Alternativno napajanje javne rasvjete na solarni pogon možda će ugasiti mrak?

16
Ovako je na trećem putu!

Budimir Cupara

Budimir Cupara

Nova solarna javna rasvjeta koja je postavljena na više mjesta u kotorskoj opštini i zvanično puštena u rad 30. decembra prošle godine ne daje željenu svjetlost.

Konstantno je mrak, posebeno na trećem putu u Dobroti u zoni školskog centra.

Problemi oko funkcionisanja javne rasvjete na solarni pogon su više izraženi na trećem putu u Dobroti i u Lastvi Grbaljskoj gdje su stubovi visine 10 metara, dok je manje primjetno na stubovima od 6 metara koji mogu da rade u dužem periodu oblačnosti, objasnio je više puta do sada za Skala radio Budimir Cupara, iz Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora.

On je je podsjetio da ova rasvjeta ne može pouzdano da radi kada su duži oblačni periodi, a rješenje koje će preduzeti zajedno sa kineskim partnerima je ugradnja alternativnog napajanja.

Dokle se stiglo sa ovim poslom i kada će početi ugradnja djelova za alternativno napajanje, ponovo smo danas pitali  Cuparu, koji se nada, kako je kazao, da će do kraja marta biti izvedeno napajanje za solarnu javnu rasvjetu.

U pripremi je novi ugovor koji će biti potpisan između oštine Kotor i kineskog partnera na osnovu koga će se odmah pristupiti izradi alternativnog napajanja, zašto će najvjerovatnije biti angažovan DOO “Spinel” Kotor.

Koliko će vremena proći dok se isporuči oprema iz Kine, nadalje smo pitali Cuparu, koji nema precizan podatak kada će stići potrebna oprema, a nakon njene isporuke sam posao traje desetak dana.

Riječ je o ispravljačima, odnosno modulima koji sadrže elemente koji će pretvoriti strujni napon za potrebe 170 najproblematičnijih stubova javne rasvjete na trećem putu u Dobroti.

Ovaj dodati posao će finansirati kineski partner, a koštaće blizu 20.000 eura, kazao je Cupara.

16 KOMENTARI

 1. “…gleda Tonko sebe u zrcalo”?! Danu Tonko promijeni zrcalo ili još jedanput viđi-da umjesto što viđe mene u tvom zrcalu-viđi da ti to nijeus bili mama i tata u zagrljaju?

 2. Lako mi je za taj mrak……To se brzo može napravit………
  Nego, meni je jutros mrak pao na oči i uši, na markat oko mene traže šargarepu, krompir, pasulj, peršun…………Razumijem ja njih, ali muka mi je, muka, velika da i neki tobož domaći iz Dobrote isto zbore……..Nema MRKVE, KRTOLE, FAŽOLE, PETRUSINA………

  Pitam se đe sam ovo ja arivala, da nisam ušla u kakvu makinu za vrijeme, pa me vratili unatrag………

  Ako lokalizama nestane, neka nose i Markat, tužno ali izgleda, nužno !!!!!!!!
  Đe ste navodni Kotorani da neusiljeno upotrbljavate lokalizme, pa i ako ste iz Luštice došli, ne osporavam ni nacionalnu , ni vjersku pripadnost, jer je to grozota, ali zar ne znate kako se kotorski zborilo i zar ne znate da ste vi ti koji to gušite i ubijate, vi, tobožnji Dobroćani i ostali…….. Jadni moj, lijepi Kotore !

  • Nema zemlje-nema kraja-nema zavičaja đe ošetna manjina ima prevlast u rabljenju ,i nametanju većini-osobenog govora i pisma! Tak normalno da je zovu “šargarepa(šarena repa),peršun,rajčica..,čime se sprečava italosatanizacija lipog-lepog-lijepog-ljepog našeg majčinog govora-kao svuda u krštenom svijetu od Aljaske do Jevrope….

   • Ma bravo ,,pametnjakoviću” ! Ti si ‘CIKLOPEDIJA za sve !
    KONTRA je tvoj život i tvoja klopka jadniče nevoljni !

    • https://www.youtube.com/watch?v=lyWeJR5Ozjg

     Tonka, reci “cvrčak”.

     “I cvrči, cvrči cvrčak u sjenci crne smrče”…

     Biće krtole iz Vališta, ruske i švabice,
     (nažalost, taoj sorti se zatro trag) bolancana
     i pomidore iz Šišića, mlade fadžole iz Sutvare,
     loćike i radića iz Škaljara, rumetina za kačamak iz Radanovića,
     mrkve iz Mokrina, raštana iz Duba, verzota iz Nalježića, gavica i
     i inćuna iz Mua i Oravca…

     • Usudio se plagijator citirati Nazorove stihove koji vrište ljetom, u sred februara .

    • Draga Tonka to ti je tovar ercegovački,malo mu je tri kvarta od vijeka što vata ariju na Prčanju,tovar ostaje tovar dovijeka…

     • Neznani Tonko, prepoznajem da je neka starina od koje nemaš što naučit, nego ti rigoleto dođe od vječitog negativnog.
      Lijepo je na portalu vidjeti podršku, HVALA TONKO, a vidim da je tzv Altair, koji ima pretenciozni nik, vrlo sličan po intezitetu negativnosti i suprotstavljanja dotičnom upitniku………….
      Savjetovala bi toj ZVJEZDICI da ne citira savršene stihove velikana poezije da bi potencirao svoj cinizam,,,,,,,,,,,,

     • Oni sto su mi podizali repic i pod njim abitavaju-“znaju mi podrijeklo”-ali svoje kriju i dalje pod mojijem “tri kavrta starome repicu oliti baTo/n/c(u/o! Sisaj,sisaj cedo nase-jedino u svitu vasemu…Tonco?

    • Toki voki-To/n/ki…a koja ti se ciklična moždana bunjišta se najviše bunjišaju-na koje rječi -riči-riječ-reči…..pravo nama reci? Prije nego li se potuliš….ki slonova rasvjeta u Dobrocke bande?

   • Srednjih sam godina, a nekom velikom srećom sam doselio u ovaj najljepši Grad na Svijetu, beskrajno ga zavolio. Trudim se da budem dio te ljepote, običajima koje prihvatam, govorom sa prelijepim romanizmima.
    Ko su ovi ljudi što idu protiv toga?
    Ako su rođeni u ovom rajskom zalivu, to je žalosno.
    Poydrav Skali koja brani sve kotorsko.

 3. …potulili svjetlost na treći put u Dobrotu-u Velje Zalaze-Veliniće i u Jasenov Do? A što se tiče Lastve Grbaljske-tamo je alternativni problem ili visoki stubovi ili nenajavljena višegodišnja /po/tuljenja svjetlosti- koja je na vidiku u donju bandu od Grblja prema trtu Platamuni i plaži Madone sa tendencijom zahvata šireg prostora Prijevora-Topliša i Svinjišta? Dakle,ipak je bio u pravu jedan crnogorski dužnosnik-kada je prije nekolike godine-objasnio zašto Kinezi nisu tada bili pouzdani “građevinski nemari”-zbog nepoznavanja i naivnosti “sistema privatno javnog partnerstva”-rođenog u Crnoj Gori skraja XX stoljeća-nove ere? Čije nepoznavanje u ,ajmo reći ,Kini,bi imalo neke druge konotacije-oliti metak u “babinu rupicu”-u interesu zaštite Javnoga odnosno državnoga interesa-koji ima primat u odnosu na “privatno…”? Ne brinite-ovo je vrijeme maškara-poklada oliti velikoga posta? Zato se ogovorni i maškaraju-u kontinuitetu od kad traju “velike posti pukčanaa” od zime januarske i poklada 1989 godine?

 4. Treci put je sto se tice rasvjete katastrofa..kad je kisa I tmurno bas tada najvise treba osvjetljenje pa vas najljubaznije molimo da rijesite ovaj problem

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].