Za mir i blagostanje na Ponoćki poslije 30 godina u Bogorodičinom hramu na Prčanju

6
Don Ivo Ćorić

Don Ivo Ćorić

Budući da je ove godine 100 godišnjica od posvete Bogorodičinog hrama na Prčanju, svještenstvo je odlučilo da se na Badnje veče Ponoćka  održi u ovoj crkvi.

Prema riječima don Iva Ćorića župnika prčanjskog, više od 30 godina se u Bogorodičinom hramu nije održavala ponoćna svečana Sveta misa, pa je ove godine na jubilej prava prilika i doprisnos stogodišnjici posvećenja crkve.

Čitava godina bila je u znaku kulturnih programa, izložbi, koncerata, književnih večeri, a nedavno je u Bogorodičinom hramu održan i zanimljiv dječiji koncert i igrokaz.

“Običaj je da se Ponoćka slavi samo u katedrali Sv Tripuna kao centralna svečanost za sve župe u Bokokotorskom zalivu koje svečane mise održavaju ranije, dakle prije pola noći, ali ove godine jubileju u čast, iznimno će biti i na Prčanju”, kazao je don Ćorić za Skala radio.

Ponoćku će držati župnik Prčanja don Ivo Ćorić koji na današnji Badnji dan poručuje vjernicima i svim ljudima dobre volje upravo ono što i donosi ovaj praznik, a to je blagdan mira i obitelji.

Mir u srcima i u porodici, mir u čitavom svijetu, iako smo na žalost svjedoci da u velikom dijelu svijeta nema mira, pa Sveti otac papa preporučuje ljudima da mole za mir.

I mi ćemo  večeras u Bogorodičinom hramu moliti za mir i blagostanje u svijetu, poručio je  župnik Prčanja, don Ivo Ćorić.

6 COMMENTS

  1. Dragi “prčanjaninu”,srećna ti nova godina i stare tvoje otrcane priče o 200 godina tvojih korjena,ali ne u Prčanju,nego u Škaljare-(tvoja izjava od proljeća 2012 na Skala radio Kotor-pod špic nametom Bjeladin Humac)-ako je tačno da ti je baba dopelala ispod raše noseći gen sa Ubala iznad Hercegnovog-Gornjeg Morinja! Neznam,đe ide ovaj tvoj komentar-ko je okle i kojih korjena? Znam,da tebi smetaju svi koji su tu rođeni u Kotor..Boku-za razliku od tebe koji si rođen u Mostaru 1.aprila 1957(a prema tvojim izjavama na ovaj portal da si rođeni kotoranin i da si rođen istoga datuma 1967-i sa 12.godina spašavao Kotor iz ruševina ,u zemljotresu 1979 godine-zašto si odlikovan sa medaljom “caco de oro”!)! Ali,ajde da se vratimo na tvoje korjene?
    U knjizi PRČANJ-iz 1937 godine,od autora Don Nika Lukovića,sa kojim si “razgovarao” kada ti je bilo nepune tri godine-odnosno nepunih trinaest godina(Don NIko je umro 16.februara 1970) o istoriji i njegovoj “Partizanskoj spomeni-1941,koju nije htio niti prihvatio(tvoje izjave iz proljeća 2012 na ovom portalu?)-da vidimo koja su to bratstva-kuće došle na Prčanj prije 200 godina:

    -Na strani 148 kaže se-piše:U XIX stoljeću doselile su se ove porodice: Brguljan (iz Škaljara oko 1800),Dančulovići(iz Zalaza-Garčevića/Gačevića/,oko 1800),Kondanari(iz Korčule,oko 1800),Janovići(iz Bogdašića,oko 1800),Markovići i Stjepčevići ( iz Lastve,oko 1800),Brkani(iz Bogdašića,oko 1810)Gjurgjevići(iz Korčule,oko 1810),Filippi(iz Korčule,oko 1820)…i ostale porodice iz Crne Gore,Bosne,Italije….od 1830 pa naprijed!
    Ispred tebe su”prčanjanin”- moj dobrano korjeniti od mržnje (satkana-po ubaljski)- porodice koje su stigle u Prčanj prije dvjestotine i više godina-pa ubodi po želji i kaži od kojih si ti?
    Pošto si se don “prcanko” javio na temu-kad je potonji put održana Ponoćnica u Bogorodičinom hramu u Prčanju..samo za tebe-kojemu nije sve jedno ,ko je ko nije je rođeni prčanjani-za razliku od tebe kome je prababa rođena prčanjanka-čiji su preci stigli na Prčanj iz Bogdašića okokolo naokolo 1800 godine-…red je da te ovom prilikom “ugostim” sa jednom istinom(popi prije jeda bensedin): Don Niko Luković je umro 1970,dakle od 1969-(24.decembra) na Prčanju u Bogordičinom hramu nije održavana Ponoćnica! Oprosti mi don “prcanko”-ali daljina te razdvaja i još ponešto -od tvojih pustih želja da si Prčanjananin!!!!

  2. Jole ,iako volis Prcanj ti prcanjanin nisi a moji korijeni su odje 200g…znam ja sto pricam vrlo dobro …i sto imas sa mz Skalari kad dobro znamo dje zivis ….

  3. Don prcanjanin-vid se da ti Prčanj “leži” na srcu i to od lanterne do simitoria! Samo za tebe-bezbožnika iz MZ Škaljari..ponoćke su se održavale u potonjih više od 30.godina u crkvi Sveti Nikola,a ne Župskoj crkvi! Znaš li zašto?

    Koristim priliku,kao i u proteklim decinijama,da čestitam Božić i sve nastupajuće praznike,prije svega mojim kumovima,drugovima i prijateljima,i svim ostalim Prčanjanima-kao i ostalim vjernicima kojima je sjutra božić!

  4. Nije istina da se ponocka nije odrzavala vise od 30 godina,zivim na Prcanj pa ove stvari dobro znam…Don Ivu svaka cast za zalaganje i ucinjeno ali nemoj da sebe preuvelicava jer on je samo jedan u nizu svecenika koji je doso na Prcanj i koji ce otici prije ili kasnije…poslednju ponocku je drzao Don Marko i to prije 17 god.

  5. Ponoćka je u svim crkvama u ponoć, ili je uvaženi župnik nešto pobrkao, ili je radio Skala pogrešno shvatio. Malo se bolje raspitajte. Nekada je postojao običaj da se misa vazmena bdjenja tempira prema katedrali, ali to nikad nije bilo za božićnu ponoćku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].