Poplave kod škola u Dobroti rezultat propusta prilikom izgradnje atmosferske kanalizacije

6
plavljenje u Dobroti

Ivo Magud

Ivo Magud

Na osnovu dopisa koji su Skala radiju uputili roditelji učenika Osnovne škole “Savo Ilić” u Dobroti kojim zahtijevaju od Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora hitnu sanaciju i čišćenje puta i kanala za atmosferske vode, pozvali smo Iva Maguda, direktora Direkcije i pitali ga da li su po tom pitanju nešto preduzeli.

Magud je potvrdio da je ovaj problem posebno izražen prilikom većih padavina, kada je zbog plavljenja kanala onemogućen prilaz ovoj školi, Gimnaziji i Srednjoj pomorskoj školi.

Razlog su brojni tehnički propusti koju su nastali prilikom izvođenja radova na atmosferskoj kanalizaciji.

Nije regulisano odvođenje atmosferske kanalizacije sa dva velika parkinga gdje su promjeri cijevi koje treba da odvedu te količine vode manji od propisanih pa dolazi do zatrpavanja propusta i šahti što izaziva plavljenje.

Problem se javlja svaki put prilikom jačih padavina, a posljednja intervencija koju je Direkcija radila je urađena na kvalitetan način u saradnji sa tivatskim Javnim preduzećem vodovod i kanalizacija koje posjeduje savremenu opremu za čišćenje cijevi, šahti i rešetki.

Uz njihovu pomoć, prema riječima Maguda urađeno je detaljno čišćenje svih cijevi i slivnih rešetki i obezbijeđen je normalni protok vode.

Ono što predstoji je obimniji investicioni zahvat, što znači raskopavanje dijela kolovoza, postavljanje ciijevi većeg promjera koje će odvesti vodu do otvorenog bujičnog kanala.

Do zapušenja dolazi i zbog toga što je Studentski dom izgradio zid koji brani prodor vode u njihovo dvorište i uz nesavjesno ponašanje dijela građana koji su istovarom šuta i zemlje dodatno zakomplikovali problem i začepili  kišne rešetke, što je onemogućilo normalno oticanje vode.

Magud smatra da se ovom posljednjom intervencijom čišćenja atmosferskog kanala, ali i uz aktivnije učešće radnika Komunalnog preduzeća, u čijoj je nadležnosti održavanje bujičnih kanala, ovakvi incidenti ubuduće neće ponavljati.

6 COMMENTS

  1. Blagoš majci, a koje bječve nosiš, crne ili bijele? Ili, možda, nosiš na lijevu nogu crnu a na desnu bijelu bječvu?

    • Draga Alba ja čula đe ne čula da ti mutandine i ne nosiš pa se zaplakneš kad te auto zaobiđe… A što se tiče mojijeh bječava što se tebe briga koje su farbe bijele ili crne !!! Bolje bi ti bilo da parićaš nešto doma i da spremiš po kući no da se tun rugaš sa narodom !!!

  2. Ma nije samo tu ugrozen dostojanstven zivot djece i nas starijih. Na vise mjesta je izrazena ova pojava. Treba da nas voda ponese kako nas je i donijela. Kada su velike kise ja ne mogu doc na rabotu suva, no sam mokra sve do donjijeh gaca od auta koji me svu okupaju ka da sam bila na banj pasajuci magistralom do rabote. Preskacem jezera i bare od kisa sto je nedostojno postenog covjeka u 21. vijek.
    Jadna nasa djeca i mi sa njima. Da ne zborim da se obukujem ka marsovka od cizama do kapota od gume kako bi se zastitila koliko-toliko od vode.
    Zalosna nam majka dje zivimo i pitam se dokle ovako.

    • ne! krivaca nema, i nisu to kotorani ako ste pomislili, nego je neko sasuo pijesak sa marsa!
      Niti jedna pogresna stvar nikada ne dobije ime i prezime, nikada niko ne plati neku kaznu, koliko samo drzava moze para da smakne na taj nacin? A onda se sjete pa naplacuju onaj cuveni euro na telefon, tv…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].