A sad Tomo vozi Lajkovačkom prugom

45
Tomislav Nikolić

komentar: Slavko Mandić

komentar: Slavko Mandić

Prvo je radikalni radikal Tomo Nikolić skoro zaplakao nad sudbinom stradalih na Sajmištu u II Svjetskom ratu, da pokaže emociju i Evropi kako se suzi za svoj narod kad zatreba. Prećutao je ko je od domaćih pomagao fašistima u nečasnoj raboti i nezapamćenom holokaustu, jer je lažna savjest proradila, a i Brisel voli da se favorizuje antifašizam kao tekovina, ne baš bliska srbijanskom predsjedniku i njegovim jurišnicima.

Nikolić je u Bijelo Polje poslao svoju štićenicu Stanislavu Pak Stanković da osokoli Srbe u Crnoj Gori i kaže im ono što je on lično poručio u intrvjuu za RTS da se nikada neće pomiriti sa činjenicom da je Crna Gora suverena država.

Nikolić, bogobojažljiv do mjere koja mu koristi u dnevno političke svrhe, borac za nezavisno Kosovo, po receptu Brisela, jer je to jedino moguće i dobro rješenje za Srbe na tom prostoru, jauče za Crnom Gorom koja je i njegovom predhodniku iskluznula iz Lajkovačkih šina.

Jadan predsjednik ocjenjuje da srpski narod mora biti upisan u crnogorski Ustav, u građanskoj državi, čije ustrojstvo on ne razumije.
Nikolić spekuliše i kada je u pitanju srpski jezik i okupatorska Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori. On iznosi brojke koje nijesu istinite, ali zar bi to bila prva laž koja stiže iz Beograda.

Glasno izgovoreno neslaganje i neprihvatanje Nikolića Crne Gore kao suverene, međunarodno priznate države rezultat je tuge i nevjerice da se ipak dogodilo da referendum oslika raspoloženje Crnogorskog naroda, a posebno da rezultat može biti poguban za nacional šovinističke mozgove Velike Srbije.

Srbijanski predsjednik kaže da su oni “prihvatili referendumske uslove koje valjda niko nikada u svetu, posebno u maloj državi u kojoj se sve kontroliše, ne bi prihvatio“.

Zamislite kolika je bol kad Nikolić ne može da se sjeti da je Crna Gora prihvatila nametnute uslove referenduma i da je većina 55 a ne 50% plus jedan.

Sa takvim nedemokratskim uslovima, i sa kamionima novca i svake druge logistike koju su obilato slali iz Beograda, stukli smo im naum da smo Srbi. Oni jesu i to je njihova stvar, baš kao i onih Srba u Crnoj Gori.

Ali, Crnogorcima braniti da budu to što jesu, negirati njihovu nacionalnu samobitnost, njihovu svijest o posebnosti, pokušaj je koji Nikolić može objesiti samo mačku o rep. Uplakani Toma nije se složio i neće dok je živ što je Crna Gora država, ali se, veli, ponaša kao da je sve u redu.

On je zatražio da u crnogorskom Ustavu Srbi budu unešeni i iznio notornu neistinu da se sve više Srba iseljava iz Crne Gore jer se osjećaju nesigurno.

Čudno zaista, kad na svakom koraku čujemo ekavicu pa i u školama, na fakultetima i u medijima.

Bilo bi dobro da nam Nikolić kaže đe se to ijekavicom u zvaničnim istitucijama može u Srbiji? Niđe!

Ne mogu se po crkvama slikati s đavolima crnogorski državnici, uz blagoslov svještenstva okupatorske Srpske pravoslavne crkve. Ne mogu niđe do kod nas.

Slavko Mandić

45 KOMENTARI

 1. Gospodine Liberalu,
  molim Vas, uzdržite se od uvreda-jer dušu ima i ona “rabota-činbenik”,a to što vaš uvaženi oblajon gospodin Matija Cecanović nema što da proda niti da kupi(manjka mu skladišni prostor?),nije razlog da ga (ne)osnovano vrijeđate-ne posebno njega koji “uredo”plaća grehove-dugove predaka?!
  Adio vi ga s’Kavalina!

  • Signora (“Šjora Ljerka s’Kavalina…”)
   Ja sam davno napustio ovaj “milje” i zapoceo novi zivot veoma daleko od rodne grude. Hvala na vasem komentaru. Nije potrebno da me branite.
   “In quella parte del libro de la mia memoria dinanzi a la quale poco si potrebbe leggere, si trova una rubrica la quale dice: INCIPIT VITA NOVA”
   “In that part of the book of my memory before which little can be read, there is a heading, which says: ‘Incipit vita nova: Here begins the new life’.

   Moji casni predaci su verovatno svi bili bolji od mene u svakom pogledu i moji “grehovi su ocigledni” kada sam se upustio u diskusiju na ovom Forumu sa jednim “primitivnim Titogorcem” koji se kamuflira kao “Liberal” i istice njegovim uvredljivim i vulgarnim komentarima. Moji predaci to sebi ne bi dozvolili i prekinuli bi tu diskusiju mnogo ranije, na jedan ili drugi nacin…Medjutim intersantno je saznati “cisto iz kurioziteta” koliko nisko je ovo drustvo palo…
   Ja sam imao previse idealizovanu sentimentalnu sliku stare Crne Gore (opjevane guslama i mitovima) i Boke (zabelezene u drevnim knjigama i starim pricama) i secanja iz mladosti. Nazalost svakim danom ta slika se priblizava okrutnoj realnosti, koja je blago receno porazavajuca i otreznjavajuca.
   Sa postovanjem
   Matija Cenanovic

 2. -…iranski dinar,uzet za svoju;
  – ..koja ima kralja koji ne zna srbijanski;
  -…đe se tvrđava srpstva proteže od Užica do Ljiga,a sve ostalo je prišiveno,u paketu, sa tuđincima 13.jula 1878 godine,u Berlinu;
  -…unikatno prezime,staro preko 4.iljade godina(ka kineske vaze),pod kojim su babe se borile protiv tuđinaca-okupatora(Vuči Do i ostali dolovi)-a đedvi muzli bekice i koze i odili na pazar…iza magaradi pod bremenom;
  -…razlog više u praistorijskom plemenu-bratsvu “tuti cvanti” serbi,da imaju budućnost-jer su prošlost i sadašnjoj prođerdali presipljući iz šupljega u prazno;
  -…e to ti je nemati prošlost,a imati kneza koji nije znao niti jedan strani jezik-bez jedino svoj- kojim je veoma uspješno lizao papuče Sultanu na Bosforu-zarad budućnosti koju njegovi potomci-podanici uživaju u bijlom svijetu do Aljakse i Sibira-pa do Krčedina(Vojvodini -prađedovini);
  -…a tek zemlja đe žive najljepše đevojke-nerotkinje,koje su se odlučile za budućnost-prepuštajući asinuse kobilama sa kojima popravljaju,po belom svetu,natalitet onima koji govore tečno jezik bedinerki(ingleški);
  -…i normalno,da prešednik nije kriv što nezna ingleški(nema od koga da ga nauči) jer je”učene mazge” eksportovao-da bi finansijski rasteretio zološke vrtove-od Kalimegdana do Jagodine….?!

  Sve ovo je reprint-budućnosti onih brez prošlosti i sadašnjosti,koji su ipak sakrili prošlost-baba(prezimena,bratstva,nahije),što oteržava dešifrovanje stabla-tajenjevine?

  Na ultimu-pored sveg uz(na)tezanja-meni ostaje da konstatujem da-u tajgama,u dalekoj Aljasci i dalje-najjače : VASA VACUA MAXIME SONANT-A PRAZNA,A PUNA ONA ĆE I DALJE DA ZVONI!

 3. Ako je pravilo da nigda normalan čovjek ne gleda okle je ko,nego kakav je ko,ondarake ti,deboto,nisi ni jedno ni drugo…što bi rekli Montenegrini:”pope Milo(A.M.) nisi voda …ma ni vino…adio vi ga s’Kavalina?!

 4. Gospodine Matija Cenanoviću…

  TEMPUS OMNIA REVELAT-VRIJEMA SVE OTKRIVA..RAZOBLIČAVA !

  Zar ne? Na žalost,Vi i dalje “sanjate sebe”-dokle?

  Silom na sramotu oćete sa dva razreda osnovne škole završene na Sveti Matija u Dobroti…stići” preko reda”do kvalifikovanog orača-Bovia,od kojega treba da uče oranje- mlađi Bovi(Adio Mare i Altair!)-za koje samo što ne rekoste da su vodeći “intelektualci-Bovi..u “njihovoj boci”-za koju su tražili autonomiju sprčkanu od “hrvata-srba”,za rad budućnosti nihove đece-ne pitajući većinski narod u Boki-CRNOGORCE?!

  Moram vam priznati,da mi što smo rođeni u Boki i oni što su nas rodili jesu bili”orači”-orali,ali isključivo sa vama i sličnima vama-kojima su škole samo nanijele ogromnu štetu-u vašem razvoju ka najuzvišenjem ljudskom činu-ČOVJEKU! Na žalost,i pored bremena godina-vi ste još na prvom polugođu drugog razreda osnovne škole u Dobroti(u bočicu od po litre staje samo pola litre-više preliva i šteti-ekološkoj državi)?

  Zato pogledajmo u nazad-vašu “reprint istinu”-izdanje..necenzurisano:

  SKALA RADIO KOTOR

  Vrijeme: 17.decembra.2012 godine u 12:24 časa

  Tema:”Matija Cenanović za Skala radio”
  – Srski toponimi u Nemačkoj Crnoj Gori.
  – Kratak osvrt na Sarmatsko-Alansko-Srpsko poreklo Crnogoraca.

  1.Uvod:

  “Crna Gora drži do svoje istorije i prošlosti daleko više nego druge republike bivše Jugoslavije!

  I TO SA PRAVOM I PONOSOM NA SVOJU SLAVNU PROŠLOST”!!!

  Uvod i uvodničar-očaravjuće-opijajuće djelovaše na čitaoce-za slučaj da čitaoc-ci ne ovarišu suštinu(daleko bilo) i ciljeve autora-resavca?
  Kome je do istine-suštine,neka potraži u Arhivi Skala radia Kotor-ovu temu i moje komentare-koji su na fonu( onda i danas), da sam još onda “prozero” namjere ovog praznog lonca-teće koja kad je prazna najbolje zvoni?!

  Mrče,zato laku vam noć želim dragi vaši Bovi-iz ubavogi rodnog mog Prčanja!

 5. TEMPUS OMNIA REVELAT !!!!

  et

  A BOVE(Matija) MAIORI DISCIT ARARE MINOR(Adio Mare et Altair)!!!!!!

  • Druze Jole Drinjak,
   Hvala na “komplimentu” koji ste vi “NEHOTICNO naprivili”. posto ja smatram da su gospodin “Adio Mare” i gospdin “Altair” izuzetno kulturni i obrazovani ljudi i da nemaju sta od mene da nauce kada je tema Boka Kotorska, Kotor i danasnja Crna Gora.
   Vi ste ocigledno “inspirisani” sa recjima : “Stari Vo”,”Mladi Vo”, “Oranje” i slicno koji su “bliski vasem kulturnom nasledju”.
   Medjutim, u vasem slucaju ta lepa latinska izreka: “A BOVE(Matija) MAIORI DISCIT ARARE MINOR(Adio Mare et Altair)!!!!!!” se ne bi mogla primeniti, posto uprkos vasim godinama nikad niste naucili da orete ili radite nista upotrebljivo izuzev da drzite “parazitske” komunisticke male polozaje kao vojni referent, i slicno.
   Pretpostavljam da je kod vas smetnja bila jer ste imali dva (2) para rogova, kao da ste se dva (2) puta zenili,, pa vam izgleda jaram nije pasovao, ili mozda sto ste kasno u zivotu progovorili latinski. Zato preporucujem da kupite knjigu “URADI SAM” koja je vrlo popularna na crnogorskom jeziku
   Vase i druga trabunjanja o jeziku koji se govori u Crnoj Gori me potsecaju na neobicno glupu americku izreku Gospodje Miriam Fergusom , prve zene Guvernera drzave Texas, USA. koja je bila protiv uvodjenja Spanskog jezika u skolama u drzavi Texas, gde vecina stanovnistva govori spanski:
   “If English was good enough for Jesus, it’s good enough for Texas schoolchildren”
   “Ako je engleski jezik bio dobar za Isusa Hrista, onda je dovoljno dobar i za skolsku decu u Texas-su”!

   Matija Cenanovic

   • O porijeklu prezimena Čenanović,
    Ovo je rijetko prezime u Hrvatskoj.Najvjerojatnije je PATRONIMIK,jer je izved.od m.os.imena prvonositelja CENANA(nom.CENAN)(C je mekiznak),koje je od imena KENAN.Ime KENAN -prema onomasticaru prof.dru I.Smailovicu -potjece od ar.rijeci k a n a n=s k r i v e n;z a k l o n j e n,a prema arabisti prof.dru S.Agicu znaci:”1)skriven,sklonjen od pogleda,zaklonjen;udobno smjesten.2)Kenan(Hamov sin).”M.os.ime Kenan prisutno je u Hrvatskoj.Danas u Hrvatskoj zivi oko 100 Kenana,a nose ga i Hrvati,i Bosnjaci i Albanci.Najvise Kenana zivi u Zagrebu(20).-U Hrvatskoj je prisutno i prezime CENANOVIC(na C meki znak),Vecinom bosnjacko prezime,a potjece iz zapadne Bosne.Danas u Hrvatskoj zivi oko 70 CENANOVICA.Ovo prezime je PATRONIMIK jer je izved.m.os.imena rvonositelja CENANA(nom CENAN,od KENAN)):CENAN+posesiv.dodatak -OV+deminutiv.nastavak-IC=CENANOVIC,sto znaci CENANOV SIN.Ovo je vecinom bosnjacko prezime u BIH-u.Bosnjacka obitelj CENANOVIC morala se odseliti iz Banjaluke kada su je okupirali barbari i sljedbenici balkanskog kasapina S.Milosevica 1992.god.–I z v o r:Dr I.Smailovic,Musliman.imena orijental.porijekla u BiH-u,Sa,1990.str.317.;Dr S.Agic,Musliman.l.imena,Chicago,2003,str.57;imehrvatsko.net/namepages/view/first_name/Kenan;www.prezime.net/Cenanovic

    • Porjeklo prezimena Ćenan dolazi iz nekad Hrvatskog ili Dalmatinskog grada Tivata preciznije plemička obitelj juga nekadašnje Dalmacije. Padon tog djela Dalmacije obitelj se seli na dvi poznate lokacije jedna je na otoku Korčuli misto Blato,a druga polovica je otišla u Ogorje i stacjonirala se u Gornjim Rujanima kod Lvna nekadašnjin djila unutarnje Dalmacije današne BiH.Velikin djelon se obitelj rapostrele po svjetu:Aus,Nje,It,Ćil,Australija i Novi Zeland.Danas se nalaze najviše u Splitso-Dalmatinskoj županiji;Kaštela i Split.

     • Gospodine “Liberal”,

      “Small minds discuss people.
      Average minds discuss events.
      Great minds discuss ideas.”

      Posto vi gledate usko, vi diskutujete ” licnosti” ,
      ne “dogadjaje” sto diskutuju obicni ljudi ,
      niti “ideje” sto diskutuju visokoumni ljudi,

      Vas ocigledno “kopka moje poreklo”, ne radi interesovanja, nego da biste nasli materijal za licne uvrede, posto niste u stanju da parirate sa argumentima.
      Zato, zelim da vam ukratko pomognem.
      Za pocetak :
      1. Ćenan je vrlo staro hriscansko ime, hebrejskog porekla ( a ne muslimanskog porekla)
      2.Tivat nikad nije bio hrvatski grad, (niti crkva Sv.Tripuna u Kotoru ima ikakve veze sa kraljem Tomislavom, uprkos postavljene ploce)

      Ime “Canaan” (srpski promenjeno u Ćenan) je staro bar 4000 godine pre Hrista i u vreme Hrista je bilo ime provincije severne Fenikije , kasnije Izraela. Pominje se u “Book of Zechariah”, znaci daleko pre pojave muslimanske religije uopste, a pogotovu na Balkanu.
      Tacno je da ima takodje porodica Cenanovic-a plemenitog porekla pre “feta” (to jest osvojenja Bosne) koji su danas muslimani
      (Reference: Knjiga, “Krst i Polumesec”, najstarija srpska razdeoba, 1993, ISBN 86-7607-046-6 )
      ali to je staro hriscansko srpsko prezime i moja porodica je stara hriscanska srpska porodica!

      Hriscansko Ime “Matija” u prevodu sa hebrejskog znaci “dar od Jehove” to jest “Dar od Boga” ili na srpskom Bozidar. ili Bogdan , ili na grckom Teodor (deus -doros), ili na asirskom Dani-el , srpski Danilo (dar od gospoda, El znaci gospodin), itd.

      Ja poticem iz dve sadasnje male Evropske zemlje.

      Jedna zemlja , Srbija, ima predsednika koji ne zna engleski ( sto je retkost u porobljenoj istocnoj Evropi ) i kralja koji ne zna srpski
      Srbija je jedina zemlja koja se “granici sa samom sobom”.
      Zemlja gde zive najlepse zene i natalitet opada.
      Gde su novinari slobodni da napisu sta god im se naredi.
      Gde vlast prezire gradjane kao nezeljene svedoke.
      Gde nezaposleni najvise rade.
      Gde na najplodnijoj zemlji zive ljudi koji gladuju.
      Gde je izglasan zakon o restituciji oduzete zemlje,a uljezi deca “oslobodilaca” zive u nasim bivsim vilama i kucama.
      Gde su samo poplave nacin navodnjavanja zemljista.
      Gde ljudi slave Slavu a psuju Boga.
      Gde su deca komunista najvece novodne Demokrate.
      Gde nepismeni pisu istoriju.
      Gde se istorija ponavlja svaki dan.
      Gde su zakoni nezakoniti.
      Gde zivis samo zato da bi umro, gde je vreme beskonacno, a vlast besmrtna.

      Druga zemlja Crna Gora
      koja ima Gospodara koji je do pre dve decenije bio Srbin i sada je Crnogorac,
      koja ima kralja koji ne zna crnogorski.
      Gde su najbogatiji oni koji nikad nisu radili.
      Gde se zivi od buducnosti jer na sadasnjost nemas pravo.
      Gde pametne zbog nerazumevanja proglasavaju ludacima.
      Gde je bila tvrdjava Srpstva i gde se na Srpstvo danas pljuje.
      Gde vrse istragu predaka i gde smatraju autohtoni narod strancima.
      Gde svi zure na posao a niko ne stigne na vreme.
      Gde se svako svakome smeska, a retko nekome zeli dobro.
      Gde jos postoji krvna osveta.
      Gde je strana valuta uzeta za domacu.

      Za Crnu Goru me vezuju mnoge stvari iz proslosti:

      Moj deda (djed) po majci je rodjen na Cetinju.
      Skolovao se, ziveo je i umro u Beogradu.
      Izmedju ostalog bio je stenograf Senata Kraljevine Jugoslavije.
      Ucestvovao je u svim ratovima od 1912 do 1918 od kojih je kasnije rano i preminuo.
      Moj pradeda ( pradjed) je rodjen u Bjelopavlicima.
      Prvobitno skolovanje je dobio u srpskom manastiru Decani.
      Ziveo je i umro i sahranjem je na Cetinju.
      Moja prababa je sa Ceva.
      Poginula je u Srbiji u dubokoj starosti prilikom ruskog bombardovanja 1944. jer je htela da ide slobodno ulicom.
      Kada su je upozorili na opasnost odgovorila je da je “skupljala ranjenike u bitci na Vucjem Dolu”.

      Moja oceva porodica je “veoma stara”.
      Takodje vuce poreklo iz davnina iz Hercegovine i zabelezeno istorisko poreklo koje se proteze i do ovih krajeva,
      Moji blizi predaci su bili srpski oficiri u austriskoj Vojnoj Granici gde su komandovali srpskim trupama.
      Moj cukundeda je je jedan od potpisnika Deklaracije Srpske Vojvodine 1848, gde je imao velike posede,
      koje su nam posle nekoliko stotina godina komunisti oduzeli.
      Moj otac je studirao u Becu i umro je u Beogradu. Deo rata je proveo u nemackom zarobljenistvu.
      Moja pokojna majka je rodjena i studirala u Beogradu.
      Ja sam rodjen u Beogradu gde sam i studirao.
      Postdiplomske studije sam zavrsio u Torontu.

      U posleratnom periodu, kao dete ziveo sam svuda, ukljucujuci i Dobrotu u Boki Kotorskoj gde sam zavrsio drugi razred osnovne skole u Kotoru. To “donekle” objasnjava moju vezu sa ovim “Forumom”, dok za Crnu Goru me vezuje istorija moje porodice,

      Mene interesuje daleka istorija moga naroda i moje porodice.
      Ja jasno razlikujem patriotizam od nacionalizma!
      Ne bavim se politikom, ali sa paznjom i dozom cinizma posmatram sta se desava.

      Na kraju zelim da citiram Orwell-a:
      “In our age there is no such thing as ‘keeping out of politics.’ All issues are political issues, and politics itself is a mass of lies, evasions, folly, hatred and schizophrenia”.

      Mislim da je ovo vise nego dovoljno da zadovolji ljubopitljivost Gospodina “Liberala-a” i “eliminise cudne spekulacije o mom imenu i poreklu” stampane na ovom “Forumu”.

      Matija ĆenanoviĆ

     • Gospodine “Cenanovicu”,citiram vas,
      Moja oceva porodica je “veoma stara”.
      Takodje vuce poreklo iz davnina iz Hercegovine i zabelezeno istorisko poreklo koje se proteze i do ovih krajeva,
      Poreklo stanovništva, selo Volujac (Trebinje)
      Autor: Nebojša Objavljeno: jun 03, 2013 Na: Zavičaj, Nebojša Novaković | Komentari : 0
      Poreklo stanovništva sela Volujac, opština Trebinje. Prema studiji “Šuma, Površ i Zupci u Hercegovini“, autora Obrena Đurića, objavljenoj 1903. godine. Priredio saradnik portala Poreklo Nebojša Novaković

      Postanak sela i poreklo stanovništva. — Kad je selo postalo ne može se znati, ali je bilo naseljeno u XVII veku, jer se priča za porodicu Kneževiće (pre se zvali Nikolići) da su se ovde naselili iz Trešnjeva pre 260 godina i da su popravili crkvu na Trojičinoj Glavici. Današnji stanovnici u selu su od skora doseljeni, jer su, sem tri porodice doseljene u XVIII veku, sve iz prošlog vijeka.

      Najstariji je u selu Šiljkut, kome je rođak Grujičiić. Starinom su iz Galičića u Popovu, od porodice Semiza odakle su doselili pre 160 godina. Ovako je prozvan zato što je bio šiljast, “usahnuo” u donjem delu tela. Slavi Aranđelov-dan.

      Ignjatići su iz Taleže u Šumi, odakle je jedan ovde pre-selio pre 150 godina. Slave Jovanj-dan.

      Ćukilo je došao pre 120 godina iz selišta Kosjerica kod Mrnjića. Jedno je „tijesto” sa Pamučinama u Zagradinju. Slavi Šćepanj-dan.

      Naerice (Imširi, Kudrovi) su došli pre 90—100 godina iz Pridvoraca. Slave Šćepanj-dan.

      Ćenanović je muhamedanac. Starinom je iz Zgonjeva, odakle je kao uljez došao pre 70 godina.

      Kukavičići su iz Zgonjeva, odakle su došli pre 60 godina. Slave Đurđev-dan.

      Elaković je došao pre 50 godina iz Uskoplja u Šumi. Slavi Aranđelov-dan.

      Glogovac je doselio pre 50 godina iz Pridvoraca. Slavi Đurđev-dan.

      Kudrovi (Miskini) su došli ire 50 godina iv Cerovca u Šumi. Slave Šćepanj-dan.

      Bubali su došli pre 40 godina iz Pridvoraca. Stara im je slava Đurđev-dan, a sad slave Aranđelov-dan.

      Pujo (Putica) je došao nre 40 godina iz Gomiljana. Slavi Aranđelov-dan.

      Duper je iz obližnjeg sela Crnča, odakle je došao pre 30 godina. Jedvo su brastvo s onim u Biogradu. Slavi Đurđev-dan.

      Galeb je došao kao uljez Kukavičića pre 15 godina iz Cerovca u Šumi. Slavi Arađelov-dan.

      Vujić je iz Crnča. Pre 30 godina kupio je u Dumuščića zemlju i na nju se naselio. Slavi Đurđev-dan.

      Sve selo prnslužuje Trojičin-dan.

      Seosko je groblje kod crkve na Trojičinoj Glavici.

      IZVOR: Šuma, Površ i Zupci u Hercegovini, Obren Đurić-Kozić, 1903. godine
      Vase konstatcije o Crnoj Gori su u najmanju ruku receno sramotne,obicne budalastine proizvod vaseg mentalnog sklopa,
      ali to nije sve ,napisali ste ,citiram vas,
      Ja sam rodjen u Beogradu gde sam i studirao.
      Znaci studirali ste besplatne fakultete Josipa Broza Tita ,tada vam to nije smetalo ,a sada brljate lik i djelo Josipa Broza cije ste skole zavrsili ,koja pokvarenost i cinizam.
      Za kraj mi ovdje ne koristimo stranu valutu vec valutu Europe ,jer smo dio Europe na vasu veliku zalost,
      vi ste jedan uobicajni velikosrpski nacionalista-laprdalo, receno narodnim jezikom na nasu srecu daleko od Crne Gore,vrijedjali ste u
      vise navrata Crnogorce,Hrvate,i jos mnoge druge nacije,
      vase komentare niko i ne komentarise,smatrajte se pocascenim da vam i odgovaram na komentare,
      Vase konstatacije-budalastine, i budalastine vama slicnih osoba, su za nas u Crnoj Gori proslost i totalno nevazne stvari na koju se ne i osvrcemo.
      Naši najveći neprijatelji nisu neznalice i prostaci, već obrazovani ljudi ali prodane duše (Grejem Grin)
      Bivši prijatelj gori je nego neprijatelj (Ruska narodna izreka)
      Najbolji znak istine je jednostavnost i jasnoća, laž je uvek zamršena, nakinđurena i rečita. (Tolstoj)

     • Druze”Liberal”,

      1.
      Vasa istraga moga prezimena je blago receno smesna i jadna i irelevantna!
      Vama nisu dostupni stari srpski, mletacki, ugarski i kasnije austrougarski izvori, iako ste stidljivo pomeli “plemicku porodicu u Tivtu istog imena”.
      Vase pominjanje nedavne literature i nekih Herzegovackih zaseoka do kojih vas intelektualni domen dopire je otprilike u radiusu dokle je vas predak moga da ode peske u tradicionalnu pljacku.

      Kada sam pomenuo “zabelezene stare plemenite korene” one se odnose na davni period pre XV veka (pre turskih osvajanja i pojavljivanja muslimanske religije u srpskim zemljama).
      Moja oceva porodica je zivela u Vojvodini preko 300 godina i duze.
      Moj cukundeda je bio jedan od potpisnika Deklaracije Srpske Vojvodine 15 Maja 1848 godine .
      Znaci pre skoro 166 godina !
      2014 godina
      -1846 godina
      ——————–
      166 godina
      2.
      Pominjete moje “besplatno skolovanje” za vreme takozvanog “Tita”?!
      Da li ste tu “uracunali” i stotine i stotine i stotine …hektara otete zemlje (da pomenem samo jedan deo poseda moga dede), vinograde, salase,traktore, kuce i druge posede, itd, itd, itd. ?

      3.
      Da li ste i vi koracali za “praznim mrtvackim sandukom” druga Tita (njegova poslednja prevara),
      kada ste jos pod tako jakim utiskom njegovog “nepoznatog” lika i nazalost “poznatih dela,?!
      Cini mi se da jos uvek koracate za tim praznim sandukom…

      Matija Cenanovic

 6. Gospodine Matija,
  Nepotrebno je pisati slijepima, govoriti gluvima i ocekivati normalan odgovor nijemoga.
  Ovde na ovom portalu je to ocigledno dokazano.

  Jedna mala greska kod pisanja avm je promakla da je Njegos rekao…1949g. mislim da je to rekao 1849…(typing error obvious but…

  Sto se tice kapitulacije kraljevine Cne Gore i pada Lovcena 1916g. mnogo toga se zna ali se cuti.
  Pogotovo, o nespornoj cinjenici da je Bokeska Mornarica sa oruzjem napadala Lovcen… Bilo bi dobro kad bi Slavko napisao neki komenatr na ovu temu….?
  .
  Ovo samo reda redi, kao podsjet onima koji o ovome muce i zabivaju, da se ne bi kazu, stvarala losa krv medju rajom.

  Tacno, ne treba spominjati sta su sve neprijatelji i okupatori Crne Gore cinili njenom narodu, ali treba spominjati sve sto su srbi/crnogorci cinili u odbrani kad su oslobadali 1918g svoju otadjbinu i jos to iskrivljavati do dana daansnjeg.

  Sve se moze pisati o SRBIMA, ali nista o onima koji su gore stvari cinjeli….
  To nam je i donijelo ovakvo vrijeme ,jer smo olako prihvatali cutanje”mira radi”.

  Ostajte mi dobro i zdravo i uvijek budimo na pravom putu vjere i nadanja i budimo ono sto su nam bili ocevi………….., a ne komsije.

  Adio Mare

  • RAPORT CRNOGORSKOJ VLADI O ZLOČINIMA SRBIJANACA U CRNOJ GORI, PODNESEN OD STRANE VOĐA CRNOGORSKIH USTANIKA:
   Imanje kraljevo i članova dinastije potpuno je opljačkano ili prodano na javnim mjestima, a u kraljevim dvorovima naselile su se vlasti ili žandarmerija srbijanska. No srbijanske vlasti nijesu gledale da ubiju samo prestiž države crnogorske, nego i crkve, koja je, kao što je poznato, autokefalna. Kao što ćemo kasnije pokazati, najgorem ruglu izložena su bila od strane Srbijanaca dva svetitelja crnogorska, mitropoliti: sv. Vasilije čudotvorac ostroški i sv. Petar čudotvorac cetinjski, čiji je prestiž ogroman ne samo među hiršćanskim svijetom nego i među Muslimanima Bosne i Hercegovine, Arbanije i sviju okolnih zemalja, koji su radi poklonjenja dolazili u Crnu Goru redovno svake godine u jednom ogromnom broju.
   Pored ove destruktivne akcije, koju bismo nazvali duhovnom, svega onoga što je čisto crnogorsko, Srbijanci su vršili još jednu mnogo krvaviju i divljiju: agresija direktna na narod. Evo sredstava kojima su se služili:
   1.
   Hrana, koju su Saveznici šiljali crnogorskom narodu – naročito Amerika – dijeljena je od strane Srbijanaca, kao da je to dar Srbije i to samo onima, koji su pristali da se zakunu na vjernost kralju od Srbije.
   2.
   Na sličan način dijeljene su pomoći: u hrani i odijelu od strane izvjesnih humanitarnih misija u Crnoj Gori, naročito u početku, čije su plemenite namjere bile vrlo često izigrane od strane Srbijanaca. Srbijanske vlasti uspjele su često, da obmanu ove misije i da u odborima koji su pomagali misijama postave samo one ličnosti, koje su one htjele i koje su dijelile pomoć samo onima, koji su se bar formalno izjasnili za Srbiju.
   3.
   Činovnici i oficiri crnogorski i njihove porodice za sve vrijeme austrougarske okupacije, tj. za 34 mjeseca, nijesu primali nikakve pomoći od države, kao što je to bio slučaj sa činovnicima Srbije, Belgije, Rumunije i u svim francuskim pokrajinama, koje bijahu okupirane od strane Nijemaca. Stanje tih činovnika i njihovih porodica bilo je očajno, jer ne posjedovahu nepokretnosti u zemljama, sa kojih bi bar dobijali nasušni hljeb. Srbijanske vlasti, koje su zapriječile restauriranje Crne Gore i time povraćaj normalnog života, davale su ovim nesrećnicima zaostalu platu samo pod uslovima da polože zakletvu kralju od Srbije. Svi oni koji nijesu položili zakletvu bili su primorani i dalje na glad i najveću oskudicu.
   4.
   Međutim srbijanske vlasti nijesu se zadovoljile na ove “pacifistične” mjere za umirenje crnogorskog naroda i za zadobijanje pristalica. Makar koliko ove mjere bile nehumane i efikasne, one nijesu davale željene rezultate, s toga se je prešlo na efikasnije i sigurnije načine.
   Srbijanske vlasti počele su, preko naročito organizovanih bandi, prijetiti smrću svima onima, koji se ne bi izjasnili za aneksiju Crne Gore Srbiji. Između ostalih, takvim načinom, primorani su da na ovu pristanu bivši predsjednik ministarstva: dr Lazo Tomanović i general Janko Vukotić. Kuća ovog posljednjeg bila je opkoljena od bandita pod vođstvom poručnika J. Boškovića i prijećeno mu je smrću ako ne pristane na aneksiju. Istim načinom na pristanak primoran je i mitropolit crnogorski Mitrofan, što je, u povjerenju, on i priznao grofu Salisu, izaslaniku V. Britanije u Crnoj Gori. Grof Salis sigurno nije ovo propustio naznačiti i u svome poznatom referatu vladi V.Britanije, koji, pored svih zahtjeva engleskog parlamenta, nije bio publikovan, i koji bi nesumnjivo potvrdio ova naša iznošenja, iako se jedan veći i užasniji dio zločina odigrao tek pošto je graf Salis napustio Crnu Goru.
   Drugi, pak, koji nijesu pristali na aneksiju Crne Gore i položili zakletvu na vjernost kralju Srbije, bili su izloženi najgorim poniženjima i kinjenjima, imanja su im opljačkana, oni zatvoreni itd.
   No nijesu samo prvaci namoravani na polaganje zakletve nego od reda svi građani i svaki, koji ne bi položio, bio je sumnjiv i na razne način maltretiran i kinjen a u mnogo slučajeva batinan. Običan je slučaj bio, da ovako “nelojalna” građanina tj. koji nije položio zakletvu, vežu, te da ga vezana vode kroz varoš za vrijeme pazarnog dana, gdje ga je čekala, namještena od vlasti, gomila skupljena od najgoreg ološa i bjelosvjetskih skitnica, koja ga je ružila, pljuvala, tukla itd. I koji je najposlije bez ikakve stvarne krivice bio zatvoren.
   Čak su zakletvu morali polagati i mirni seljaci; “vojska Srbijanska opkolila bi iznenada neko selo; seljaci bi bili dotjerani pred crkvu. Svještenik, koga su doveli Srbijanci, izgovarao bi zakletvu, koju su svi seljaci morali ponavljati, držeći jedan drugog za ruke, dok je prvi od njih držao krst. Tako je slučaj npr. Bio u Zeti (podgorička oblast), gdje je srbijanska vojska vodila po selima popa Andriju Dragovića, koji je vršio ove religiozno-političke “manifestacije”, koje nijesu vršene ni u dobra srednjevjekovnih despota.
   No nijesu samo ljudi primoravani na polaganje zakletve nego čak i žene, ratne udovice, kojima je to postavljeno kao uslov da bi mogle primati ratne pensije.
   Adio Mare adio Profesore !!!

   • Povodom osvestenja hrama u Podgorici:

    Patrijarh Vartolomej je kazao da “niko nema vlast da stvara nove pravoslavne crkve na prostoru Crne Gore”.

    – Crkva nije udruženje i sud ne određuje njeno postojanje i status, već je Hristos osnovao i njom samo mogu da upravljaju njegovi apostoli i njihovi naslednici, a ne bilo ko koji oko sebe okupi svoje pristalice i tu organizaciju nazove crkvom.

   • Liberale procitaj pisma Vojvode Sima Popovica sto je od 1916 do smrti Kralja Nikole bijase sa njim.
    Znaci svakodnevno od bjezanja sa cetinja, preko bara do Pariza i lutanja okolo do smrti Kralja Nikole.
    Pisma je pisao svojoj kcerci …bit ce ti jasnije takve intrige i raporti odakle su dolazili pa ne uzimaj sve sto je napisano kao istinito.
    Eto ja ponekad vidim na autobusu pise Robna Kuca …udjem u bus,i vidim da se nista ne prodaje.
    Nazalost u CG tesko se dolazi do knjiga koja objasnjavaju to vrijeme od ljudi koji su bili mjerodovni za to…tadasnji ministri, visoki oficiri i veleposlanstvo kako u izbjeglistvu tako i ono koje se vratilo ili nije niti bjezalo.
    Sto se tice prezimena Matijinog eto koja vrsta si ti p.c.v.
    Trazis kod drugih ono sto tebi nedostaje da bi se poistovjetili….
    Uzalud moj Liberale…ti znas od koje si ……. .da bi se uporedjivao.
    Nikad normalan covjek ne bi gledao okle je ko, nego kakav je ko.

    Adio Mare

    • Adio Mare,Milane,Šjora sa ….. advokate Čananovića,kako ga ti prozva, i po Bog zna kojim imenima pod kojim se kriješ,prava si kukavica Kotora grada,
     Cetinje se piše sa početnim velikom slovom a ti vjerovatno namjerno napisao malim,nek te bude stid i sram,pisanjem malim početnim slovom grada Cetinja ne umanjuješ vrijednost tog grada već pokazuješ ko si i što si ,i koliko vrijediš,
     A đe si se ti našo da pišeš ?
     “Nikad normalan covjek ne bi gledao okle je ko, nego kakav je ko”
     ti koji stalno širiš mržnju prema svakom koji nije tvoje vjere i nacije i što bi Jole reko ,tvoje šporke jezičine,
     Adio Mare adio pameti “Profesore”,
     P.S.Izlazi ćakulona ,reko mi odvjetnik Bole,bit će smjeha “Profesore”,

     • Druze Cenanovicu,
      Tako ste se obracali profesorima na fakultetu Josipa Broza Tita
      Svrseni studentu besplatnih skola druga Josipa Broza Tita,
      iskoristili ste sve od komunistickog sistema sto se moglo iskoristit pa ste otisli vani sa zavrsenim Titovim fakultetom i crvenim pasosem i sada kad je pokojni onda ga blatite,njega i sistem koji vas je obrazovao,treba da se crvenite zbog toga ako imate stida uopste,
      da se crvenite kao pasos koji se crvenio sa kojim ste putovali van bivse Jugoslavije,
      koja pokvarenost,nezahvalnost,bezobrazluk,nesojluk,
      Vi ste jedan klasicni srpski salonski nacionalista ,totalno bezopasni,sto bi mi rekli u Boki ,
      To je srpski klasicizam i ksenofobija,mrznja prema svakome koji nije vase nacije i vjere, mrznja vas i odrzava u zivotu a obicno kad covjek mrzi nekoga to je zbog kompleksa manje vrijednosti,straha ili paranoje,
      Uh, zaboravih da vam napisem,
      Tivat je bio Hrvatski grad u smislu nacionalne strukture dok nijesu protjerali oko 300 obitelji ,ljudi vaseg mentalnog sklopa i vase gore list,
      Ali ne lezi vraze, ko drugome jamu kopa sam u nju upada,
      Podsjetnik,takozvana krajina u hrvatskoj,nezavisna Crna Gora,Kosovo itd.nesto van ne ide po planu ,druze Cenanovicu ?
      Sto se tice tradicionalne pljacke,
      Ja vas razumijem jer dolazite iz mentaliteta koji je bio kmet 500 godina,pa bolujete od kompleksa manje vrijednosti,da ne pominjem pravo prve bracne noci,uradite test DNK imate to u Kanadi pa cete vidjet svoje porijeklo ili poreklo,vase prave korene-iz Anadolije,
      pet stotina godina seksa, sto je mnogo mnogo je,zar ne,
      Nesto gore od koracanja za praznim sandukom je kad neko koraca sa praznom glavom,pa ga bije promaja kroz suplju glavu.
      Naši najveći neprijatelji nisu neznalice i prostaci, već obrazovani ljudi ali prodane duše (Grejem Grin)

     • Druze “Liberal”,
      Citajuci vas uvredljiv i prljav komentar, stice se utisak da ste “dan pre pisanja vaseg komentara” jeli “alpha-getti” (formu spageta u obliku slova) u kafani “Perper” i da je vas komentar izasao “sutradan u napisanom tj.nastampanom obliku”.
      Matija Cenanovic

   • Ocigledno je iz komentara da si Hrvat. Tako ove tvoje sovinisticke komentare netreba ni komentarisati. Podsjetio bih te da su Ustase najveci zlocinci na Balkanu u istoriji. Toliko.

 7. Samo vi Srbijanci iz Kotora i šire vozite Lajkovačkom prugom mi ćemo valovima skala Radija Evropom dge je Kotor od vajkada bio i ostaće dok je ljudi koji vole i čuvaju ovaj zaliv pa svoju Crnu Goru i njena nesporna prava. Sretan vam put i samo kritikujte, slušajte i pišite na ovom portalu koji vam demokratski to omogućava. Čak i da ih vrijeđate.ĆAO

  • Cao Andrija,
   Kao prvo mi nikako ne mozemo biti Srbijanci, vec pravi Srbi i to oni naplemenitiji.
   Meni je posebno drago, sto vidim da su ti dali ime pravo bokesko/primorsko
   Usput su te naucili da je Kotor od vajkada bio u ovaj zaliv(?).
   Posebno mi je drago cuti, da ces zajedno sa Skala Radijom i njenim valovoma(talasima) virtualno Evropom.
   Okle, li si se to ti pojavio odje?
   Kad je Kotor bio dio Evrope, vi ste preko brda hajducili.
   Ponekad kad vam je bila losa hajducija, spustali ste se do nasih palaca i krali nam kokos.
   Po njima vidimo kakvo su nam nasledje ostavili preci.
   Nekome da svira klavir, a nekome da ubija kusinom kokoske hehehe

   Nego Andrija hoces li nam objasniti sta ti znaci odvajanje zaliva i Crne Gore.
   Pises; “dok je ljudi koji vole i cuvaju OVAJ zaliv”, pa svoju Crnu Goru i njena nesporna prava….
   Koja su to nesporna prava Crne Gore i na sto se odnose?
   Je su li tu nasa nesporna prava na Prevlaku ukljucena….?

   Hajde objasni, odnosno razjasni to sto sugeris izmedju redova ne/namjern.o

   Adio moj Andrija

  • Nismo mi Srbijanci, no smo Srbi. Necemo se vrijedjati. Mogao bi i ja neke epitete slicne tebi da udijelim, ali ipak nije red. Nemoj sebi davati ekskluzivno pravo na ljubav prema Kotoru i zalivu, jer ga ne volis vise no sto ga ja volim. Cao.

 8. Bože koliko laži u ovom komentaru Milanovom. Đe si to pročitao da Srbi ne treba u Crnoj Gori da imaju svoju crkvu i da ona nije priznata. Treba svi vjernici da se mole Bogu u svojim bogomoljama ali da Srpska crkva vrati pokradeno Crnogojskoj pravoslavnoj crkvi. To je istina i ona se mora ostvariti. Zato je ona okupatorska jer u nju ne mogu Crnogorci koji su svoji na svome. To je MILANE istina a ne ovo što ti zboriš. Navedi đe si pročitao ove tvrdnje koje si iznio.

  • Ovako, u vise medija sam procitao da je Ruska pravoslavna crkva ostro napala crnogorsku pravoslavnu crkvu kao nepostojecu, takodje Vaseljenski patrijarh ostro je napao Crnogorsku crkvu kao kanonski nepriznatu. Ukucaj na guglu nesto na tu temu pa ces vidjeti da sam u pravu, vjerovatno si pratio samo rezimske medije koji vjerovatno nepisu bas o temema koje im ne idu u prilog.
   Drugo, kada nekoga proglasis za okupatora, ti od njega pravis neprijatelja protiv koga se treba boriti svim sredstvima pa i nasiljem. Jer se okupator, obicno nasiljem protjerivao. Vi jednu vjersku ustanovu proglasavate za okupatora, a nju zvanicno priznaju sve pravoslavne crkve, i ostale svjetske religije, a vasa crnogorska crkva koju vaseljenski patrijarh i ruska crkva uopste ne priznaju smatrate jedinom pravom koja treba da ima pravo na sve vjerske objekte koje smatra da su joj potrebni. Gdije je tu logika? Vladika Njegos, vladar Crne Gore, sebe je smatrao Srbinom, citali ste Gorski vijenac, znate to i sami, znate i kome je posvecen.
   Kako ti ljudi treba da se osijecaju kada im novinar javno porucuje da je njihova vjerska ustanova okupatorska, a cim je proglasio za okupatorsku to automatski znaci da je neprijateljska. A njih u Crnoj Gori ima trecina.
   Tako da stvari treba gledati realno, ako su crnogorci svoji na svome, sto je skroz u redu, valjda su i Srbi svoji na svome u Crnoj Gori. Pozdrav

  • A Miljane a dje su ti Crnogorci- VJERNICI za kojima places molili do 1993godine? Dje su se krstili ili su se poceli tek tada krstiti posle pada berlinskog zida?

   Znas li ti, ako nikako drugacije da ti dodje pameti, sto se tice pokusaja da otmete SPC njene bogomolje da postoji nesto sto se u zakonu CG zove savjestan odrzaj.
   Pitaj Vida (i/ili onog Liberala iz Perpera, ako to nine ista osoba),on je i onako “pravnik” bez strucnog ispita, koliko je meni poznato, ali ovoliko zna.
   U slucaju da savjesno odrzavas nekretnine protekom 10godina ili gradis na zemljstu koje savjesno mislis da je tvoje …to je TVOJE ako “pravi” vlasnik ne podigne tuzbu. hehehe
   Zato suc Miljane vjernice partije DPSDPa !!!
   Niko vam ne brani uclanjenje u NVO…koliko sam ja upoznat.
   Nikad to niko nije sporio nikome, ili bar ja to nisam nikad cuo a niti procitao.
   Ali trebas Miljane da znas, da bi bio clan neke NVO pa tako i NVO CPC treba da se upises u nju, placas clanarinu, ides na sastanke itd hehehe
   Kako je ta tvoje NVO CPC jednina u svijetu koja bi da bude crkva, ali svojim “vjernicima” mora izdati clansku knjizicu (po njenom statutu i zakonu jer je morala da prijavi najmanje 6 clanova kod osnivanja) onda mi je smijesno da ti koji nisi clan/ ili ti koji si clan pises i raspravljas o ovome ….?
   Mene jedino cudi da NIKAD Slavko nije ovo pitanje postavio i obrazlozio, pa mu evo prilike mada sumnjam da ce ovo
   proci Spiljarsku cenzuru..

   Adio Mare, Adio tebi Miljane i svima vama u Perperu

   Ovo tvoje razmisljanje ne zasluzuje da ima dijete od 4 godine . Njemu bi ovo pitanje bilo vrlo jasno.
   Ne msilis li da je ta tkz Crkva koju Miras vodi sa sve bivsim izopcenim iz SPC “svecenicima” ozbiljna NVO?
   Sto bi se desilo kad bi se jos jedna, dvije ili vise skupina crnogoraca napravili novu “CPC” …koja bi bila PRAVA.

   Hajde daj se u pamet a kako nisi krsten ovo pitanje ostavi vjernicima….ne priznajem ti ako si se krstio u komitet …

   • Gospodine “Adio Mare”
    TEMPUS OMNIA REVELAT!
    Vreme sve otkriva.

    Ustvari mnogima koji poznaju proslost je vec sve jasno,.

    Hteo bih da pomenem par prigodnih reci o “srpskom jeziku u Crnoj Gori”, da se osvrnem na proslost i da pogledam malo na sadasnjost, odnosno buducnost:
    Radi toga, citirracu samo neke delove iz knjige “Njegos i Lovcen” Beograd 1971, koju je napisao Dr.Ljubomir Durkovic-Jaksic, narocito delove posle pada Lovcena 11 Januara 1916 gde su se specijalno odlikovali dobrovoljci Hrvati, katolici i muslimani iz Bosne (ali to je posebna prica).

    1.
    U Crnoj Gori (okupacione) vojne vlasti su na 86-i i poslednji rodjendan cara Franje I (1880-1916), na dan 18. avgusta 1916,ustanovile “Lovcensku zakladu”, i pozvale da se daju prilozi. Ova “zaklada”osnovana je pod pokroviteljstvom tajnog savetnika im podmarsala Viktora Vebera, generalnog vojnog guvernera Crne Gore.
    ….
    Osvajanjem gorskog sklopa, sto je po opcem vriedio kao neosvojiv, po nasim pucko ustaskimcetama, a naisao je na priznanje i u taborunasih prijatewlja”. Zbog togaje apelovao na “domoljube”, da svojim prilogompocaste “spomen nasih junaka”. Na Cetinju je osnovan odbor za prikupljanje priloga, koji je apelovao da se sto vise daje , kako bi mogli dati prvu pomoc “spomendana osvojenja Lovcena”.
    Napomenuto je , da ce se imena objavljivati u “CETINJSKIM NOVINAMA”, koje su pokrenute 17 avgusta 1916, uoci rodjendana cara Franje I. OBZOR (Zagreb) , objavljujuci vest da se prvi broj ovih novina pojavio, naglasio je da ce list izlaziti na hrvatskom i nemackom, a posle na madjarskom i albanskom jeziku. Tu vest objavili su mnogi listovi, ali HRVATSKA ODBRANA je 26 avgusta 1916 dala ispravku, prema kojoj su cetinjske novine imale da izlaze samo na hrvatskom i nemackom jeziku.
    “O imenu srpskom za jezik nema ni govora, a za crnogorski jezik niko dotle nije ni cuo, a list je stampan samo latinicim , a to nije bez znacaja.”

    2.
    Austrougarske vlasti su razorile Njegosevu Crkvu i Grob na Lovcenu (12 Avgusta 1916), da bi unistili svako obelezje koje bi mogalo potsecati srpski narod na svoju slavu i velicinu, ne samo grob vladike Rada, nego i crkvu na Lovcenu kao simbol pravoslavlja na toj planini.
    O nameri austro-ugarske vlasti da digne spomenik “pobedi” visokom 30m i konkurs za model spomenika “pobedi” mozete procitati u Dubrovackom listu radi cega je “naklada” i stvorena.
    Konkurisalo je 17 umjetnika sa preko 100 izabranih obkekata. Izlozbu je arannzirao u “Hrvatskom domu” u hercegnovom akademski slikar Marko Rasica.

    3.
    Ovo sve iz proslosti mnogo potseca na danasnje stanje u Crnoj Gori:

    a) Obnovljena Njegoseva Crkva Sv. Petra na Lovcenu je srusena i
    austro-ugarski kaplar drug TITO je podigao paganski ratni spomenik po originalnoj austro-ugarskoj ideji i nagradjeni su danas svi bivsi austro-ugarski i nemacki saveznici po unapred utvrdjenom planu.
    b) Srpski jezik, srpsko ime i cirilica se rapidno potiskuje iz Crne Gore.
    c) Zapadne sile ponovo sprovode stare preuzete austro-ugarske planove za Balkan u delo.

    4. Zakljucak

    a) Ovo sve nije nista novo i istorija se ponavlja, sto napisa nas zemljak Ivan Gundulic u OSMANu

    “Kolo srece u okolu,
    vrteci se ne prestaje
    tko bi gore eto j’ dole
    a tko bi dole, gor’ ustaje”

    b) Na Djurdjevdan 1949, evo o cemu je pisao Njegos lepo pismo njegovom zemljaku Medu Pucicu, Dubrovcaninu:

    “POCITAJEMI GRADJE POCICU.
    HVALA TI NA BRATSKOJ USPOMENI, NA KRASNOM DARU KOJIM SI ME OBDARIO; TA OVO NIJESU TALIJANKE NO KITNE I GIZDAVE SRPKINJE, KOJE CE SVAKOM RODOLJUBU DUSU OGRASITI.
    …..
    “E, KUKAVNI SRBI, SVACIJA IH SABLJA SIECE, I ISTREBITI SE NE MOGU;NIKAVI IH TIRANSKI LANCI NE MOGASE ODRZATI DA ROBUJU, A GLUPI IH MISIONARI SA SVOJIM LAZIMA OKUZISEI UTRIJESE;RAZLUCISE SRBE PUKE I NEVINE, SVAKI NA SVOJU STRANU, OTUDJISE BRATA OD BRATA, KRVAVU SABLJU MEDJU SRBIMA IZVADISEI ODTISKOVANE RIJEKE BRATSKE KRVI, TE PROVRESE. BOG ZNADEHOCE LI SRBI KADA NA OVE STRASNE RANE IZLIJECITI.

    I na kraju hteo bih da dodam sledece:

    “Jedina razlika izmedju “svetaca” i “gresnika” je
    da “svetci” imaju proslost,
    a “gresnici” imaju buducnost!

    Ali gledajuci u takozvanu buducnosti, nikad ne treba zaboraviti proslost.
    Medjutim sudbina nije stvar sanse, vec izbora pod uslovom da je taj izbor slobodan,
    a ne nametnut! A buducnost ce pokazati:

    “Kakva vjera da se s NATO-om meri
    kakav oltar blize neba stoji” !?!

    Matija Cenanovic

    PDF]
    Stanovništvo Crne Gore prema polu, tipu naselja … – Monstat
    http://www.monstat.org/userfiles/file/…/saopstenje(1).pdf‎
    Translate this page
    Jul 12, 2011 – Census of Population, Households and Dwellings in Montenegro 2011. Stanovništvo … i maternjeg jezika definisan je shodno Ustavu Crne Gore, dok su ……Maternji jezik / Mother tongue. Crnogorski/. Montenegrin. Srpski/.

    • Jednog dana, decembra, 1918. u jedan sat noću, jedna grupa srbijanskih oficira, praćena vojnicima i jednom grupom najgore fukare, kojom su terorizirali čestito i mirno stanovništvo, izvršila je u Nikšiću sljedeći odvratan zločin, želeći tim ubiti autoritet crkve, odnosno svetitelja – patrona crnogorskog naroda i crnogorske države. Napravili su tri kovčega, na formu mrtvačkih sanduka.
     Na jednom je bilo napisano Sv. Petar, na drugom, Sv. Vasilije, a na trećem crnogorska kruna. Ove kovčege su nosili kroz varoš Nikšić na način kao što se čine crkvene procesije, zatim su se zadržali na trgu, gdje su iskopali tri groba, u koja su položili ova tri kovčega. Poslije ovoga održali su opjelo, kao što se to čini u pravoslavnoj crkvi prilikom sahrane. Kako je u pravoslavnoj crkvi običaj da se grobovi preliju vinom i uljem, to su, umjesto toga, srbijanski oficiri prepišali javno grobove.
     To su oficiri: pješadijski poručnik Dušan Stajić, pješadijski poručnik Mijušković i artiljerijski poručnik Tunguz.
     2.
     U maju mjesecu 1919. crkva u selu Ozrinićima (nikšićka oblast) bila je razbijena i opljačkana. Nasred nje bila je naložena vatra od crkvenog namještaja i od krstova sa groblja. Vojnici su se pokrivali odeždama i ležali na njih.
     3.
     U mjesecu februaru 1920. predao se Srbijancima, pošto su mu noge bila sasvijem premrzle, ustanik Nikola P.Vučinić, bivši upravitelj centralnog kaznenog zavoda u Podgorici. Mjesec dana docnije noge su mu otpale i on je umro u bolnici u Nikšiću. Njegova mati prenijela je njegove posmrtne ostatke u Rogame (podgorička oblast) u njegovo rodno mjesto. Srbijanske lokalne vlasti zabranile su njegovo sahranjivanje na opštem seoskom groblju i naredile da se zakopa ondje gdje se kopaju zločinci i osuđenici. Svještenik Krsto Vukotić, naprotiv, radio je na tome da se sa ostacima ima postupati kao sa običnim mrtvacem. Ne mogući dobiti dozvolu, svještenik ga je sahranio noću. Kad su srbijanske vlasti za to doznale, osvetile su se nesrećnom svješteniku batinajući ga javno, pljujući mu u lice i ćuškajući ga.
     4.
     U mjesecu junu 1919. ustanici su se uputili u crkvu Župe Nikšićke i zahtijevali blagoslov i svetu pričest od kaluđera Pavićevića. On je to učinio drage volje, ali Srbijanci su to doznali i ispalili su na crkvu jedan hitac iz topa velikog kalibra, tukli su ga i zatim ga bacili u tamnicu.
     5.
     25.decembra 1918. zatvoren je u Nikšiću Marko Đukanović, predsjednik Državnog savjeta, bivši ministar. Kad je vođen pod stražom od kuće u zatvor, srbijanske vlast je najmila oko 20 djece i amala, koji su, kad je prolazio pješke kroz ulice, pljuvali na njega, vukli ga za nos, brkove i bradu i bacali se na njega blatom i raznim nečistoćama.

     Kapetanu Mojašu Peroviću stavili su samar na leđa i tako je vođen po cijelom Nikšiću

     Marko Đukanović se nalazi od 25.decembra 1918. zatvoren u centralnom kaznenom zavodu u Podgorici (Crna Gora); on do sad nije ni isljeđivan ni suđen.
     6.
     General Joko Adžić, star 65 godina, nije htio položiti zakletvu kralju od Srbije, nego je za čitavu godinu dana ostao “neutralan”. Prema njemu se upravljao i čitav kraj u kom je živio. Stoga su mu Srbijanci u decembru 1919. opljačkali imanje i zapalili kuću u kojoj je stanovao u Pivi (oblast nikšićka). Osim toga njega su uhapsili, tukli ga po tabanima šipkom od puške, zatim ga bosa i pješke gonili iz Pive do Nikšića u zatvor (nekoliko sati hoda). Kad je provođen kroz varoš Nikšić, maltretiran je na isti način kao i predsjednik Državnog savjeta M.Đukanović. Osim toga tukli su ga i praznim kutijama od amerikanskog konzerviranog sira. General Adžić se još nalazi u zatvoru u Podgorici.
     7.
     Milo K. Martinović, star 75 godina, sudija u penziji iz Nikšića, vodio je pribilješku u svom notesu o zločincima koji se čine. Zbog toga su ga Srbijanci odmah uhapsili u julu 1919. i organizovali “rulju” da ga napadne prilikom sprovođenja u tamnicu. On je ne samo tučen, nego su mu iščupali brkove i bradu, koja je bila duga. Zbog ovoga “zločina” g.Martinović je bio u zatvoru sedam mjeseci.
     8.
     Na isti način, kao i sudija Martinović, bio je bijen i maltretiran g. Novica Nikolić, biv. sudija i narodni poslanik, kad je uhapšen u junu 1919. zbog jedne patriotske pjesme koju je spjevao, ali koju nije bio objavio.
     9.
     Na sličan način su maltretirani od srbijanskog sreskog načelnika Tomića u decembru 1918. tri brata: vojvoda Božo Petrović (70 godina), bivši predsjednik ministarstva, general Đuro Perović (69 godina) i Marko Petrović (63 godine), bivši oblasni upravitelj, koji su živjeli na svojim imanjima u okolini Nikšića. Sva trojica su tada bila zatvorena u Podgorici. Poslije skoro godinu, vojvoda Božo Petrović i Marko Petrović bili su oslobođeni, a sad se nalaze internirani u Sarajevu (Bosna). General Petrović se nalazi još u zatvoru u Podgorici, gdje je potpuno oslijepio. On već nekoliko mjeseci moli da mu se dozvoli operacija na očima, ali tu dozvolu još do danas nije dobio.
     10.
     U januaru 1919. srbijanske vlasti zatvorile su kapetana rudinskog g. Mojaša Perovića. Da ga ponize, stavili su mu samar na leđa i tako je osamaren vođen od srbijanskih agenata po cijelom Nikšiću, poslije čega su ga bacili u tamnicu.

 9. Uh, koliko mrznje u ovome tekstu. Stice se utisak da bi autor bio spreman da na Srbe krene puskom. “Okupatorska crkva” a u Crnoj Gori 30% Srba. I okupatorsku crkvu treba otjerati. Pa kako ce onda ti Srbi imati pravo na vjeroispovjest ako otijerate njihovu crkvu. Ta crkva je priznata od cijeloga svijeta,a samo je vama okupatorska.A vasu crkvu niko u svijetu ne priznaje, vec je sve pravoslavne crkve svijeta smatraju nepostojecom. Krv je ljudska rana naopaka, na nos vam je pocela skakati.

 10. 2) Da li su crnogorsku naciju izmislili komunisti?

  Jedino ukoliko su stari Crnogorci prije i tokom vladavine Crnojevića, ili pripadnici teokratske dinastije Petrović-Njegoš i njihovi savremenici bili komunisti! Evo kakav je tada bio odnos prema naciji Crnogoraca:

  – Mustafa, islamizirani Petar Ćuda, sin Radovanov, iz Paštrovića, pojavljuje se u sudsko-notarskim spisima od 8. oktobra 1522. kao ”čovjek crnogorske nacije”;

  – Završavajući svoju Istoriju o Černoj Gori 1754. godine, vladika Vasilije Petrović Njegoš zaključuje: “Ja vrlo kratko napisah ovaj izvještaj o crnogorskom nacionu” (većina prevodilaca riječju “narod” ukrivaju Vasilijev pomen crnogorske nacije);

  – Na jednoj sablji iz 1766, koja se čuva u Državnom muziju na Cetinju, izgravirano je: ”Sie nož Joka Radonjića, guvernera vse crnogorske nacije”;

  – Iz ugovora Petra II Petrovića Njegoša o prodaji manastira Maine, 12. oktobra 1837:

  „Prodavaoc gospodin mitropolit crnogorskij i brdskij i s njim soglasno i dogovorno glavari nahijah crnogorskijeh renuncijavaju za sebe, za njihove prejemnike i nasljednike i za žitelje i naciju crnogorsku kojeh prikaživaju svakome razlogu publičnome i osobnome višepomenutoga monastirija, kućama, zemljama i ostalo istome monastiru prinadležašče, potvrđivajući i od njihove strane nastojaščij kontrakt od kupovine i prodaje.“

  -Iz ugovora Petra II Petrovića Njegoša o prodaji manastira Stanjevića, 6. maja 1839:

  „Prodavac, to est Ego Visoko Preosveštenstvo Gospod. Petar Petrović Njegoš Mitropolit Crnogorski i Brdski i s njim saglasno i dogovoreno glavari Nahijah Crnogorskijeh ovden prisustvujušči i koji pristaju ovome Kontraktu, renuncijavaju za sebe, za njihove pretnike i nasljednike i za onijeh koji prikaživaju Naciju Crnogorsku i istu Naciju, svakijem pravom javnenijem osobenijama vrhu pomenutom Manastiru, prinadležašće potvrdiva i od njihove strane nastojašći Kontrakt od kupovine i prodaje.“;

  – U tekstu objavljenom u londonskom listu „The Times“ (30.septembra 1856) knjaz Danilo piše:

  „Krv njenih junaka pala je na svaki kamen njenih visokih planina, i Crna Gora je sačuvala svoju dragocjenu slobodu. Politika velikih Sila bila bi jako pogrešna kada one ne bi uzele u obzir žrtve koje je njen narod podnio u ime Hrišćanstva – taj narod koji se, izmedu Srpskog kraljevstva, Vizantijskog carstva, kraljevstava Bugarske, Bosne i Epira, koji su svi podlegli napadima Turaka, ponosno branio medu svojim bezvodnim planinama, i koji je znao kako da sačuva, uprkos svom siromaštvu i oskudici, najsvetiji posjed koji jedna nacija može da ima – svoju nezavisnost. […] Evropske Sile slabo ili jedva da uopšte i znaju za ovaj narod iz plainina. Kraljevi se nijesu brinuli da nezavisnost ove nacije bude priznata i da ona ude u veliku porodicu evropskih država. […] Oslanjajući se na razloge koje sam upravo objasnio, uvjeren sam da će velike evropske Sile željeti da zaštite slabe od jakih, da će željeti da garantuju Crnogorcima integritet njihove teritorije, da će im garantovati ono što može da sačuva njihovu nacionalnost i njihova prava nepovrijeđenima. […] Vaša Ekscelencija će se iz ove izjave uvjeriti o situaciji i poslovima ove nacije, i sumnjam da je Vaša ekscelencija neće uzeti u obzir i preporučiti pažnji Njegovog Veličanstva, čija nam hrišćanska milost i osjećaj za pravdu daju nadu da se nijesmo uzalud pozvali na njegovo ljubazno Dobročinstvo.“

  – Kralj Nikola u pismu premijeru Klemansou od 26. 08. 1918:

  „Crnogorsko pitanje nije dinastičko, no načelno pitanje male nacije i naroda“

  – Princ Petar Petrović je pisao: ”Crna Gora postoji kao kolektivna ličnost, kao nacija” (Rimska Tribuna 31. 5. 1918.)

  – Negodujući zbog uništenja crnogorske države 1918, Jovan Popović piše da se ”nad crnogorskom nacijom vrši internacionalna nepravda”, da je ”još u davnoj prošlosti crnogorska nacija umjela svojijem sopstvenim silama boriti se protiv jedne velike carevine i osnovati svoju nacionalnu državu – mnogo prije no svi ostali narodi Balkana… I tako crnogorska nacija ima istorijsku prošlost stariju za četiri vijeka od srpske” (Jovan Popović, Pogled na crnogorsko pitanje, Memorandum podnesen na Konferenciji mira u Parizu, u ime Saveza slobodnih Crnogoraca, na francuskom, kao brošura KCŠ – Neji kod Pariza, 1919).

  I stranci su kroz istoriju priznavali crnogorsku naciju:

  – U gramati ruskoga cara Petra Velikoga Prvog od 9. 7. 1715. Danilu Petroviću tri puta se navodi ”montenegrinska nacija” i ”nacija montenegrinska” (na originalnoj gramati je potpisan državni kancelar grof Gavrilo Golovkin, a s originalne gramate posvjedočio potkancelar Leontije Pljančukov; objavio je akademik dr prof. B. Šekularac i u Lučindanu br. 2, Cetinje, 1999).

  – Francuski list “Moniteur” od 2. februara 1790. godine piše i ovo: “Jedne istorijske novine sadrže ove pojedinosti o Crnoj Gori: Crnogorci su slovenska nacija i žive u planinama koje se nalaze između dalmacije i Albanije”

  – Francuski pukovnik Vijala de Somijer, koji je bio u Crnoj Gori i napisao knjigu »Istorijsko i političko putovanje u Crnu Goru« (1820) govori da su »Crnogorci nacija koja ljubomorno čuva svoju slobodu, u kojoj živi duh nacionalne nezavisnosti«.

  – Ženevski list La Suiss navodi da ”crnogorska nacija želi po svaku cijenu da ostane slobodna u svojijem gorama, zašto silom od nje činiti podanike Srbije?”. Dalje navodi da ”mala, ali junačka nacija crnogorska treba da slobodno raspolaže svojom sudbinom” (La Suiss, ženevski list, jul 1919).

  – Što se tiče drugih primjera iz novije istorije, naročito prvih decenija XX vijeka, navešćemo ih samo nekoliko. Talijanski diplomata, ambasador Romano Avecena ukazuje da ”Crnogorci, i pored naklonosti prema svojoj srodnoj braći, čuvaju posebne crnogorske nacionalne karakteristike”. Gledston, sin engleskoga državnika, naglašava da ”sloboda i nezavisnost treba da budu duh nacionalnoga individualiteta Crnogoraca”.
  Gaston Rupel zbori o ”maloj naciji crnogorskoj koja nikada nije bila u lancima ropstva” Al-Henri Bezies opominje da ”crnogorska nacija ima pravo na život”, a A. Avgustin Rej zbori da je ”hrabrost crnogorske nacije poznata u cijelom svijetu” i da je ‘‘mala crnogorska nacija vazda na visini očuvala svoju čast”, što potvrđuje i Luj Avenje svojom izjavom da je ”nacija crnogorska, nacija koja je velikodušno prolijevala svoju krv za opštu stvar”. To tvrdi i Makaler koji navodi da ”nikada nije bilo hrabrije i čestitije od crnogorske nacije”, ali ni ”više mučeništva i nepravde no što ga je podnijela crnogorska nacija”. Hugo Mivinket ističe: ”Istorija bdije nad malenom, ali slavnom crnogorskom nacijom, koja sada brani, kao što je i vjekovima branila, svoju slobodu i nezavisnost”. Pižon, ministar vanjskijeh poslova Francuske Republike, 4. 11. 1918. obećava da će francuska vojska u Crnoj Gori ”sa uvažavanjem poštovati vlasti i slobodu nacije crnogorske” (iako Francuska to obećanje neće ispuniti).

 11. Ostala je priča-stara više od četrdeset(40) godina,kad je grupa šofera,iz Kotora otišla na sahranu svom golegi u Nikšić.Naime,poslije sahrane,otišli su u ondašnji hotel,i počeli su naručivati jelo! Svi,sem jednoga,su naručili pečenje,pršut,sir i ostala malo skuplja jela(NIKO KA MI KOTORANI),a ovaj naruči fažolu(pasulj) sa ćuftama(polpetama)-koliko para toliko i muzike?! Jedan od ovih “bogatuna” reče:”ajde jadan,ajde, što ne naručiš ka mi ,pa da jedeš ka gospodin čovjek? Prozvani odgovori:”Svak naručuje i jede ono što doma nema?”
  DAKLE,OVA PRIČA(iz Nikšića),i ova OKO OVIZIJA CRNOGORIJE-ME (NE)ODOLJIVO POTSJEĆAJU NA “UŠ IZ MALOGA SELA”-KOJU JE TEŠKO TRPJETI KAD SE “”narilja”-U USLOVIMA DA SVI JEDU ONO ŠTO IM DOMA FALI?

  Oko CRNOGORIJE-ostal je priča jednog velikog ČOVJEKA- iz “maloga sela”-poznatog Kotorskog ljekara Gopčevića-kad je neđe(poodavno) rekao-ovizijema iz “veljo malije” šupkova od svijeta(malije sela)..:”mučite,mučite,da nije Crnogoraca,ne bi ni Latina(katolika) bilo u Boku”?!

  Zato poslije ovih ISTINA-lišenih komunističkih represija i Đilasovih instrukcija,pređimo na isčitvanje istine-istine koja je toliko duboka-da nema tih laži-lažova koji se neće udaviti u njenim dubinama:

  Popis stanovništva u Crnoj Gori 1948 godine:

  U k u p n o:………………..377.189 hiljada

  – Crnogoraca………………342.009 hiljada ili 90,67%;
  – Srba……………………….. 6.707 ” ” 1,78%;
  – Hrvata…………………….. 6.808 ” ” 1,80%.
  – Ostalih……………………. 21.665 ” ” 5,74%.

  Popis stanovništva u Crnoj Gori 2011 godine:

  U k u p n o: …………………620.029 hiljada

  – Crnogoraca……………….278.865 hiljada ili 44,98%;
  – Srba + “srba” …………….178.110 ” ” 28,73%;
  – Hrvata………………………. 6.021 ” ” 0,97%;
  – Ostalih………………………157.033 ” ” 25,33%.
  Dakle popis iz 2011 zbori-lišen represija i instrukcija,da svi po prirodi stvari se smanjuju-a ovizi iz “malije sela” rastu ni da su Kinezi?

  Pored ovoga,postoji jedan latentni problemčić,koji zbori da su se “srbi” smanjili u 2011 ,u odnosu na 2003 godinu(za svega 8.godina mitarenja) za više od 20 hiljada! Pouzdano se zna-dokazno je, da je od ovija 20 i više iljada-njih 11.196 iljada,jopet, “šljeglo” u “crnogorce” pod uticajem-derektivom njiovija bliznica? I nije to sve?Ne znase što je “strefilo” ovaj drugi ostatak od ciglije…9.108 iljada “srba”( 20.304-11.196=9.108 iljad “jadosrbocrnogorojadaca)?

  Možda su,ipak,u pravu ove POLITIČKE OPAJDARE-L A P R D A L A,da se “srbi” iseljavaju pod “pritisak” iz Crne Gore?Možda-taman, koliko i istine u “dočeku” teladi(laprdala) iz jalovice-iz malije sela(šupkova od svijeta?) ?!

  Za kraj,sva… i s t i n a…. oko popisa pod “komunističkom represijom i Đilasovim instrukcijama-iz 1948 godine ,se nalazi,trenutno, u mojim rukama i zove:

  L I Č N A K A R T A(plave boje)
  sa Grbom FNRJ(pet buktinja)! U njoj ,na drugoj stranici piše,pod Grbom Narodne Republike Crne Gore…Narodni odbor opštine Kotor.
  II.serija P.br.212707
  reg.br-402/k
  Važi do 21.II.1962 godine.

  Na četvrtoj stranici piše:
  Ime:Drinjak Radovana Jordan
  Zanimanje đak
  Rođen 12.IX.1942 godine u Prčanju

  Narodnost:SRPSKA

  Lična karta izdata 21.II.1959 godine u Kotor!

  Dakle,moja nacionalna pripadnost,je prepisana iz Crkvenih matičnih knjiga rođenih -krštenih,u Svetoga Nikolu u Kotoru!!! Sve ovo govori-potvrđuje vaše “istine”-o vašim(prijerodnim) mitarenjima od rođenja ,od popisa do popisa,od izbora do izbora..i tako od kolijevke pa do groba-ne pod uticajem komunističkih represija i Đilasovih instrukcijama-nego po naški rečeno ,pod imperativnim uticajem- vaši bliznica!

  Zato,konačno ukabulite,,ja vam priznajem da ste vi “izmiksano mitareni srbi”-najbliži rod LISICA -koji nemate,ama baš ništa zajedničko,sa nama SRBIMA-kojima nije to zanimanje-zanat,nego počast da pripadamo velikom Srpskom narodu-u koje spadaju i Srbijanci,sa prostora Srbije koja je postojala prije Berlinskog Kongresa(1878)!!!!!!!!!

  Mnogo iskrenih pozdrava iz mog rodnog i ubavog Prčanja!

 12. Zamislite kako bi izgledalo da se neki naš političar miješa u unutrašnje stvari susjedne Srbije kako bi tamo odjeknulo. Kod nas uglavnom cute političari a kad neko reaguje poput Skale odnosno Mandića onda se digne kuka I motika srpska domaće proizvodnje da udare koliko mogu najviše. Nepristojno I bezobrazno. Sramota.!

 13. E jadni Altaire. Što pišeš kad pojma nemaš o istorijskim činjenicama. Paštrovići su bili katolici kao I Bokelji. To što želite sve da posrbljavate to je vaš problem. Vidite I sami da to ne ide.
  Zaboravio si da je ovo Crna Gora pa kad bi sad skočio sa San Đovanija ne bi mogao nišgta promijenit. Znam da zbog toga umireš, ali što se može.Ti si Srbin koliko I ja Španac. Ali imali smo vjekovima takve poput tebe koji su vise voljeli tuđe no svoje. Prestani vise da lupetaš I da pišeš neistine.

  • Postovana Ida,

   Zelim Vam dobro zdravlje…..
   Docekacemo zajedno da se ispravi istorijska nepravda prema Boki kotorskoj.

 14. Samo bih dodao mali prilog zanimljivim podacima i argumentima
  gospode prethodnih komenatora: Pravoslavno stanovništvo
  u Boki Kotorskoj i Paštrovićima oduvijek su se osjećali kao
  Srbi. Kažem “oduvijek”, što će reći od vremena kad se u
  njima počela buditi nacionalna svijest, kad god to bilo. Crnogorci
  su bili tamo gore, iza brda. Čak i u doba mog djetinjstva,
  Crnogorce, Katunjane se lako prepoznavalo kad bi šljegli
  u Primorje. Za grupicu od tri-četiri, ili više njih, govorili smo –
  eno Crnogorija. Istorijske činjenice govore u prilog istini
  da su se u ogromnom broju i Katunjani, Brđani, Starohercegovci
  i ostali podanici Njegoševe i Nikole I Crne Gore osjećali
  Srbima. Crna Gora je bila samo kao bliža geografska odrednica
  naroda koji je obitavao na tom području.
  Onda je došla godina 1948. i prvi Popis stanovništva u Crnoj
  Gori (i FNRJ-oti) pod komunističkom represijom i Đilasovim
  instrukcijama. Stupa na scenu političko-nacionalni inženjering.
  Nastoji se obmanama, prijetnjama, ubeđivanjem i zastrašivanjem
  iskorjeniti srpsko ime u Crnoj Gori.
  Kao primjer navesću jedno malo selo u Boki Kotorskoj, gdje se
  njegovih stotinak stanovnika, bez izuzetka, odvajkada izjašnjavalo
  kao Srbi.
  Te 1948., lokalni popisivač, instruisan od Komiteta, izvrši pois
  i… pokretom pera, konvertira Srbe u Crngorce. Nije mu to uspjelo samo
  u šest slučajeva, koji i pored pritiska nijesu htjeli mijenjati svoj
  nacionalni identitet. Takođe i u jednom malom bokeljskom selu,
  gdje su se mještani kao katolici osjećali Hrvatima, popisivači ih prisiliše da
  se pišu kao – Crnogorci! Možda samo neki đede ili baba ne
  pokleknuše pred pisaljkom popisivača!
  I svi kasniji popisi imali su prvenstveno aktuelni politički uticaj da se
  na nekoga utiče kako će se nacionalno izjašnjavati.
  Najbolji primjer za to je da se ponegdje u CG i danas
  dva rođena brata – od istog oca i iste majke, različito nacionalno izjašnjavaju.
  Jedan je Srbin, dugi Crnogorac!

 15. Iz postovanja, ne bih zeleo da komentarisem ili debatujem ogorceni komentar cenjenog Direktora Skala Radio Programa U Boki Kotorskoj povodom izjave Predsednika Srbije Tomislava Nikolica (dalekim poreklom Srbina iz Crne Gore) i njegovih sluzbenika i pretpostavljam da Gospodin Slavko Mandic ima svoje jake razloge zasto tako misli i pise. koje ja postujem kao i svacije misljenje, iako sam ja protivnog misljenja.
  Zato ja bih zeleo da samo iznesem “sazeto drugu stranu tog perpera” gde se vidi sledece:
  1.
  Prvo. bih hteo samo da naglasim sledecu dobro poznatu istorisku cinjenicu da Srbi nisu “samo takozvani Srbijanci” i srpski narod naseljava (istoriski a i u sadasnjem vremenu) daleko sire podrucje od uze Srbije. Takodje dodajem da su moji predaci svi bili Srbi, iako niko nije bio Srbijanac.
  Hteo bih samo da podsetim citaoce na “velikodusnu” ali tacnu, svojevremenu izjavu Predsednika Crne Gore, Filipa Vujanovica, “Srbi nisu tudjinci u Crnoj Gori”, kojoj treba dodati sledece.
  Filip Vujanovic je rodjen u Beogradu (Srbija), rastao u Niksicu (Stara Hercegovina), ziveo u Podgorici (Stara Zeta), znaci ziveo je izvan Stare Crne Gore. Staru Crnu Goru čine samo 4 nahije: Katunska ( 9 plemena), Lješanska ( 3 plemena), Riječka ( 5 plemena) i Crmnička ( 7 plemena). Njihovi stanovnici su Srbi, koji su se u uzem smislu sa ponosom nazivali Crnogorci .
  Ostali stanovnici danasnje “uvecane” Crne Gore se dugo nisu zvali Crnogorcima, jer to nisu ni bili:
  To su : Brdjani, Staro-Hercegovci, Primorci I Bokelji.
  Dele se na:
  Srpska Brdska Plemena (7 Brda) : Bjelopavlići, Piperi , Bratonožići, Kuči, Rovca, Morača ,Vasojevići
  Srpska Hercegovačka plemena na teritoriji Crne Gore: Drobnjaci (sa Jezerima), Uskoci, Piva, Šaranci, Nikšići, Banjani, Grahovo, Krivošije, Trebješani, Rudinjani
  Boka I Srpsko Primorje : Grbalj i Paštrovići sa Brajićima, Mainama i Poborima.
  2.
  Drugo, istorijski posmatrano, Crna Gora je svoje teritorijalno proširenje tokom 19. i početkom 20. veka na maču legitimno stekla samo time što je bila “srpska država”i što se borila za oslobođenje ‘svih Srba’. Da to nije tako, da je dinastija Petrovića imala nacionalne poglede današnjih biznis-Crnogoraca, ti prostori naseljeni Srbima (Stara Hercegovina, Vasojevići, deo Metohije) ne bi ni mogli da budu “legitimni ratni ciljevi” crnogorske države. U tom slučaju ti ratovi ne bi, dakle, bili oslobodilački nego “osvajački”.
  “Istorijsko pamćenje Crnogoraca” i svih ostalih Srba ne dozvoljava da se Crna Gora ikako konstituiše kao država koja, teritorijalno i po stanovništvu koje uključuje, sebe može da “definiše na antisrpskim temeljima”. Današnja teritorija Crne Gore i sve njeno stanovništvo dobro pamti da sve do ratova sa Turskom 1875–1876. i do Balkanskih ratova 1912–1913. ova je država bila svedena na nešto proširenu tzv. Staru Crnu Goru, tj. četiri nahije (Katunske, Riječke, Lješanske i Crmničke), kojima su vremenom pridodate još poneke oblasti (u vreme Petra I – Piperi, Morača i Rovci, u vreme Petra II – deo Kuča, u vreme kneza Danila – Grahovo, Uskoci, Župa nikšićka, deo Drobnjaka, deo Vasojevića i deo Kuča). Crna Gora je u vreme kneza/kralja Nikole, odmah posle Berlinskog kongresa, stekla Podgoricu, Nikšić, Bar, Ulcinj, Kolašin, a posle Balkanskih ratova još i Pljevlja, Berane, Mojkovac, Gusinje, Plav, Rožaje i dr. Za svoju današnju veličinu i celovitost država Crna Gora treba da zahvali ne samo snazi svoga oružja nego i činjenici da je nastupala kao srpska država, te da je svoju slobodarsku energiju crpela iz srpske slobodarske ideologije, izgrađene na Kosovskom zavetu.
  Da Crna Gora nije nastupala kao “srpska država”, njeno osvajanje teritorija naseljene Srbima ne bi nikako moglo da stekne “međunarodni legitimitet”i ne bi moglo da obezbedi teritorijalnu celovitost koju danas ima. Današnja teritorijalna celina, dakle, dobro pamti na kakvoj nacionalnoj samosvesti se država Crna Gora utemeljila, pa nije moguće da se sada ta utemeljiteljska svest odlučno poriče; ukoliko se to učini, onda se odmah time otvoreno ističe da postaje problematična i teritorijalna celovitost te države koja poriče onaj duh koji je tu državu konstituisao. Današnji biznis-Crnogorci, dakle, priznaju sve teritorijalne tekovine svojih velikih prethodnika, oličene u dinastiji Petrovića, ali u potpunosti odbacuju političku misao i nacionalno opredeljenje koje su te tekovine omogućile.I na taj način odnarođeni crnogorski režim obavlja “besprizornu istragu predaka” i svega onoga što su ti preci mislili, osećali i činili ukljucujuci i moje predake,

  Matija Cenanovic

  P.S. Jedan primer:
  3.
  “Istraga poturica” nije se dogodila – svjedočenje vojvode Sima Popovića
  .
  Hteo bih jos da ilustrujem da “kada se nesto cesto ponavlja i uz to opeva uz gusle ili novine ili radio, polako preraste u Crnoj Goru (a i dalje) u cinjenicu” koja postaje tvrdja od istine.
  Evo jednog primera:

  Vojvoda Simo Popović (1846-1921) bio je na visokim državnim funkcijama u Crnoj Gori za vrijeme vladavine knjaza/kralja Nikole. U svojim čuvenim “Memoarima” zabilježio je da se “Istaga poturica” nikada nije dogodila! Tast Nikole I, vojvoda Petar Vukotić, kazao mu je da je to „priča vladike Rada, i taj zbor o tome uljegâ je u Crnu Goru odkad je on ispjevâ „Gorski vijenac“. Do tada nije o tome nikada ni pomena bilo. (…) Tu sam bio, kada mu je Stevan, otac mi, govorio, da je to sve vladičina rabota, a da se do vijenca vladičina nije znavalo u Crnu Goru za onu istraguTuraka“.Evo svjedočanstva Sima Popovića:
  Bjesmo jednom, u ljeto g. 1898, s Knjazom na Kruševcu u dvorcu Knjaževu, više Podgorice. Svako veče provođasmo u razgovoru do duboko u noć. Jedne večeri došlo knjazu raspoloženje, pa je sve pričâ, a to je često činio, o vladici Danilu, uznoseći ga mnogo, i o „Badnjoj večeri“. „Gorski vijenac“ znao je napamet, pa bi uz pričanje zgodne stihove iz njega navodio s oduševljenjem. V. Petar tek bi po koju progovorio. U neke pođe Knjaz da spava, a mi ostadosmo sami. Neko vrijeme potezaše V. Petar iz svoga čibuka, a vazda mu je bio u ruku, i gledaše pred sobom, pa će, kao za sebe reći: „Hvala Bogu, koliko sam ga puta slušâ ovo, kâ noćas, i koliko ću još, ako uzživjeh!“.
  Vojvoda Petar bio je živa knjiga predanja crnogorskih. Njegov otac, Stevan Perkov bio je veliki prijatelj vladike Rada i vladika je starca jako poštovâ, i slušâ njegove savjete. A bio je zapažljiv i rječit. Svaki događaj crnogorski, od najstarijih vremena, znavâ je i pričâ o njemu, kao da se sve ovo pri njemu dešavalo. V. Petar zapazio je sva ta pričanja.
  Poslije onijeh riječi V. Petra, upitah ga, šta on upravo zna i misli o „badnjoj večeri“. On me pogleda, poćuta malo, obrnu se put vrati, oslušnu, čuje li se ko u kuću, pa onda će mi tiho reći:
  „Nije od toga ništa bilo. Turci su se crnogorski sami istražili. Došâ vakat pa ih nestalo. Nesrećni Crnogorac bio ti je vijek vječiti krvoprolitnik. Bratstva se krvila iz dana u dan, a četovahu vazda, jer su o tome živjeli. Turci domaći i Crnogorci zajedno su četovali. Čuja si za Ramadana iz Ćeklića. On nije davno poginuo pod Bajicama, na povratku s pljačke iz Boke. Ubiše ga Crnogorci, družina mu. Gini danas, gini sjutra, otančali Turci i kad su im kuće ostale već ređe i nejake, koje se nijesu iskopale sasvijem, izdizale su malo po malo preko granice u Tursku. A bio je nekijeh, koji nijesu bili ni za tamo od vajde, a ni ovamo nikome od smetnje, pa ostali u Crnu Goru i prihvatili opet staru vjeru. Tako ti je to bilo, a ono za badnju veče, to je priča vladike Rada, i taj zbor o tome uljegâ je u Crnu Goru odkad je on ispjevâ „Gorski vijenac“. Do tada nije o tome nikada ni pomena bilo. A Knjaz da to još bolje utvrdi, ustanovi, da se ide svake godine treći dan Božića u Bajice, da se slave pet brata Martinovića, što se u vijenac spominju. A on lijepo zna, da onoga nije bilo. Tu sam bio, kada mu je Stevan, otac mi, govorio, da je to sve vladičina rabota, a da se do vijenca vladičina nije znavalo u Crnu Goru za onu istragu Turaka“.
  Po ovome dakle „Gorski vijenac“, najljepša pjesma o Crnogorcima i klasično djelo vladičino, ne bi bio „istorijsko priključenije“.

 16. Teme i dileme:…jenog naroda,jedne države,jednog vremena i jednog zagađenog (vjekovima) prostora-đe najbolje uspijeva nesojluk?! Da upravo tako! Jer za ljubav su potrebna najmanje dvojica(mi smo-ipak-izuzetak?)? Te i takve ljubavi nikada nije “falilo-manjkalo”-jer sve se mijenjalo na ovim prostorima u pasanim vjekovima:
  – I narodi(migracije);
  – I vladari(okupatori);
  – I okupatori(nikad bez pomoći domaćih”sojlija”);
  – I vjere,nacije,jezici(ali nikad bez pomoći-saglasnosti bliznica);

  Jedino što se nije mijenjalo-to je svijest koja i nije bila svijest..nego slika i prilika interesa u funkciji gospođe bliznice?

  Moje javljanje,nije u funkciji odbrane laži,nego odbrani istine-koja je najčešće gorka-grka i pregrka, posebno, u grlima-dušama grešnika…koji VIRE-ČUČE na svakome kamenčiću i komadiću ove napaćene besudne-otsutne zemlje u kritičnim istorijskim trenucima koji su obilježili vjekovi?!

  Ništa nije za čuđenje,pa ni “upadi” POLITIČKIH OPAJDARA(Vujaklija ih naziva:….intrigantima, landaralima-po naški LAPRDALA),prešednika Srbije i njegovu savjetnicu za piromaniju i laži(medije)! Lajkovačka pruga stara je koliko i Crna Gora-ni manje ,ma ni više! Tom istom prugom su uvijek slazili u Crnu Goru-najčešće- Lajkovčani oliti L a i c i,u narodu poznati kao Srbijanci! Ništa nije za čuđenje,ako se zna da su “graničari(granične službe) i carirnici”(korumpirani-ka i danas) bili “crnogorci”,bez kojih ne bi bilo moguće ući u Crnu Goru! U istoriji je poznato,da je samo jedan narod(okupator) ulazio u Crnu Goru,bez uticaja “graničara i carirnika” kad je god stio-to su bili Turci?!
  Zato moramo priznati-da nije bilo sluga-slugovanja ,danas Crna Gora ne bi imala problema-ni okupatora(neopravdano ih tako zovu ?!)Lajkovčana-Laika!!!!

  Dakle,nisam bez razloga kazao da ću braniti samo istinu-a ona je veoma čista kao duša novorođenčeta-kada je u pitanju odbrana ne države-nego odbrana od grešnika svih boja,lakova,vjera,nacija,jezika-nakoćenih u pasani kvarat od vijeka,na prostorima Crne Gore-ugrožene od “okupatora i domaćih izdajnika”!

  Zato krenimo redom.
  Što piše u Ustavu Države Srbije?

  Č L A N…1.
  Republika Srbija je država srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive…

  Č L A N..10.
  U Republici Srbiji u SLUŽBENOJ UPOTREBI(?) su srpski jezik i ćirilično pismo.
  Službena upotreba drugih jezika i pisama uređuje se zakonom,na osnovu Ustava.

  Što piše u Ustavu Države Crne Gore?

  Č L A N..1.
  Crna Gora je nezavisna i suverena Država,republikanskog oblika vladavine.
  Crna Gora je građanska,demokratska,ekološka i Država socijalne pravde,zasnovana na vladavini prava.

  Č L A N..13.
  Službeni jezik u Crnoj Gori je crnogorski jezik.
  Ćirilično i latinično pismo su ravnopravni.
  U SLUŽBENOJ UPOTREBI(!) su i srpski,bosanski,albanski i hravtski jezik.

  Što reći,u povodu zahtjeva-konstatacija POLITIČKIH OPAJDARA oliti Lajkovčana-Laika? Istinu i samo i jedino istinu-poruku: OPAJDARE čitajte kako je napisano-čim će te izbjeći sopstvene zamke-čitajući želje-a ne napisnao?!

  Čitajući komentar gospodina Slavka Mandića,moram priznati,malo sam zatečen nekim konstatacijama:

  – ” On je iznio(Toma) da se sve više Srba iseljava iz Crne Gore jer se osjećaju nesigurnim.”

  – “Čudno zaista,kada na svakom koraku čujemo ekavicu pa i u školama,na fakultetima i u medijima.”

  -“Ne mogu se po crkvama slikati s’đavolima crnogorski državnici,uz blagoslov sveštenstva okupatorske(?) Srpske pravoslavne crkve.Ne mogu niđe do kod nas.”

  Ovo oko iseljavnja-vjerovatno je Toma,”proučavao” potonji popis stanovništva u Crnoj Gori(aprila 2011)?
  A popis iz 2011. je pokazo sledeće:

  – Crnogoraca je bilo 278.865. hiljada ili više 11.196. hiljada..nego 2003.(267.669 hiljada)…
  – Srba je bilo 178.110 hiljada ili manje 20.304. hiljade..nego 2003(198.414 hiljada)!
  Kad se analizira ovih 11.196 hiljada (više)Crnogoraca,jasno je da su se vratili iz “srba”? Ali osta dilema..što se desilo sa razlikom od 20.304 hiljade “srba”(manje)…20.304-11.196= 9.108 hljada(Toma reče iseljavaju se-možda?)? Gospon Toma zna-kao i ja -da se ovi “manjkovi-viškovi” javljaju i u Srbiji od popisa do popisa-pa tako potonji popisi u Srbiji govore da su Crnogorci sašli sa 70 i više hiljad na ciglije 35 hiljada u odnosu na pasane popise? I nikome ništa?
  Dragi čitaoci-ove razlike-bježanija-bežanija iz nacije u naciji-je posledica “rada veš mašina” Vlasti i Statističkih zavoda,u vrijeme popisa, ovih država-u funkciji “otrežnjenja” sopstvenih nacija u političke svrhe(što duže se zadražti na vlasti-zarad sopstvenih intersa-bliznica)!!!

  Ovo što čujemo na svakom koraku ekavicu,je posledica što Crnogorci više vole žensku đecu-pa u “strahu” da ih u starosti neće imati ko pridržati-brez kastiga(šnage-snahe-snajke?),idu linijom “manje štete” ne dozvoliti školavnje ženskoj đeci-neka ih i brez škole(jopet pusti inters gospođe blinice)! Zato su i Crnogorski intelektualci (profesori,doktori,inžinjeri,novinari…)…”silom na sramotu”.poodavno “naslonjeni” na “import” žena sa ekavskog područja(neko to zove popravka race?)?

  Ovo oko “slikanja” s’đavolima crnogorskije državnika? Jel baš tako-ili malo drugačije? Očigledno je, da kako vrijeme odmiče-sve smo dalje od prave istine? Dakle,što je u stvari tačno-istinito oko ovije đaoljije “slika” sličica..”,kao i onizije “listinga”-kad “pogibe “derektor pulicije” naše domovine?
  Zato pitam,da li je tačno:

  1) Da je Prešednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić oslikan na jednoj freski u crkvi u Podogorici…?
  2) Da je na freski koja oslikava,osim Krivokapića,naslikani su i Karl Marks,Fridrih Engels,Josip Broz Tito?
  3) Da freska koja je oslikana u manastiru Podmaine u Budvi-po načinu oblačenja(?)-podsjeća na prešednika SFRJ Josipa Broza Tita?
  4) Da je na fresci oslikan lik sličan premijeru Milu Đukanoviću?

  Dakle,što je istina? Da li, ili, kad kažemo: da je taj i taj na slici-ili da je na slici neko koji na nekoga liči-ili je onaj koji po oblačenju podsjeća na nekoga?

  Moram priznati,bar za mene, da svaka sličnost i nije istina-no,najčešće, lažavina! A da je istina,samo ono što odgovara originalu!

  Oko okupatorske crkve? Ko se danas najviše “zauzima” oko crkve-crkava u našoj domovini?
  I suviše se dobro poznajemo(iz prošlosti ne tako davne),u potonji kvarat od vijeka-a bogami i mnogi i prije ovoga kvarta-iz doba Socijalizma!
  Čudnovati su putevi nebski-a još čudnovatiji zemaljski putevi-“revolucionara-kontraverolucijonara ABlejanja 1988/1989 godine,u našoj nekadašnjoj domovini SRCG-SFRJ?
  Kad je “buknula”…ABlejanje kontrarevolucija -“treći srpski ustanak”,prije kvarat od vijeka,na prostorima SR Crne Gore,počelo se sa IMPORT-popova, crkva,nacija,vjera,jezika(jezičina)..sve u funkciji za spas Kosova i Srpstva,za likvidaciju “jagnjećih brigada”..likvidaciju Komunizma(poistovjećuju ći ga sa fašizmom-nacizmom!)…uvođenjem “demokratije”..sa jednim jednim ciljem”demokratizacije” našega društva države!?
  Dakle,do ljeta 1988 godine nije se znalo ni za crkve,ni za vjere,ni za jezike(jezičine)! Službe odgovorne za bezbednost i zaštitu radile su svoj posao sa više ili manje uspjeha-ali,ipak, u korist naroda!
  Zato i slijedi pitanje ko su ti koji su nam Importovali ove neokupacije?
  Dileme nema-to su bivši “nevjernici”-najčešće špijunčine-dostavljači(porodični esnaf) ko ide u crkvu,ko se i kako krsti,ko mu na krsnu slavu ulazi u kuću…! Odjednom ti i takvi” rododomoljubi” postaše “vjernici-borci” za nacionalno buđenje-grešnika-špijunčina,od kojih se dan dans čestiti vjernici stide kad ih vide u crkvama-đe “kleče” a krstit se ne umiju?!
  Rodonačelnik Srpske Pravoslavne Crkve u našoj “veselici”,gospodin Mitropolit Crnogorsko Primorski Amfilohije,prvi put od kada je otišao iz Crne Gore na školovanje u Beograd,stigao je službeno u Crnu Goru na svoj 53 rođendan 7.januara(i on dođe u januaru?).1991 godine-kad je ustoličen i kad šede u stolicu Svetog Petra Cetnjskoga!

  Dakle,gospodo,kad ste blejajući u galopu(stanpedu) “vitezali” SRCG..1988/1989 godine, Amfilohija i SPC nije bilo ni na vidiku-zar ne?
  Zbora nema-bez vas ne bi bilo ni Amfilohija ni “okupacije”-koju su vam uvezli-ne Srpska Parvoslavna Crkva-nego vaši vrli preci,(i prije i poslije 1918 pa naprijed do dana današnjega)-čiji ste vi,zbora nema-“dostojni naslednici njhovih djela-“brat je mio koje vjere bio-samo da je okupator?!!!!!

  Da zaključim: Nisu sporne “slike-ikone”-ni “ikonoslikari”?!
  Sporni su “(u)slikani”-nosioci “spomenice zastiđa”-januarke 1989 godine,kao i oni što su “ljubomorni i neuslikani”-a “zaslužni”…za okupaciju,koja traje i pitaj boga koliko će još trajati?!

  Iskrene pozdrave,iz mog rodnog i ubavog Prčnja..svima onima koji se ne slažu s’menom-a vjeruju sebi i ubjeđuju sebe da nisu “vjerne kopije vrlih predaka”!
  Na žalost,njihove “slike-freske” brišu njihove želje-nade?!

 17. G.Mandicu,

  Izmedju redova Vaseg teksta nazire se pokusaj davanja vjetra u ledja Dps-u na predstojecim izborima u Podgorici.

  Zelim Vam dobro zdravlje,da jos dugo vremena emitujete sa talasa radio Skale i da docekamo da padnu s vlasti.
  Tada cemo napraviti rekapitulaciju sta ste danas pisali i objavljivali.
  Smatram da ce neko drugi tada praviti izlozbe tipa RIJEC,SLIKA,NEPRIJATELJ a Vas medij ce zauzeti “pocasno” mjesto na zidu.

 18. Tako je, Grga Zlatoper!
  Kad ugasiš Skalu čeka te RSE.
  Ispunjavaš bitne reference za ulazak u tu “pričaonicu”.

 19. Gospodine Mandicu,

  i pravo je da se cuje glas. Povampirena crkva po Crnoj Gori oped , otkrijvau, grade, otvaraju crkve spomenike i orgijaju svetosavskim svetkovinama, kad im se moze. Hoce li doci dan da imaju ovdeka prava ista, kao sto ih imaju sada u Macedoniji…

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].