Andrija Popović: Neko hoće da sve izvrgne ruglu

1
Andrija Pura Popović

Nije potrebno formirati radnu grupu, niti drugo radno tijelo koje bi donosilo akt koji bi bio osnov za rad Administrativnog odbora u primjeni odredbi Poslovnika o kažnjavanju neopravdanog odsustva poslanika sa plenarne i sjednica radnih tijela. Poslovnik je jasan i svi znaju šta bi trebalo da rade – kazao je Andrija Popović, predsjednik Liberalne partije, povodom prijedloga Administrativnog odbora Kolegijumu da se dopunom Poslovnika ili donošenjem posebne odluke uredi postupak i kriterijumi za utvrđivanje neopravdanog odsustva poslanika sa sjednice Skupštine i radnih tijela.

POSLOVNIK

Popović je rekao da je Poslovnikom precizno definisano da predsjednik Skupštine, kao i predsjednici radnih tijela, dostavljaju Administrativnom odboru informaciju o opravdanim i neopravdanim odsustvima poslanika sjednica.

– Ne znam ko hoće sve to da izvrgne ruglu, ali pretpostavljam da to neće proći i da će Poslovnik početi da se primjenjuje od početka redovnog zasijedanja, a prva sjednica je u utorak – rekao je Popović.

Prema njegovim riječima, radne grupe se formiraju onda kada hoće nešto da se odgodi.

– Ovdje više nema načina da bilo ko spriječi kažnjavanje poslanika koji ne dolaze na posao. Bilo bi veoma ružno da bilo ko uspije da odgodi primjenu i dozvoli da grupa poslanika do kraja mandata, svih četiri godine, ne uđe u parlament – dodao je Popović.

Predsjednik Administrativnog odbora Luiđ Škrelja ranije je Pobjedi kazao da će to tijelo, ukoliko odobri Kolegijum predsjednika Skupštine, formirati radnu grupu od predstavnika i vlasti i opozicije, koja će napraviti posebni akt koji će biti osnov za rad Odbora u primjeni odredbi Poslovnika o kažnjavanju neopravdanog odsustva poslanika sa plenarne i sjednica radnih tijela.

Administrativni odbor na prošloj sjednici nije donio odluku o kažnjavanju poslanika koji su neopravdano odsustvovali sa plenarne sjednice 23. avgusta, jer je smatrao da nije u njegovoj nadležnosti da procjenjuje opravdanost i neopravdanost nečijeg odsustva. Zato je informisao Kolegijum da je generalni sekretar Aleksandar Jovićević u dopisu Odboru o tome ko je od poslanika bio odsutan sa zasijedanja 23. avgusta, te da je u dopisu naveo da nije nadležan da cijeni da li su dokazi o opravdanosti odsustva poslanika validni.

– Imajući u vidu ovu činjenicu, kao i da je poslovnička odredba nedovoljno precizna u dijelu ocjenjivanja neopravdanog odsustva poslanika sa sjednica Skupštine i radnih tijela, a da se iz obavještenja generalnog sekretara na nesumnjiv način ne može utvrditi kada je poslanik opravdano odsustvovao, Administrativni odbor ne može na pravno valjan način primijeniti odredbe člana 56 Poslovnika Skupštine. DOPUNA U cilju primjene navedenog člana Poslovnika, potrebno je dopunom Poslovnika ili donošenjem posebne odluke od Administrativnog odbora, urediti postupak i kriterijume za utvrđivanje neopravdanog odsustva poslanika sa sjednice Skupštine i radnih tijela – navodi se u Informaciji Odbora Kolegijumu.

Skupština je usvojila Izmjene i dopune Poslovnika, čiji je predlagač Andrija Popović, a koje predviđaju da se poslanik, koji neopravdano ne učestvuje u aktivnostlma parlamenta duže od 30 dana, kazni oduzimanjem 50 odsto od plate.

Poslanici, prema novim rješenjima, koji su odsutni sa dvije i više sjednica bez validnog opravdanja, biće kažnjeni 50 odsto od plate, a ako odsustvuju, jednu sjednicu mogu biti kažnjeni oduzimanjem 30 odsto zarade.

pobjeda

aktuelno.me

1 KOMENTAR

  1. Nema šanse da će bojkotaši ući u Skupštinu,to bi bio njihov kraj jer bi o svemu morali iskazati stav.Samo se u CG mogu uzeti tolike plate,ako dobro računam oko 80 000 eura po poslaniku za 4 godine a ni minut rada,sa sve nekim opravdanjima. To je najveća politička korupcija ikad zabilježena.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].