Obrad Pavlović: Uoči brodoloma

10
Obrad Pavlović

Pomislio sam da bi bilo potpuno normalno da se oglasim prije predizborne ćutnje, pogotovo  što slutim da će ona postizborna biti mnogo dublja i muklija. Biće ih mnogo nezadovoljnih, razočaranih, a i onih koji će poput nekakve izlizane mantre, još jednom ponoviti priču o pokradenim izborima. Ne očekujem zapravo neka iznenađenja, ni prijatna ni neprijatna, ma što to moglo značiti. Dok mi sve izgleda dosadno, jednolično, prisjećam se nekih davnih istoriskih činjenica, koje se tako znakovito povezuju sa sadašnjicom.  Septembra 1943. godine, kada je Italija ponovo ispunila savezničku dužnost i uredno kapitulirala, u Kolašin su ušli djelovi SS divizije „Princ Eugen“. Četnici su ih dočekali sa dužnim poštovanjem nudeći im, između ostalog i kolašinski zatvor pun komunista i drugih patriota. Njemci nijesu imali previše povjerenja u talijanske, makarondžijske  saveznike, već su ih preventino razoružali i umjesto oružja ih opremili samarima, za transport municije po crnogorskim vrletima. Zarobljeni komunisti su ubrzo smislili rugalicu:

„Popruzi su od pamuka

Da vojvodi nije muka“

Mihailo Lalić u romanu „Raskid“ lucidno, onako kako je to istinski majstor pera i mogao, opisuje zbivanja nakon ulaska Njemaca u Kolašin. Neki od osamarenih četnika se obratio zarobljenim partizanima plačnim glasom grcajući:

“Eto to mi vaša junaštva plaćamo“.

„Pa morate kad nemate svojega“ usljedio je patriotski odgovor.

“Istorija se neprekidno ponavlja”,  jedan put kao tragedija, drugi put kao farsa“ rekao bi Marks. Nosači su uvijek isti, samo se mjenjaju samari, – rekao bi jedan moj drug čije ime ne pominjem zbog njegove bezbjednosti, a potom nastavio: Niđe valjda u svijetu nema dobrovoljninh nosača samara, da eto prihvate da budu osamareni i nasamareni od bilo koga ko dolazi sa strane. Jednom su to bili Njemci, prije njih i poslije njih braća Srbi, pa velika braća  Rusi.

Talijani su nakon kapitulacije izveli  hvale vrijedan proces defašizacije, a kod nas se neprekidno povampiruju neke aveti prošlosti.
Neko veče onaj četnički vojvoda odvali kako na granicama Crne Gore čekaju ruski investitori da on uzme vlast pa da nas usreće kao i mnogo puta ranije. Znam, doći će  Rusi čim vojvoda dođe na vlast, a to će biti čim zemlja ponovo postane centar svijeta.

Uz vojvodu se prišljamčili svi oni koji nemaju svojega junaštva ni čojstva. Neki otvoreno kao Jugoslovenska komunistička partija, sa resperktabilnim brojem članova prosječne crnogorske porodice, a neki krijući se, kao bivši predsjednik parlamenta i još neki žestoko beznačajniji. Tu je i okupatorski mitropolit, spreman da blagoslovi još jedan izborni poraz. Dok nam je njega sa njima nema zime!

Jednom, ne znam koliko je vremena potrebno da protekne da dešavanja mogu da se posmatraju sa istorijke distance, biće razloga samo za nevjericu i grohotan smijeh, – a i pitanje; a zar su i ovakvi mogli pretendovati na zvanja predstavnika naroda?
Odgovor bi trebalo napisati na led.

10 KOMENTARI

  1. Sa ove vremenske distance u odnosu na vrijeme i prilike kada je tekst pisan, još je jači rekao bih i analitičniji.
    Reći ću u svom komentaru BRAVO autoru Pavloviću.

  2. Na žalost kao da nam nije dosta. Što oni više napadaju i prijete to vlast u Crnoj Gori sve više prašta zbog demokaratije.Dok nam na nos ne iskoči takva demokratija.

  3. Interesantno, sve sami nepismenjaci mu daju komentar, kobajagi su sve razumjeli, pa sada žele da ispadnu mudraci. E, udri bože svuda………

  4. Jasno je,,da je neko prespavao ABlejanje-kontrarevoluciju na staru srpsku godinu-1989 u Kotoru gradu od starina…koji sem imena-nema ništa od onga što je imao na dan 12.januara.1989 godine? I nasuprot Kotora-istini za volju imamo “ČE GE VARE” (vare li vare-evo više od četvrt vijeka na pravoj strani istorije ZASTIĐA)-u poodmaklim godinama tzv.”ČETVOROČLANU BANDU”(reprint “kineske bande”-koju je predvodila “crna udovica”-Mao Ce Tunga) i njihovu maticu “Ivicu i Maricu””učaurenu-sklupčanu u njihovu partijicu “sklepanu od slova DPS-a(drugačije “posloženih”-za jednokratnu zloupotrebu)-koji bijahu na dan 12.januara.1989-“tuti cvanti”GOLOGUZOVIĆI u odnosu na današnji dan 14.oktobra.2016.godine…? Otud i moje ČUĐENJE da se nezna ime “bivšeg prešednika Parlamenta”-otuđenog od GLASAČA-u produženom trajanju…? Svim UČESNICIMA-NEĐELJNOG GLASOVANJA-brez prava na BIRANJE-IZBOR..želim svaku sreću i više uspjeha-od postignutih u proteklih 27 godina 9 mjeseci i 3-4 dana? Zato,kažem ja sebi…NAJBOLJE bi BILO- za Kotor i Crnu Goru-da “drugovi gospoda” (tuti cvanti) SAĐETE-ŠLJEGNETE sa SCENE-odmorite se i posvetite se unučićima i pisanju “memoara”-na neiscrpne teme:”Kako smo vas razbucali-dragi naši fanovi-GLASAČI…”?! U pasanim godinama-koje ste pozobali VI i VAŠI MENTORI iz INOZEMSTVA-o trošku PREVARENOG DEMOSA senca DEMOSA..?!!!!

  5. Ko bi još i ovo tvoje čitao, dosta mi je zadnji pasus ! Što zboriš ,,,jesu li ovakvi mogli pretendovati (strana riječ) na zvanja predstavnika naroda “…….
    Jesu , jer narod nije bolji od njih.

    Ubuduće gledaj da nađeš naše riječi kad umuješ

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].