U Kotoru obilježeno ujedinjenje Crne Gore i Boke Kotorske

5
sa skupa

Sa skupa o ujedinjenju

Pozdravljajući  današnji skup posvećen obilježavanju 200 godina od ujedinjenja Crne Gore i Boke Kotorske u palati Bizanti, dekan kotorskog  Fakuletata za pomorstvo dr Danilo Nikolić je kazao da Fakultet  današnjim skupom i sličnim naučnim i kulturnim  sadržajima naglašava svoju edukatikvanu  ali prije svega i svoju kulturnu misiju.

On je  istakao namjeru da se sve manifestacije  povodom obilejžavanja ovog značajnog jubileja održavaju upravo u prostoru Pomorske biblioteke, na samom mjestu događaja, prije svega u memorijalnoj sobi biblioteke u kojoj se nalazi stalna izložbena postavka, vjerujući da će se sve planirane aktivnosti ostvariti uz pomoć lokalne uprave.

Skupština ujedinjenja je Skupština istinskih predstavnika naroda Crne Gore i Boke Kotorske, koju ne obilježavamo samo kao istorijske činjenice, već kao izraz narodne volje, kao primjer poštovanja različitosti kroz primjenu demokratskih principa kao osnove savremenih tekovina i kao obavezu a ne kao uspomenu, rekao je u ime Skupštine opštine  Kotor njen predsjednik Nikola Bukilica.

Danas put Crne Gore u Evropsku uniju doživljamo kao nastavak započetih veza u vrijeme ujedinjenja Crne Gore i Boke, putem koji je vodio preko Kotora koji nije bio samo saobraćajnica već putokaz čiji se cilj danas ostvaruje i sve više crnu Goru približava zajednici evropskih naroda.

Bukilica je predložio da bi obilježavanje godišnjice ovog značajnog, ne samo istorijskog događaja trebalo da postane tradicinalno u vrijeme proslave Dana Opštine, i to pod okriljem kotorske opštine, ali i opština Tivta, Herceg Novog i Budve.

“Ovo predlažu i ovogodišnji učesnici ljubileja, Fakultet za pomorstvo, Pomorski muzej Crne Gore, Istorijski institut, Arhiv i Matica crnogorska, kako bi se zauvijek sačuvalo sjećanje i kako to piše u ugovoru dvije tada susjedne pokrajine prožete patriotizmom i istim osjećajem istine i časti i jedna drugu zaklinju Gospodom Bogom na vjernost i da će uvijek ostati sjedinjeni u svakom slučaju i događaju”, kazao je Bukilica.

O istorijskom kontekstu ujedinjenja Crne Gore i Boke Kotorske 1913. i 1914. godine, govorio je prof. dr Radoslav Raspopović, direktor Istorijskog instituta Crne Gore.

Ujedinjenje Crne Gore i Boke Kotorske pretvorilo se u istorijsku realnost a napori na integrisanju Boke u sastav Crne Gore u svojoj dugoj predistoriji mogu se posmatrati kroz nekoliko različitih etapa, podsjetio je dr Raspopović.

Njihovu suštinu činili su pokušaji Crne Gore da se teritorijalno proširi na ovaj prostor, odnosno da se Bokokotorski zaliv i njegovo zaleđe oslobode od vlasti velikih sila.

Svaki od tih perioda i napori koji su ih pratili vezani su za ličnost glavnog utemeljivači moderne crnogorske države vladiku Petra I Petrovića Njegoša.

Odlukom Skupštine 01. novembra 1813. godine formirano je Pokrajinsko vijeće Crne Gore i Boke Kotorske, kada su ujedinjene pokrajine stavljene pod zaštitu triju savezničkih država Rusije, Austrije i Velike Britanije.

Osnovana je Centralna komisija privremene vlade nadležne za odluke o finansijama, sudstvu, policiji i raspodjeli funkcija i svim drugim poslovima upravljanja.

Pokrajinsko vijeće i centralna komisija privremene vlade bile su  pod upravom njegove ekselencije, mitroplolita Crne Gore i Boke Kotorske Petra I Petrovića Njegoša.

U istorijskom pamćenju Crnogoraca i Bokelja, napori koji su činjeni u vrijeme Petra I ostaće kao dobra zaloga za vremena koja su slijedila, u kojima se konačno rješavanje pitanja ujedinjenja desilo sa okončanjem I svjetskog rata a potom, posebno u okviru federativnog sistema druge Jugoslavije.

Krupno istorijsko nasljeđe koje je bilo izraženo u aktu ujedinjenja Crne Gori i Boke iz 1813. predstavljalo je važan činilac svim daljnjim procesima konačne integracije ovih oblasti u jednu nerazdjeljivu političku cjelinu, kazao je Raspopović.

Povodom ovog jubileja Pošta Crne Gore je izdala prigodnu poštansku marku sa fotografijom zgrade u Dobroti u kojoj  je potpisan ugovor o ujedinjenju.

Skup je u ime organizatora vodila Ruža Danilović, upravnica Pomorske biblioteke u Kotoru.

sa otvaranja skupa
ljepota na jednom mjestu

5 COMMENTS

  1. To što pojedinci nemogu da se pomire sa činjenicom da je Crna Gora nezavisna država pa tako drugi nemogu prisvoiti njene kako kulturno nasleđe tako slobodarsku prošlost.Što se tiče Boke ona je u Crnu Goru i tu joj mjesto,nažalost nekima koima
    smeta Nezavisnost Crne Gore,što je bila većinska volja Bokelja,kako se vidi iz odluke o ujedinjenju.A koje inicirao i predložio obilježavanje 200 godina od ujedinjenja može se viđeti kako iz vaše arhive,tako i iz pisanih medija .

  2. Malo vas ima takvih koji se ne raduju ovom jubileju. Možete jedino od muke vrištat jer je ovo CRNA GORA. Na žalost, ujedinjenje je Crnog Gori, osim mnogo dobroga donijelo I šačicu vas. Što ćeš. Morate I vi da živite kakvi gođ da ste. A ne valjate ništa, to znate čak I vi.

    • Da Vam nismo valjali, ne biste šljegli, nego bi ostali u Vašu civilizaciju. Preko Boke i Bokelja draga gospodjo, stigla Vam je civilizacija u Crnu Goru. Vaš komentar najbolje pokazuje i prikazuje zbog čega Bokelji ne slave ovaj datum. Ne radi Crne Gore, već radi naroda koji je šljegao i sa sobom ponio svoju “kulturu” istovremeno degradirajući našu. Srdačan pozdrav draga Kotoranko. Ojha!!!

    • Bukilica je Bokelj, mada, malo se Bokelja raduje ovom jubileju, ništa nam dobroga nije donio!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].