Ako treba i referendum za spas Kotora

29
Kolo Bokeljske mornarice

Slavko Mandić

Decenijama već Kotor stagnira.

Što se god pokuša a što je u nadležnosti Ministarstva kulture ili nekog drugog koji se za Kotor zakači, ostaje bez rezultata.

Ministarstvo kulture, u sadejstvu sa dosadašnjim Regionalnim zavodom za zaštitu spomenika kulture prednjači u želji da ospore Kotoru čak i pravo na život.

Oni bi razvoj Kotora zaustavili, najviše iz čiste sujete jer ih ova sredina nije prihvatila kao relevantne sagovornike niti u njima prepoznala profesionalnost i etiku.

To je najbolje pokazala javna rasprava u kojoj su Lidija Ljesar, pomoćnica ministra kulture Mićunovića i njegov sekretar Tomo Miljić sagnuli glavu pred hrpom argumenata koji su srušili njihov improvizovani i nestručni Nacrt Zakona o zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora i Nacrt Menadžment plana ovog područja i vratili ga na doradu.

Javna rasprava je pokazala i krajnje nerazumijevanje potreba Kotora kao grada koji je zaslužio status od posebnog značaja, status kulturne prijestonice, od koje Kotor, bez obzira na agresivnost ministrovih saradnika i njihovih pomagača po nalogu, nikada neće odustati.

Ministar i njegovi saradnici, jasno je slijepcu žele da umanje značaj Kotora i da ono što pripada njemu čak i formalno omoguće nekoj drugoj sredini.

Zaboravio je pritom ministar, ili nije upoznat da Kotor ovoga puta neće ćutati i da će ustati u odbranu svojih vrijednosti, ali i razvoja grada koji hoće i mora da zaštiti svoju baštinu.

Isto tako je  i u obavezi da se razvija i pruži nove sadržaje stanovnicima koji zaslužuju kvalitetniji život.

Pitanje zaobilaznice koja bi do sada davno bila završena i za koju su gotova planska dokumenta dovedeno je na teren ličnog obračuna sa lokalnom upravom koja se usprotivila moćnicima da kreiraju život u Kotoru po mjeri njihovog ukusa.

Zato odlučno NE zaobilaznici, a kako čujem i nekim planovima na koje je saglasnost dalo samo ministarstvo.

Ništa čudno, jer sad treba dati nove neprihvatljive uslove investitorima budućih hotela kako bi oni odustali i kako bi Kotor i u narednoj deceniji ostao bez ozbiljnijeg hotelskog kapaciteta visoke kategorije.

Kotor će prvo pokušati da razgovara sa najodgovornijima u državi, a ako to ne uspije pokrenućemo inicijativu sakupljanja potpisa ili čak referenduma, što nam je obaveza prema vjekovima.

Za to sigurno imamo demokratskog kapaciteta a u rezultate ne treba da sumnjamo. Naša anketa o zaobilaznici na današnji dan kaže da je za zaobilaznicu od 1665 građana njih 1551 ili 93%.

To za sad ignoriše Ministarstvo kulture i bivši Regionalni zavod.

Rezultate referenduma koji će, vjerujem premašiti ove cifre, neće moći.

Slavko Mandić

29 KOMENTARI

 1. Oće li se ikada iko zacrveniti za ovo? Kotor će oprostiti silnima, šminkerima, pozerima onima koji bi žali Bože trebali znati ma i znaju njegove vrijednosti poput šjor ministra od kulture, ali mu je važniji interes lični.
  Šjor ministre oprostiće vi Kotor jer znate vi lijepo reći i napisati o njemu. Istina najviše vam služi da se divertite i stidne goste dovodite u ovi grad , da vam umjetnici čine ekskluzivne i ekskurzivne komade teatarske samo za odabrane i da idete ća.Ali mi objasnite što čini i koliko Kotor poznaje Kosovka đevojka Ljesarica pa nam nameće svoje . STRAŠNO da STRAŠNIJE ne može biti moj dobri gospodine Ministre.

 2. A sto mislite, da ce se rijesiti kolaps saobracaja od Skaljara do Dobrote ako se napravi zaobilaznica. Vjerujte mi da nece. Jedan mali zanemarljiv procenat oce se rasteretit saobracaj, ali i dalje ce biti ovakve guzve kao na kakve smo navikli.
  Pogledajte samo registracije od automobila koji su svaki dan u toj guzvi, 95 % tih automobila je iz Kotora. Pa cemu onda zaobilaznica, zbog 5% ostalih prolaznih automobila. Pogledajte okolo pa se uvjerite da je tako. Nego zaobilaznica se forsira znog nekih drugih par rukava, jer tu se radi o privatnom interesu pojedinaca o kojima nebih sad komentarisao…….
  Pozdrav !!!!!

 3. Pitanje za sve komentatore,uz izvinjenje da isto nije neposredno vezano za zadatu temu:

  1.Ko i zašto u poslednjih nekoliko godina intezivno radi na rušenju kakvih takvih hotela po Kotoru i Herceg Novom,a istovremeno podižu se na divlje-poludivlje orijaški velelepni hoteli-tajkun hoteli u opštini Budva od Svinjišta do Kufina liši Buljarice-“nesretnice”???

  2.Da li vam to liči na satanizaciju epicentra-Kotora i Herceg Novoga,jer ljubomora nije svojstvena umnima,nego po novim evro-azijatskim(Šinavatra,Cane,Đorđević Auspuh majstori,u prevodu kozari iliti Vlaji kako ih Dalmatinci krste-vabe) propisima ,umno bolnima-kadrim spremnim na svakome mjestu postojati i u letu tuđe otimati?!

  3.Svaka sličnost naše i samo naše sudbine sa slučajem “AVALA”,pardon i oprostite što zaboravih slova “ZA”,nije namjerna,a još manje zlonamjerna,ali iskreno istinita i nepobitna ,u svim uslovima kod manje ili više zdarvih razuma?!!

 4. opusteno narode sad ce izbori,glas i dalje vrijedi 50 eura,a predizborna obecanja ce ostat ko dosad samo na papiru i tako u krug! show must go on!

  • Eto đe je tebi pamet, najvažnija ti je priča i sve ti se svodi na politiku, izbori, promijeniti vlast itd.
   Baš me briga za ovu, onu i bilo koju vlast ali za Kotor i te kako. Lijepo čovjek piše. Za spas Kotora! Naravno svi ćemo i da zaboravimo sitnarije i fukarluke kada je grad i njegov status, i obraz u pitanju. Dosta nam ga ponižavaju , oćemo li i mi starograđani i ostali dobronamjerni koji Kotor vole više nego neki rođeni u njemu .

 5. Gospodine Mandiću, nešto razmišljam. Mnogi u Kotoru nijesu navikli da se u oči javno kaže, ukaže, prozove. Vi to radite i zato ste slušani i zato nekome smetate i zato imate podršku brojnih građana. Budite u to sigurni i molim Vas da Vas ne pokolebaju malograđani, provincijalci, neuki i oni što sve znaju, zatim nacionalisti, povinisti, fašisti i oni isti….. Vaš vjerni slušalac sa svojom familijom. Namjerno se do kraja ne predstavljam jer vi to svojim potpisom za sve nas radite.Kada naučimo što je demokratija i budemo se svi potpisivali tačnim imenom i prezimenom neće trebati ni ivakvih rubrika. Ostajte zdravo i sve vam srećno bilo, Vama i vašem radio timu!

 6. Odavno nisam procitao jasniji tekst. Brk u brk, Imenom i prezimenom je napisano ko je radio dokumenta i koji je njihov kvalitet. U svijetu moderne arhitekture i prostornog planiranja nema nemogucih resenja. Zaobilaznica DA i siguran sam da nece devasitati prostor.

 7. Ja sam za referendum, bez cekanja!
  Dosta mi je vise navodnih dusebriznika, grad nam tone da bi oni sacuvali svoje fotelje pocev od Zavoda za zastitu spomenika i njegovih sposobnjakovica pa na dalje! Bruka, ljudi! Niko ne vidi dalje od svog nosa! Samo se gleda licni intres! SAd se ne moze nidje mrdnut s radovima na putu i bez njih!
  Naravno da ce zaobilaznica rasteretit ovaj jedan jedini put!
  Pita li se iko sto ce bit u narednih 5-10 god, ma i za manje ako bude ovaj tempo?
  Kako nema kakvog referenduma da gradjani odlucuju o postavljanju i skidanju (ne)sposobnih rukuvodilaca u drzavnim ustanovama pa bi se kvalitetnije obavljali poslovi!

 8. A što mislite da možda i idućeg ljeta zovnemo Lady Đagu da režira predstavu za 20 gledalaca, i da joj izborsamo 120 tisuća eurića! Bi li se tad bar Ministarstvo kulture malo odobrovoljilo u pogledu Kotora? Ja smatram da je naša nesposobna Opština u mnogome doprinijela oakvom stavu Države prema ovome nesritniku na aparate što se Kotorom zove. A vala je vrijeme više da se nešto učini, ili ćemo gledat predstavu Ultima! Referendum pa da vidimo gdje smo!

 9. Tekst je nedovoljno kokretan i mnoge stvari ne piju vodu, slažem se s autorom o gotovo svemu, ali on nigdje ne navodi konkretno koje su to zaista potrebe Kotora, šta to konkretno Kotor pokušava da uradi, kao kulturnoj prijstolnici-koje to kulturne sadržaje Kotor nudi, koje i kakve programe nudi, zimi pogotovo…a tek priča o referendumu-šta se time zaista želi reći, a šta postići.
  Želio bih da ukažem da MI u Kotoru moramo prije svega sebe pogledati u oči, nanovo se osmisliti kao moderan grad koji nudi sadržaje, a ne nadobudno ostati u sjenci drevne kulture koja nam daje za pravo da se njome dičimo i da je prodajemo.
  Ukoliko želimo decentralizaciju u domenu donošenja odluka vezanih za razvoj našeg grada moramo iskazati mnogo čvršći stav i preuzeti odgovornost.
  I na kraju, šta tom peticijom ili referendumom zaista želimo- nezavisnost ili već pomenutu decentarlizaciju- zato je potrebno prioje svega biti finansijki ne vezan za centre moći, a što Kotor nikako nije, a da ne pominjem finansijku vezanost za kriminalne tokove ….a mnogi Kotorani žive udobno i uljuljkano u svom lažnom konfromizmu i dobro im je dok love ime, ovob gradu mislim da je prije svega potrebno jedno veliko buđenje, što ne kažem da ne možemo, i slažem se sa predlozima o zaobilaznici….

 10. Svaka čast gospodine Mandiću.Ako treba referendum neka bude i zaboga miloga ljudi ovo je interes grada u kojem živimo, naš interes.Ajde bar sada zaboravimo ko je Srbin,Hrvat,Crnogorac, Albanac…zaboravimo politička opredjeljenja, stanimo svi zajedno u odbranu našeg grada, Kotor to zaslužuje a i mi koji u njemu živimo .Samo zajedničkim snagama možemo uspjeti da ne budemo građani drugog reda u provinciji. Kotor je bio grad kada se za ostale nije ni znalo, dokazao je to mnogo puta, dokažimo to i sada.

 11. KONACNO CE VALJDA DOCI VRIJEME DA SE STANE SA VISE DECENISKOM OPSTRUKCIJOM SVEGA STO BI KOTORU POMOGLO DA BAREM BUDE ONO STO JE UVJEK BIO.NAROD NEKA ODLUCI O SVOM GRADU,SIGURAN SAM DA NIJEDAN RODJENI KOTORANIN NIJE ZA DEVASTACIJU KULTURNO ISTORISKOG BLAGA ALI PUTEVI INFRASTRUKTURA I NAPREDAK NISU DEVASTACIJA!ZAVOD PRESELITE NA CEMOVSKO POLJE PA NEKA GOSPODA STITE GORE SVE STO IMA DA SE ZASTITI!

  • Dbro Tripo moj dragi,
   a što su ljeti kolone od ispred Tunela do Dobrote, to znači vama odgovara.
   I Dubrovnik je prije 40 godina napravio uspinjaču sa kablovima i stuboviam, pa nije niko vikao ne.
   Mozda će nekome bit srušena kuća, ali će saobraćaj s rive biti povučen.
   I meni iz Oravca je lakše kroz zaobilaznicu za Tivat , nego da čekam po dvije ure u Dorbtu. Preko trajekta sam morao ići na rabotu u Tivat.

   • Ajde sad upotrebi malo zdrave logike, po cemu bi zaobilaznica rijesila problem zagusenja saobracaja ??? zaobiso bi se stari grad, stara jezgra, ok……. a onda , zar ta auta opet negdje ne moraju da prodju ? jedino ako ne misle prelecet ….
    I da… kakve veze ima uspinjaca sa zaobilaznicom ?

 12. Svaka cast Zavodu za zastitu spomenika, samo napred, tako i treba, ne smijemo dozvolit da se upropaste ove ljepote naseg prelijepog Kotora. Zaobilaznica, kakvu su je planirali NE dolazi u obzir.

  • Rogo mili, ne shvataet ako ne dobijemo ovakvu, nećemo dobit nikavu.
   Ostat će mo kao Zabijelo i Konik i Tuški put.

   Da je sreće Boka bi bila već izbušena na više mijesta. I tunel na Verige Sv. Nđelje, i tunel orahovac Risan, i tunel Morinj H. Novi itd.
   Parkirališta nema nigdje, Ako ne budemo gradit zagušit će mo sami sebe, rogo mili

 13. Nema praga od 55 posto jer je Kotor 1000 posto zaslužio da mu se okrenemo svi a najviše oni koji ga žćele utopiti. NIjesu ni viši sile kroz stoljeća pa neće ni ovi mali ljudi velikih interesa i puniš špagova.

 14. Svaka cast za komentar. Ne mogu vise da vjerujem ko nam vodi kulturu i gore i ovamo. Zapravo smo zadnja rupa na sviralo. Kad ce se to vec jednom zaboga promijenit. Kad se sve oburda, porusi unisti, zapali istrune. Samo da vidite kako propada biblioteka na Svetoga Stasija oce li neko poc i vidjet to bogatstvo koje trune iz dana u dan. Ima li pomoci ovoj boljki koja se zove NEKULTURA i primitivizam,

 15. Na zalost je tako. Za evropske prvake – vaterpolo klub “Primorac” nema para. Klub “Cattaro” takodje propada. Zaobilaznica se ne moze uraditi jer se Zavod za zastitu spomenika ne slaze. Stari hotel “Fjord” stoji kao ruglo grada. Pitam se kakav su ugovor potpisali investitori koji su kupili “Fjord”? Ako je ta firma bankrotirala, treba vidjeti da li se sa njima moze raskinuti ugovor. Ne moze cijeli grad da trpi zbog njihovog neuspjeha. Imali su valjda obavezu da u dogledno vrijeme nesto uloze i zavrse projekat. Kotor bi dobio dosta da je samo taj projekat uspio.

 16. Mandiću samo se borite a kome smetatae neka vam punu u……Sa vaam smo ima nas i na referendumu za Kotor kao za Crnu Goru da se pragove preskočimo.

 17. Bojim se da će trebati baš referendumsko izjašnjavanje.
  Oćete li proći lišo ZaBOGA Mandiću , s obzirom da ste im u brk kazali istinu a oni velikani nijesu na to navikli.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].