Subotom i neđeljom ne mijenjamo stranu valutu u Kotoru

17
nema ih kod nas

Dubravka Jovanović

Kotor ovih dana posjećuju brojni turisti sa svih meridijana zemljine kugle.

Jedinstvena ljepota grada Svjetske kulturne i prirodne baštine i Bokokotorskog zaliva, zvanično jednog od najljepših zaliva svijeta nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Gosti se dive ljepoti prirode ali i djelu ljudskih ruku koje su poput čipke prosto sjedinili kamen, nebo i more.

U okruženju  biljni, životinjski svijet i onaj u moru upotpunjuju ugođaj, pa nije rijetko da oni koji bi samo nekoliko dana da napune svoje duhovne osjete, produže boravak i po desetak i više dana.

Kafići žive punim plućima na terasama ispred, na kojima je doduše stolica skoro koliko i pločnika, preko 50 suvenirnica nude uglavnom kineske proizvode uz čast pojedinim.

Ljepota je ipak ispred i iza svakodnevnih  problema koje primjećujemo i koje bi rado da otklonimo.

Možemo to i moramo svojim radom, jer  obraz  ne smije da nam crveni u UNESCO-vom Kotoru.

A onda dođe subota poslije podne.

Pa neđelja.

Turisti koji ne dolaze iz zemalja Evropske unije htjeli bi nešto da kupe, da plate kafu, čaj ili ladno pivo ispred kafića ili restorana.

Ali kako?

Oni imaju novac svojih zemalja, a kod nas prolazi samo euro.

“Đe da promijenimo novac”, pitala je četvoročlana australijanska porodica u neđelju u 10 ura ispred jednog od kotorskih kafica.

Konobar sliježe ramenom.

Kaže da to mogu uradit u bankama, valjda.

Ni u to nije siguran.

Australijanci pitaju đe se nalazi mjenjačnica.

Opet tajac.

Konobar ide da konsultuje vlasnika koji kaže da postoji privatni diler koji mijenja ako oće, onako s ruke na ruku.

Australijanci ne razumiju, ustaju i odlaze.

Umiješali smo se u priču, slučajno se nalazeći na mjestu dešavanja.

Pomogli smo kako smo znali i umjeli.

Obećali smo da ćemo istražiti ovaj problem.

U turizam se kunemo, kazao sam Nacionalnoj turističkoj organizaciji koju sam dobio na broj 077 100 001.

Ljubazan glas mi je kazao da to nije u njihovoj ingerenciji već opštinskoj.

Razumio sam da ne razumije problem.

Kako je moguće da Nacionalnu turističku organizaciju ne interesuje ova priča.

Dobijam telefon Ministarstva turizma.

Broj je 020 446271 i 446 200.

Telefon zvoni do besvijesti.

Niko se ne javlja.

Valjda imaju posla, pomislim.

Okrenem onda Ministarstvo finansija.

Oni moraju znati.

Dobijem Službu sa odnose sa javnošću.

Glas je ljubazan baš kao i onaj u Nacionalnoj turističkoj organizaciji.

Sasluša me i kaže da je procedura da pošaljem dopis, da sve objasnim i da će mi neko odgovoriti.

Na moje insistiranje da odgovor dobijem što prije jer pišem tekst a ne bih želio da nemam baš nikakav odgovor, dobio sam mobilni telefon PR-a, izvjesne gospođe Marije Radenović.

Telefon zvoni ali se brzo prekida veza.

Stiže mi poruka “Na sastanku sam”.

Nemam više koga da zovem.

Razmišljam da je možda korisno da dam proglas turistima iz zemalja izvan Euro zone da ne dolaze subotom popodne i neđeljom.

Počinjem da žalim za onim vremenima kada su nas vukli na svakom koraku dileri po ulicama i govorili šapatom “devize, devize”.

Tada je svako mogao da promijeni novac koji je imao za valutu koju je htio.

Danas, u sređenoj državi to može samo određenim danima.

Turizam cvjeta.

Uzdamo se u nešto preko petstotina miliona eura ukupnog prometa, a još toliko nam ode sivim kanalima u nepovrat.

Samo da nas posluži vrijeme.

Ono je ipak glavni faktor naše turističke ponude.

A ovi što dolaze, neka se pripreme na vrijeme.

Neka promijene novac tamo đe mogu.

Sve bi na gotovo.

Kako ne!

Slavko Mandić

17 COMMENTS

  1. Tacno je da ni u svjetskim metropolama banke ne rade svaki bogovjetni dan, ali svuda u centru imaju i male mjenjacnice na usluzi strancima. Ne vole bas svi da koriste kartice jer smo svjedoci kakve se sve prevare cine po automatima sirom svijeta.

  2. Pa dragi moji zasto je nas Misko PR svih banaka na Trgu od Oruzja .Pa vec svi putnici i clanovi posade znaju za Miska . Ali covjek radi svih sedam dana i ima racunicu.

  3. Da li je moguće da je toliko neznanje prisutno. Svaka zemlja i svaki grad imaju mjenjačnice. Da neko kaže kako treba nešto pazit, vi biste govorili da to treba rušit.

    • A što da ne rabotaju i banke i jjenjačnice non stop, toliko mladih nezaposlenih a turista na gomile i nemaju svi kartice i nijesu svi iz EU lijepo piše Skala. Oćemo turizam a nemamo osnovne , prateće servise i to u Kotoru svjetske baštine.

  4. Postovani,

    Cudi me kako se sjor Slavko nije obratio na jedinu relevantnu adresu za mjenjanje valute: same Banke.
    Ne sporim da bi u vrijeme turisticke sezone, gospoda bankari trebali da rade cijeli dan ili, barem, omoguciti promjenu deviza. A sto se tice svijeta, logicna je pretpostavka da cu se, kad idem kao turista u neku zemlju raspitati o valuti i obezbjediti dovoljnu kolicinu gotovine u slucaju da kartice “ne rade”, ali na to smo navikli mi koji razmisljamo glavom, vecina turista je “opustena” misleci da dolaze u turisticku destinaciju i da ne moraju o tome razmisljati.

    • Nemo se kućo vlado čudit ovo nije turistička destinacija već blamaža i što bi ti iko određivao i obraćao se na relevantne adrese kad je tu Krcko Oraščić pa neka on vodi brigu o tome a ne o svemu Skala radio. Turistički poslenici su u Kotor . Oni što nešto znaju i relevantni su za tu oblast oni su skrajnuti. Eto to vi je da se ne čudite šjor vlado, pišem sa malim v jer ste i vi tako sebe predstavili. Oprostite.

  5. Banke ne rade nedjeljom ni po svijetu, tako da njima nije za zamjerit, ali jeste nasoj upravi, turistickoj organizaciji koji umiju naplatit izletnicku taksu i pentranbe na bedeme, ali da se neko sjeti jedne mjenjacnice, ne daj ti ga Boze. Pa ko se ono cudio zasto Kotor nema status grada? Pitanje je do kad ce biti i Opstina, jao i jes’!

  6. Ja bi se slozio sa Gospodin Pegulom.
    Svi stranci nose kreditne kartice sa sobom i ne znam sto je gospodinu bilo pa da se ne proseta do najblizeg bankomata.Nemojte odma drvlje i kamenje da sipate po nasim bankama i turistickoj organizaciji.Nije ni kod nas tako lose.Ako mislite da jeste varate se.
    Na primer u Becu vikendom banke ne rade,vecina marketa ima skraceno radno vreme,restorani i kafici ili skraceno rade ili ne rade.Kako tamo turisti mjenjaju novac???(ako ne vjerujete pa vi prosetajte i uvjerite se sami).
    Osim evra u Kotoru se moze platiti i americkim dolarima bez problema uz mnogo povoljniji kurs nego sto ga daju zemlje evropske unije a meni je prosto cudno da je covek tek tako posao na putovanje imajuci samo Australiske dolare imajuci u vidu da je platezno sredstvo u cijeloj evropi isto.
    Jedini valjani razlog za otvaranje mjenjacnice u Kotoru(jedne ili vise)bi bilo da se rasterete banke da se ne bi stvarale guzve zbog stranaca koji zele da promjene novce kao doticni gospodin.

  7. Putnici namjernici,većinom stranci, na putovanje odlaze sa bankarskim karticama.Njima se plaća,ali i podiže novac sa bankomata.Mada,sigurno se može naći neki turista,sa japanskim jenom,rubljom,ili dolarom u džepu,pa to treba da konvertuje u banci za euro,mada,to je jako rijetko.

    • Slazem se sa Pegulom. Danas svi imaju kartice. A ko hoce neka se pripremi unaprijed, barem je eure lako dobit bilo gdje u svijetu. A i ja sam kao pomorac obisao dobar dio zapadnih zemalja dje se strogo postuje radno vrijeme i vikend, pa ko sto misli neka obavi u radno vrijeme. A mi iako smo turisticka destinacija ne moramo tjerat nase butige i banke da rade 24 sata. Nego bolje prenesite menadzeru Dijmi kafane da operu terasu i pometu je jer je uzas kako je sporko a tu dolazi puno turista.

      • milanche, draganche prifati se metle pa počisti prvo ispred svojih vrata. Iznervirao si me što zboriš da tjeramo banke i butige da rade 24 h. Ma ko ih brate tjera ko hoće da rabota neka rabota a ako tebe nije volja, ajde kućo na brod pa zarađuj eure. A onaj i onakav Dojmi trebalo bi srušit i napravit sa onom ferforže ogradom park kakav je nekada bio za vrijeme Kralja Nikole, laka mu zemlja crnogorska.

  8. Dje to ima i visokorazvijene zemlje dje je turizam u ekspanziji a ocemo da smo toboze neki vrh a da se nema dje promjenit valuta. SPRDNJA. Ima li ko pamei u ovome gradu. Kao da su svi poludjeli a spremni toboz za fureste i sezonu. ma ljudi moji nase malo misto je za snimat komediju a mogli smo bit u vrh vrhova da nije neukih i onijeh sto nemaju sluha no falsiraju non stop.

  9. A da pitamo na Radio Kotor tko je nadliježan za mijenjanje valute? Oni bi sigurno znali.

  10. A što cemo od 15 sati?To je opravdanje da nedjeljom ne rade banke,mjenjačnice , turistički punktovi usred turističke sezone ?

  11. Strana valuta moze da se promijeni subotom u Prvoj Banci na glavnom trgu radno vrijeme je do 15 casova !!! Banke nedjeljom ne rade. Evo rjesenje za subotu do 15 casova.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].