Slobo Pavićević: Jutros u 8 sati svi zaposleni na svojim radnim mjestima

13
Opština Kotor

Slobo Pavićević

Slobo Pavićević

U opštini Kotor juče je uvedeno novo radno vrijeme, umjesto od 7 do 15 sati, sada se radi od 8 do 16.

Informacija koju smo juče nezvanično objavili, koristeći sopstvene izvore da je na vrijeme došlo vrlo malo zaposlenih, izazvala je određene reakcije.

Pozvao nas je Slobo Pavićević, načelnik Službe zajedničkih poslova zadužen, između ostalog i za evidenciju dolazaka na posao i kazao da naša informacija nije tačna i da u to možemo da se uvjerimo uvidom u samu evidenciju.

Bio je to razlog da Pavićevića pozovemo i pitamo ga koliko je zaposlenih od 171 juče u 8 sati bilo na svojim radnim mjestima?

Pavićević je kazao da je od juče počela primjena novog Pravilnika o radnom vremenu i redu u službenim prostorijama organa opštine Kotor.

Radno vrijeme od 8 do 16 sati uvodi se u periodu zadnje sedmice oktobra pa do zadnje sedmice marta, a nakon toga ponovo od 7 do 15 sati.

Rad sa strankama u zimskom periodu je od 9 do 12 sati, osim u Građanskom birou koji sa strankama radi od 8.30 do 15.30 sati, a u ljetnjem periodu vrijeme se pomjera sat ranije.

Pauza za odmor se koristi od 12 do 12.30 sati, a ljeti sat ranije.

Što se stranaka tiče, Pavićević je kazao da one mogu ući u službeni prostor do 12.30 u zimskom ili sat ranije u ljetnjem periodu, a nakon toga vremena samo uz pismeni poziv organa ili izričito odobrenje starješine organa.

Na naše pitanje koliko je zaposljenih juče u 8 sati bilo na svojim radnim mjestima,

Pavićević je kazao da svaki službenik i namještenik ima evidencionu karticu.

Podaci se unose u računar i oni se evidentiraju.

Juče je evidentiran dolazak 105 službenika i namještenika, a samo njih 4 je došlo poslije 8 sati i 10 minuta.

Evidencione kartice duži 135 službenika i namještenika i evidentiraju se putem elektronske evidencije.

Pavićević navodi da je jedan broj zaposlenih na godišnjem odmoru i bolovanju, a da je stalno zaposleno 143 službenika na neodređeno vrijeme, 14 na određeno i 7 pripravnika, uključujući i starješine organa.

U ovaj broj nijesu uključeni zaposleni u Službi zaštite i spašavanja, Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora i OJU Muzeji.

Jutrošnja evidencija govori, riječi su Pavićevića da je u 8 sati konstatovan stopostotni dolazak službenika i namještenika na posao.

Na naše pitanje  zašto svi zaposleni nemaju evidencionu karticu, Pavićević je kazao da prema Pravilniku evidencija se vrši za sve službenike i namještenike, što znači da se ne evidentiraju javni funkcioneri, predsjednik Opštine, Glavni administrator, tri potpredsjednika, menadžer Opštine i sekretari sekretarijata i načenici Službi.

Ne evidentira se ukopno njih 20.

Upoznali smo Pavićevića da se građani često žale da, osim u Građanskom birou teško dolaze do informacija i da ne rijetko ne mogu da nađu one koji su im potrebni za informaciju, objašnjenje ili pomoć, a da ih srijeću u radnom vremenu po gradu ili kafićima, a da je uloga lokalne uprave da bude servis građanima.

Kako funkcioniše sistem evidencije, od ulaska u zgradu pa do kraja radnog vremena. Da li je tačno da se na jednu karticu potpisuje više zaposlenih?

Pavićević je kazao da je kotorska Opština transparentna Opština, zbog čega je i nagrađena i da ne bi smjelo da se desi da građaninu nije dostupna svaka informacija i ono što traži i što ga interesuje u organima kotorske lokalne uprave.

Evidencija se vrši, kako je objašnjeno putem evidencionih kartica, a svaki starješina organa lokalne uprave ima ovlašćenje da službeniku u toku dana izda propusnicu i dozvolu za izlazak, bilo privatni ili službeni.

Što se tiče informacije da neko može jednom karticom da ukuca više službenika, to je praktično nemoguće, kazao je Pavićević jer, pored elektronske evidencije, postoji portir, a uspostavljen je i video nadzor.

Ako je to tačno, to bi bila teža povreda radne obaveze, kaže Pavićević uz konstataciju da on nije upoznat da se nešto tako i dogodilo.

Interesantno je da u opštini Kotor niko nije kažnjen zbog kašnjenja i neopravdanog odsustvovanja sa posla, a takvih slučajeva je bilo više.

Pravilnikom je predviđeno pokretanje disciplinske odgovornosti, shodno Zakonu o državnim službenicima i namještenicima.

Za informaciju da imamo saznanja da je bilo sekretara sekretarijata koji su davali zaposlenima bjanko potpisane izlaznice, a oni ih popunjavali kad su htjeli onako kako su oni htjeli, što predstavlja direktno kršenje pravila kuće i radne discipline, Pavićević je kazao da mi nije poznato da ima takvih slučajeva ali da to nije njegova nadležnost jer su starješine lokalne uprave autonomne u svom sekretarijati.

Sumirajući priču o radu zaposlenih u lokalnoj upravi Kotor, jasno je da je namjera Skala radija bila i da je to i dalje da građani budu zadovoljni i da dobiju odgovore na sva pitanja koja ih interesuju.

Lokalna uprava je servis građana i mnogo je ljepše kada službenike i uposlenike vidimo na njihovim radnim mjestima, odgovorne i susretljive.

To važi i za njihove starješine od kojih po neki znaju da zamijene dio radnog vremena u opštini za kafanski sto, što svakako bode oči građanima koji to gledaju.

Sve u svemu, danas je na poslu u lokalnoj upravi, kako nam je kazao Slobo Pavićević, u 8 sati bilo sto posto zaposlenih.

Pa neka tako bude i ubuduće.

13 COMMENTS

  1. Naprijed rečeno, od dotičnog gospodina, tj. poštovanje radnog vremena službenika i namještenika, je ograničenog roka trajanja: “koliko i mački muž”mrnjauuuuuuu….

  2. Ovi kotorani znaju zabadat nos u tudja posla a ne gledaju sebe i svoja posla.
    Pustite Opcinare da rade kako znaju i muniju.

    Opstinari…. pustite sto vam ovi dusebriznici pisu. Radite po svome!

    • Jesu li i danas izdržali da dođu i da ostanu na rabotu kako je propisano a da ih drugi ne kucaju i zapisuju?

      • Eto Šuki, radi cega se ti śekiras… Pusti boga ti. Nije tvoj posao, jedino ako ne radis na prijavnicu a i tad bi zazmurio na oba oka.

        ps
        Kad cojek ili zena idu na pjacu subotom neki vrli kotorci i kotorke, ne svi, vole da vire zenama ili ljudima u kese da vide sto su pazarili. Ono u nefalj…

        Jad i zavist se uselila u Kotor posljednje dvije decenije. Svi gledaju tudje poslove i zive tudje zivote. Oooooo… pustite normalne da zive zivotom dostojnim covjeka!

  3. Pobogu, zar ovo treba da bude neka vijest?… Zar to nije nešto
    najnormalnije što se podrazumijeva i oćekuje od
    svakog javnog službenika!
    Nije jasno zašto šalterski službenici i svi oni koji rade sa
    strankama ne nose obavezan bedž sa svojim imenom
    na grudima?
    O kafenisanju po kafićima ne bih. Lično nijesam nikada
    vidio nekoga koga poznajem. Pretpostavlja se da
    nadređeni znaju u svakom momentu gdje su mu
    potčinjeni.

  4. 171 zaposleno u opstinu,totalno ludilo 😀 da se postuju zakoni EU kojima toliko nasa Vlada tezi,u opstinu Kotor ne bi trebalo da bude vise od 100 zaposlenih posto po zakonima EU vazi pravilo da na 4 stanovnika ide 1 zaposljen u javnoj upravi a opstina nam broji 25 hiljada stanovnika,tako da je racunica jasna.Zato gospodjo Catovic metlu u ruke pa prvo pocistite svoje dvoriste,u kojima po prituzbi gradjana imatze mnogo vise neradnika i manekena negoli radnika,ukoliko vam je bitan prosperitet grada o kom toliko pricate!

  5. Ćatovićka je kriva koga sve drži i gleda kroz prste tim neradnicima i još nezlalicama. Dobro se zna ko je đe i čija produžena ruka.

  6. Najviše su radni mladi karijeristi koji ne znaju đe su šuplji……..Ali znaju brojiti dobru platu.radio Skal svaka vam čast samo ih otkrivajte i iznosite ono što je istina.

  7. Što ovo zbori ovi Pavićević kumim ve Bogom. Đe on živi ali ne vidi gospodu iz opštine po kafanama a tu im je mnogima tradicionalno godinama glavno radno mjesto.

    • Još jedna istina koju ne podnose oni što ne znaju za istinu ali ni rabotu. Ovo mi je najmiliji medij.Brao vam ga radio Skala naša vječna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].