Vandalima se konačno mora stati na kraj

13
vandali na djelu

Ivo Magud

Dok jedni rade i grade, drugi sistematski uništavaju sve što dohvate.

Vandali ne miruju. A i zašto bi kad ih u prljavom naumu niko ne ometa. Lome žardinjere, klupe, pleksi stakla na autobuskim stajalištima, kontejnere i kante za odpatke, kradu bakarne oluke, lome ograde. Sve što im je pod rukom.

Sinoć su vandali divljački polomili pet stubova javne rasvjete na šetalištu u Dobroti. Na taj način su, pored velike štete koju su napravili omogućili da ogoljele žice rasvjete opasno prijete prolaznicima, naročiti djeci koja se igraju na tom prelijepom šetalištu.

Ivo Magud, direktor Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora nam je kazao da su, pored stubova javne rasvjete na šetalištu u Dobroti, polomljene i bačene u rijeku klupe u parku.

Direkcija pokušava da interveniše blagovremeno, u skladu sa sredstvima sa kojima raspolaže. U tom smislu je na bazi sprovedenog tendera sklopljen ugovor  za firmom koja treba da se bavi održavanjem mobilijara, pločnika, trotoara, ograda na mostovima, stubovima javne rasvjete.

Ipak, ostaje utisak da je jedino rješenje obezbjeđivanje video nadzora i hitno reagovanje policije kada se otkriju počinioci.

To je jeftinije i efikasnije, a sredstva koja se daju za opravke i zamjenu polomljenog mogu se itekako bolje upotrijebiti.

13 COMMENTS

  1. Vidi se dje zivimo, a ne daj boze da neko dirne neciju privatnu imovinu, za to bi se levori vadili a ovako – ono sto je svacije, nije nicije.

  2. Ne snosimo nikakvu odgovornost i ne prihvatamo istu!
    Steta je nvjerojatno pricinjena poremecenim stanjem razuma te stoga neko drugo UDruzenje treba da preduzme odgovornost.

    Pozdravlja vas tRajko iz Udruženja

  3. Što se tiče sankcionisanja vozača koji telefoniraju u vožnji,
    policiji treba dati punu podršku. Hands free ili blue tooth
    koštaju vrlo malo.
    U odnosu kakvu nesreću vozač može izazvati telefonirajući ili
    čak kucajući poruke u vožnji!
    Zabrinjava što policija prstom ne mrda da sazna
    ko čini ovaj terorizam po dobrotskom šetalištu.

    • Dragi Altaire,
      nema kad, jer lovi ove koji prolaze pored njih 5 km/h i jave se na telefon(a imaju KO tablice) jer negdje vjerovatno kasne zbog toga što oni regulišu saobraćaj (svejedno,svakako je prekršaj i treba ga kažnjavati,ali ne SELEKTIVNO-njegov kolega je,dok je ovaj pisao prijavu,ble… u nebo i propustio 50-tak njih koji telefoniraju i nisu vezani).Pretpostavljam da ti ne voziš pa ti ne smeta vožnja od Dobrote do Škaljara od 45 minuta.Napisah ti sve ovo,a sada mi je žao da brišem,pa nek ide.
      NIJE POENTA U MOBILNOM,POENTA JE U SVEMU OSTALOME!!!!!
      Ostaj mi zdravo.

  4. Ma,najvažnije je da je mene “teškog kriminalca” juće u 13h (kod Lučke)zaustavio onaj policajca, koji je na “ispomoći”,izdvojio iz kolone koja se kretala 5 km/h (a,kojoj su, btw,najviše oni doprinjeli) i napisao prijavu za korištenje mobilnoga.Državo,ambisala se,kad te ovakvi čuvaju i štite.

  5. I treba da razvale jos vise. Jer ste nemocni da ih sprijecite u svom tom divljanju. Pocet ce vandali i nas mirne da ubijaju. Treba uvest drakonske kazne pa se ovo vise ne bi dogodilo NIKADA. Objavit sliku pocinioca i njegovih roditelja, pa zatim stavit u sve novine i na sva javna glsaila pocevsi od novinskih doo tv i radija sa punim imenom i prezimenom a ne inicijale, pa nek bruka snadje i njih i familiju, a odrediti novcanu kaznu da poprave sve to i jos pet gdoina zatvora u Spuz i prinudnog rada za roditelje, da ciste magistralu i kunete i da metu ulice i skupljaju djubar na setalista i vade smet iz mora.

    • … i strijeljat ih zajedno sa roditeljima i uzom i sirom porodicom i prijateljima. Ajde ne pretjeruj.
      Jasno je da treba ucinjet sve da bi se pocinioci kaznili, ali taj problem je nesto siri.
      Sve to potice od jedne opste nekulture, sve su se vrijednosti izgubile ili izopacile a za to nisu krivi samo roditelji nego cijelo nase drustvo, znaci svi mi. U ovom drustvu uglavnom najbolje prolaze lopovi i klosari, posteni i kvalitetni su po marginama. Jednostavno smo dozvolili da se drustvo potpuno izopaci.
      Nekad je Kotor bio poznat po pomorcima a onda po kuririma, nekada su iz Kotora dolazile karnevalske grupe a sada se spominju samo kriminalne grupe i nekakvi klanovi.
      Tuzno je, ali je jednostavno tako.
      Malo sam otisao u siroko, ali je poenta da je tesko istrajat u takvom okruzenju na pravim vrijednostima bez obzira na trud roditelja. A to je prilicno zastrasujuce. Nadam se da grijesim.

      • Ti bi gogo na dvije poltrone jednom gu…… Sto ne pretjeruj i kako ih sprijecit jer to svi mi placamo a ne voje filosofije i mudrijanja na predugo i nasiroko. Po kratkom postupku. E ada !!!

        • Ja rekoh da pocinioce treba uhvatiti i kaznit.
          Vi predlazete “odrediti novcanu kaznu da poprave sve to i jos pet gdoina zatvora u Spuz i prinudnog rada za roditelje, da ciste magistralu i kunete i da metu ulice i skupljaju djubar na setalista i vade smet iz mora.”
          5 godina u Spuz i prinudni rad za roditelje?! Nije pretjerivanje?

        • Zastiticemo bandere i klupe kad podignemo gradjansku svijest i vrijednosti iz dubokog mulja u kome se sad nalaze.
          To je dug proces u kome svi treba da ucestvuju pocevsi od vlasti i institucija na svim nivoima. Ali kad visoki clan vladajuce partije ne placa porez drzavi kojom vlada, ili kad se ima utisak da beranske gradske vlasti iz ko zna kojih razloga umanjuju i zataskavaju trovanje ogromnog broja njihovih gradjana, onda treba postaviti pitanje da li smo zapravo zadovljni sa muljem.

  6. Koji divljaci zive tamo to nije normalno!!!! Ta goveda treba pohapsiti i potjerati ih da rade drustveno korisni rad te da plate svu stetu pod hitno. Policija i dezurstva treba svakako pojacati i djelovati mnogo brze kako bi te huligane stigla pravovremeno zasluzena kazna. I gradjani treba da reaguju i da cim osjete te kretene odma okrenu broj policije ili vec zaduzena lica za odrzavanje javnog reda i mira.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].