Ministarstvo pomorstva i saobraćaja CG smatra da nećemo biti skinuti sa bijele liste

3
brod "Kotor" Crnogorske plovidbe

Ministarstvo pomorstva i saobraćaja Crne Gore bilo je u obavezi da do 1. januara ove godine Međunarodnoj pomorskoj organizaciji IMO dostavi izvještaj što je urađeno na primjeni “Manile 2010”.

Da li to otvara ozbiljnu mogućnost da se naša zemlja nađe na crnoj listi, što bi za naše pomorce imalo dalekosežne posljedice, kako smatraju u Udruženju pomorskih kapetana Crne Gore iz Kotora, jedno je od najvažnijih pitanja koja smo postavili Ministarstvu.

Dakle, zašto ništa nije urađeno da se ispune najnoviji međunarodni standardi kada je u pitanju obuka, sertifikacija pomoraca i njihovog obavljanja staža na brodu, zbog čega nam prijeti opasnost da nas Međunarodna pomorska organizacija IMO već krajem godine stavi na takozvanu crnu listu.

Od Ministarstva pomorstva i saobraćaja smo dobili odgovore koje, zajedno sa pitanjima integralno prenosimo.

Skala: Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je bilo u obavezi da do 1. janura ove godine IMO-u dostavi izvještaj što je urađeno na primjeni “Manile 2010”. Zašto to nije urađeno?

Ministarstvo: Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je preko Ministarstva vanjskih poslova početkom godine obavijestilo Međunarodnu pomorsku organizaciju (IMO) o aktivnostima koje preduzima na primjeni STCW Konvencije iz Manile.

Skala: Da li je Ministarstvo svjesno da je zbog takvog odnosa vrlo moguće da Međunarodna pomorska organizacija IMO može već krajem godine našu zemlju da stavi na takozvanu crnu listu, što bi imalo dalekosežne posljedice za naše pomorce. Što će Ministarstvo uraditi da spriječi takav moguć scenario?

Ministarstvo: Imajući u vidu to da je Ministarstvo obavijestilo IMO o aktivnostima koje se preduzimaju na transponovanju STCW Konvencije iz Manile u pravni okvir, smatramo da smo preduzeli sve aktivnosti kako Crna Gora ne bi bila skinuta sa bijele liste.

Skala: Zbog čega kod nas još nije usvojen novi pravilnik o zvanjima i ovlašćenjima o osposobljenosti pomoraca, koji su druge države već usvojile nakon donošenja Manila amandmana STCW konvencije, čiji su standardi već u nacionalnim sistemima obuke pomoraca trebali da počnu da se primjenjuju od 1. jula ove godine.

Ministarstvo: Tačno je da Ministarstvo saobraćaja i pomorstva nije donijelo novi Pravilnik, ali po našim saznanjima ni naši susjedi Hrvatska i Slovenija takođe nijesu usvojili pravni akt koji je usaglašen sa Manila amandmanima STCW Konvencije. Ministarstvo je započelo izradu tog Pravilnika već početkom 2012. godine, no zbog obima materije koja se obrađuje, i oprečnih mišljenja oko pravnog osnova za donošenje tog Pravilnika, istovremeno očekujući i donošenje novog Predloga Zakona o sigurnosti plovidbe, te aktivnosti su neplanirano usporene. Smatramo da ne treba zanemariti ni značaj ovog zakona jer on ustvari predstavlja osnovni upravno-pravni akt u oblasti pomorstva u koji je u potpunosti implemetiran pravni okvir Evropske Unije, što nam je potvrdio i predstavnik EU u okviru TAIEX programa. U ovoj godini se intenzivirala aktivnost na donošenju Pravilnika i formiran je radni tim koji je sastavljen od predstavnika ministarstva, Fakulteta za pomorstvo iz Kotora i trening Centra “Azalea” iz Bijele. Svi zainteresovani subjekti, prvenstveno institucije koje se bave obukom i obrazovanjem pomoraca, imali su mogućnost da daju svoje predloge i sugestije na proširenom sastanku koji je održan u drugoj polovini 2012. godine. Nažalost, moramo konstatovati da je interesovanje bilo veoma loše i da su se pozivu da se uključe u izradu Pravilnika, odazvali samo pojedinci, čija je pomoć izuzetno doprinijela kvalitetu tog akta.

Skala: Zašto Ministarstvo i u novom pravilniku daju prednost sistemu obrazovanja u odnosu na sistem obuke, propisujući da pomorci do najvećih zvanja-kapetana duge plovidbe, odnosno upravitelja stroja, ne mogu doći bez završenog fakulteta i da li je Ministarstvo pomorstva, pod uticajem takozvanog univerzitetskog lobija pa zbog toga insistira na ovom rješenju koje, po pomorcima nije dobro.

Ministarstvo: Nije tačna konstatacija da je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva pod uticajem tzv. “fakultetskog lobija”, niti da se prednost daje sistemu obrazovanja. Ta praksa je važila do sada, iz razloga što smo vjerovali da se na taj način doprinosi kvalitetu i prepoznatljivosti pomorskog kadra koji plovi sa ovlašćenjima koje izdaje Crna Gora. Tome u prilog ide i dugogodišnja tradicija i reputacija crnogorskih pomoraca koju su nam ostavile, između ostalog, Jugooceanija i Prekookeanska plovidba. Novim Predlogom Pravilnika predviđeno je da pomorci  zvanja zapovjednika, odnosno upravitelja, mogu steći putem fakulteta i više stručne škole, ali i srednje pomorske škole, pri čemu kao I oficir palube, odnosno II oficir mašine između ostalog ima obuku koju je završio po IMO modelu kursa 7.01, ili kursa 7.02 u ovlašćenim centrima za obuku ili kod ovlašćene pomorske visokoškolske ustanove, kao i više stručne škole u Kotoru.

Skala: Zbog čega Ministarstvo ne  ostavi pomoprcima mogućnost izbora hoće li do najvećih zvanja stizati kroz sistem obrazovanja ili sistem obuke koji je u svijetu jednako uvažen. Pomorci ne traže da oni koji postaju kapetani kroz sistem obuke time dobijaju i akademska zvanja, niti da im piše da imaju sedmi stepen stručnosti, već da se pomorcima omoguće obje varijante i da izaberu koja im više odgovara. Uostalom, nijesu državne vlasti te koje pomorskim kompanijama određuju kojeg će čovjeka unaprijediti u zapovjednika ili upravitelja i povjeriti im brod i teret čija se pojedinačna vrijednost često mjeri i stotinama miliona eura.

Ministarstvo: Kao što smo već kazali, do najviših zvanja pomorci će ubuduće moći da dođu i putem obuke i putem Fakulteta. Na taj način biće data  mogućnost pomorcima da sami izaberu koja im varijanta više odgovara.

Skala: Da li će konačno Ministarstvo pomorstva i saobraćaja  primijeniti standarde obrazovanja i obuke pomoraca kakvi se primjenjuju svuda u svijetu i prihvatiti obuku kojom se može do kapetanskog zvanja, poput vodećih svjetskih pomorskih sila?

Ministarstvo: Vjerujemo da će novim rješenjima i prilagođavanjem traženim standardima obrazovanja i obuke, pomorci koji plove sa crnogorskim ovlašćenjima i dalje biti konkurentni na tržištu radne snage.

Skala: Osjeća li Ministarstvo pomorstva i saobraćaja krivicu što se do sada ovoliko čekalo i kako će reagovati ako Crna Gora bude skinuta sa bije lice, ondnosno stavljena na crnu listu?

Ministarstvo: Ministarstvo saobraćaja i pomorstva i pored svih pokušaja da Pravilnik donese što ranije, u tome nije uspjelo, jer su usaglašavanja sa zainteresovanim subjektima trajala veoma dugo. Mi smo u stalnoj komunikaciji sa zemljama u okruženju, i vjerujemo da probijanje određenih rokova IMO-a neće uticati na poziciju naše zemlje kada je u pitanju tzv. “bijela lista”. Pravilnik o zvanjima i ovlašenjima o osposobljenosti pomoraca već je dostavljen Sekretarijatu za zakonodavstvo, i trebalo bi da bude usvojen početkom novembra, nakon čega će biti preveden i dostavljen IMO-u.

PR Služba Ministarstva saobraćaja i pomorstva

3 COMMENTS

  1. Bitno da znaju pricati da ce da oporezuju pomorce, kao da su malo para pomorci dali za brevete,kurseve i slicno. Kao da sa tim parama ne hrane familije i ne placaju PDV sa svakim racunom. A kad treba nesto da se ucini za zastitu pomoraca- drzave onda nema nidje. SRAMOTA

  2. Klasicna nezainteresovanost i neznanje ministartva.Siguran sam da Boka ima dosta strucnih i ucenih ljudi koji bi rado pomogli ministarstvu.Manila je bila 2010,za 3 god nisu u stanju da usaglase zakon,uzas!

  3. Sta ocekujete, kad je na celu Ministarstva za Saobracaj i Pomorstvo osoba koja nije kompetentna. Da situacija bude jos gora, pomocnik ministra za pitanje pomorstva je najmanje receno kontraverzna i sumnjiva osoba koja bi u najboljem slucaju mogla raditi u posti na salteru a ne na poziciju u ministarstvu gdje se bukvalno odlucuje o sudbini pomoraca. Sramno za drzavu sto je glavni moto politika a ne struka, od cega smo mi pomorci oslobodjeni te pocasti barem na brodovima gdje se samo cijeni struka i znanje.Ali evo i kad dodjemo doma nama pomorcima rade o glavi upravo “Politikanti” sa licnim i sebicnim politickim interesima a ne za interes naroda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].