i molimo vas za pomoć kako bi se suočili s ovim trenutkom. Ovim putem želimo da se zahvalimo svim građanima koji su se sve vrijeme pridržavali preporučenih mjera, kao i svima koji će to sad uraditi”, zaključuje se u saopštenju IJZCG.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].