Prvi popis morskih pećina na Crnogorskom primorju

2
Institut za biologiju mora u Kotoru

Vesna Mačić

Vesna Mačić

Prezentacija rezultata istraživanja morskih pećina koje je radila stručna ekipa kotorskog Instituta za biologiju mora u saradnji sa NVO “Archipelagos” iz Grčke i “Medcem” iz Crne Gore bće održana u utorak 17. decembra u kotorskom Institutu za biologiju mora.

Ovaj projekat je rađen u septembru zahvaljujući donaciji Jugopetrola AD Kotor i istraživanje je obuhvatilo područje od rta Arza do rta Platamuni, podsjeća za Skala radio Vesna Mačić naučna radnica kotorskog Instituta.

Prema njenim riječima dosta do sada zaista ima dosta neistraženih morskih pećina sa interesantnim živim svijetom koji zavrijeđuje dalja istraživanja.

Takođe su urađene i brošure koje će biti podijeljene u opštinama i školama Kotora, Tivta i Herceg Novog.

U Crnoj Gori nema zakonske regulative koja štiti morske pećine.

One bi  trebalo bi da budu zaštićene na pravi način na osnovu Zakona o zaštiti prirode, prema evropskoj direktivi o staništima kao jedna od prioritetnih staništa.

Takođe ne postoji ni katastar o pećinama u našoj državi, pa je ovo sada prvi popis pećina koje imamo na ovom području, kazala je Mačićeva.

U pećinam vladaju specifični uslovi životne sredine, pa je i živi svijet u njima veoma specifičan i veoma su važna staništa za neke zaštićene vrste poput morske medvjedice ili tuljana.

“Ove vrste u pećinama nalaze staništa za razmnožavanje i odmaranje, pa nam je takođe bio cilj da izučimo ta staništa. Izučavanje pećina bitno je za izučavanje ugroženih, rijetkih i zaštićenih vrsta živog svijeta”, zaključila je Mačićeva za Skala radio.

2 COMMENTS

  1. Čuvajte da neko nebi nasilno ušao u navedene pećine, a ne preduzimate ništa da spriječite istrebljenje ribljeg fonda iz zaliva. Pogledajte koliko se mreža i kakvih se baca u more. Sportski ribolovci ne mogu baciti udicu a da se ne zakači za mrežu. Morate nešto preduzeti i to hitno. Vrijeme ja da se stane na kraj krivolovcima. srećno!

  2. Vesna pravi si biolog i naučni radnik, a pritom si hrabra i neustrašiva djevojka,ronilac i sve što ide uz to. Alaj ti vjera.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].