Danas je Svjetski dan slobode medija

0
Svjetski dan slobode medija

Treći maj, Svjetski dan slobode medija obilježava se dvadeseti put širom Planete, s namjerom da se širi svijest o značaju slobodnih i nezavisnih medija.

Crnogorski mediji nikada nijesu bili u težoj ekonomskoj situaciji.

Visoke cijene usluga RDC-a i AEM-a doveli su naše medije na rub propastri.

Novinari i zaposleni u medijima žive u strahu da ne izgube posao, ionako mizerno plaćen.

Zahvaljujući ekonomskoj zavisnosti i golom preživljavanju, pored medija i novinara, u našoj zemlji su ugrožene i medijske slobode.

Asocijacija komercijalnih elektronskim medija Crne Gore i Udruženje nezavisnih medija naše zemlje poslali su dopise Vladi Crne Gore, Ministarstvu kulture, potpredsjedniku Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem, Skupštini i predsjedniku Skupštine Crne Gore, AEM-u i RDC-u, ali do današnjeg dana nijesu dobili nikakav odgovor.

To najbolje govori o odnosu državnih institucija prema medijima.

Mediji u Crnoj Gori nemaju snagu da se suprostave ekonomskim i političkim pritiscima i teže senzacionalističkom novinarstvu.

Pored nedostatka profesionalizma naši novinari boluju od virusa samocenzure od koga se neće skoro izliječiti.

Kako stvari stoje, iduću godinu dočekaće manji broj medija u Crnoj Gori, onih koji finansiraju snažni finansijski lobiji i država.

Oni koji su zaista nezavisni ili teže da to budu izgubili su bitku, a to najvjerovatnije znači i opstanak na medijskoj sceni Crne Gore, koja će, nakon njihovog gašenja koje je gotovo izvjesno izgledati gore od one koju pamtimo iz jednopartizma.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].