Adžić: Učestvovaćemo u popisu, ali i pažljivo pratiti sprovođenje

1
Novak Adžić

Predsjednik Crnogorske evropske partije Novak Adžić kazao je da je prihvatljiva odluka o odlaganju popisa za 3. decembar, iako smatra da je najpodesnije bilo da se na proljeće naredne godine održi ovaj proces.

Adžić navodi dakompromis opozicije sa vlašću nije bilo moguće postići oko toga, ali da je postignut sporazum oko ključnih stvari za održavanje ipak kontrolisanog i legitimnog popisa i ispunjavanju uslova koji su neophodni za to.

” Stoga je CEP stanovišta da, kako stvari sada stoje ovaj popis, uprkos svim njegovim manjkavostima, ne treba bojkovati, već treba učestvovati u njemu, ali dobro moramo svi otvoriti oči i sa dužnom pažnjom institucionalno i na terenu pratiti njegovo regularno sprovođenje i punu kontrolu od strane opozicije na svim nivoima u procesu njegove realizacije”, istakao je Adžić u saopštenju.

Prema njegovim riječima, princip na kome je po pitanju do ovog trenutka važećeg bojkota popisa, CEP od starta insistirala bio je: ili svi zajedno kao opozicioni politički subjekti bojkotujemo ili niko od nas ne bojkotuje.

” Ako niko ne bude od političkih partija opozicije bojkotovao, necemo ni mi. Stoga, mi kao partija više ne pozivamo na bojkot i nećemo da bojkotujemo popis, ako se stvaru ne pomjere u negativnom smjeru u smislu da sporazum bude od strane vlasti izigran, međutim, u novonastaloj situaciji smatramo da ovim stavom odgovorno doprinosimo Crnoj Gori i procesu da izjašnjavanje građana treba biti sprovedeno slobodno i bez pritisaka, uz punu kontrolu procesa i garancija pune kredibillnosti popisnog postupka”, naglasio je Adžić.

U CEP-u smatraju da jednostrani bojkot nije koristan i smislen.

” Mi samo želimo dobro Crnoj Gori i stanovišta smo da kad su uslovi na kojima smo i mi insistirali presudno ispunjeni, da bi u takvim okolnostima bojkot bio neadekvatan. Zato ćemo, ako se nešto loše ne desi u međuvremmenu, učestovati na popisu i držati se jasnih pravila da ne dopustimo krađu, već ćemo doprinijeti u skladu sa našim mogućnostima da popis bude regularno sproveden na način utvrđen zakonom i političkim sporazumom. Prestali su, kako sada stvari stoje, razlozi za bojkot popisa i mi ćemo učestovati na popisu. Neka se građani izjasne po svojoj volji, slobodno po nacionalnoj, vjerskoj i jezičkoj pripadnosti”, poručio je Adžić.

standard

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].